O bancă iese de sub aripa protectoare a Băncii Naționale a Moldovei

24 Ian. 2023, 09:30
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  bani.md
24 Ian. 2023, 09:30 // Bănci şi Finanţe //  bani.md

Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei a decis, cu vot unanim, ridicarea  regimului de intervenție timpurie a B.C. „ENERGBANK” S.A.

Decizia a fost luată odată cu aprobarea, pe 19 ianuarie 2023, a unui nou membru al Consiliului B.C. „ENERGBANK” S.A. și restabilirea, în consecință, a funcționalității Consiliului și Comitetului de Conducere al băncii prin asigurarea cvorumului necesar pentru ținerea ședințelor și luarea deciziilor conform actelor normative și actelor interne ale B.C. „ENERGBANK” S.A.

Astfel, din 20.01.2023 B.C. „ENERGBANK” S.A. își reia activitatea independentă în regim normal, fiind  restabilită funcționalitatea organelor de conducere statutare. Comitetul de Conducere al băncii a devenit funcțional din 25.10.2022, iar Consiliul băncii din 19.01.2023.

Regimul de intervenție timpurie a fost instituit la B.C. „ENERGBANK” S.A. pe data de 11.01.2019, ca urmare a constatării activității concertate a unui grup de persoane ce aveau o deținere calificată de 52,55 la sută din capitalul social al băncii, fără a dispune de aprobarea prealabilă obligatorie a Băncii Naționale a Moldovei.

În perioada intervenției timpurii, activele B.C. „ENERGBANK” S.A. s-au majorat cu 147,2 mil.lei sau cu 5,5 la sută față de finele anului 2018, la situația din 31.12.2022 constituind 2 838,5 mil. lei. Totodată, creditele neperformante au înregistrat o diminuare de 18,3 mil. lei sau 16,7 la sută față de finele anului 2021 și de 72,6 mil. lei sau 44,7 la sută față de finele anului 2018 (la 11 ianuarie 2019 fiind instituit regimul de intervenție timpurie). Profitul net al băncii a constituit 101,4 mil.lei (la situația din 31.12.2022), în creștere față de sfârșitul anului 2021 cu 98,8 la sută sau cu 49,5 mil.lei.

Decizia de ridicare a regimului de intervenție timpurie a fost determinată de faptul că banca și-a perfecționat actele normative interne și sistemul de control intern, a sporit nivelul de transparență a acționariatului și a obținut rezultate respectând măsurile de supraveghere prescrise de Banca Națională privind activitatea de creditare aferentă persoanelor afiliate.

Astfel, în cei patru ani de intervenție timpurie a fost asigurată administrarea și conducerea activității băncii în vederea menținerii poziției financiare a B.C. „ENERGBANK” S.A. și adoptarea măsurilor legale pentru remedierea situației cu privire la acționariat în scopul asigurării deținerii în capitalul băncii de către persoanele care corespund cerințelor privind calitatea acționariatului bancar și în vederea restabilirii conducerii sănătoase și prudente a activității băncii.

La finele anului 2021, a fost aprobată achiziționarea de către AS „IuteCredit Europe” a deținerii calificate în mărime ce atinge și depășește nivelul de 50 la sută din capitalul social al B.C. „ENERGBANK” S.A., AS „IuteCredit Europe” devenind acționarul majoritar al băncii.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

04 Iul. 2025, 18:52
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
04 Iul. 2025, 18:52 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Sezonul 2025 al cireșelor aduce provocări și oportunități pentru producătorii moldoveni, în contextul unor fluctuații semnificative pe piața internațională, anunță Asociația Moldova Fruct.

Deși exporturile în volum au scăzut față de anul trecut – doar 8000 de tone față de 10.000 de tone în iunie 2024 – valoarea totală a exporturilor a crescut spectaculos, ajungând la 20 milioane de dolari, față de 13 milioane în aceeași perioadă a anului trecut. Creșterea cu 51,4% a prețului mediu de export a compensat pierderile cantitative.

Situația regională a influențat direct acest salt valoric. În timp ce Italia se bucură de un sezon bogat și o cerere crescută, alte țări importante producătoare, precum Grecia și Turcia, au fost afectate sever de condițiile meteo extreme din primăvară. Inclusiv recolta din Republica Moldova a fost influențată de acești factori, cu efecte asupra volumelor disponibile pentru export.

Pe lângă valoarea crescută, o schimbare notabilă este și în structura geografică a exporturilor. Dacă în 2024 84% din cireșe mergeau spre țările CSI, în 2025 ponderea a scăzut la 70%. În schimb, livrările către statele din Uniunea Europeană s-au majorat de la 16% la 28%. Printre noile piețe se numără Italia, Croația, Serbia, Bosnia și Danemarca.

Piața din România s-a remarcat printr-o evoluție spectaculoasă: în iunie 2025 au fost exportate 1666 tone de cireșe moldovenești, de aproape două ori mai mult decât în aceeași lună din 2024 (842 tone), iar valoarea acestora a crescut cu 65%.

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO