O moldoveancă a revenit acasă ca să organizeze un eveniment caritabil pentru bebelușii cu malformații congenitale

08 Mai 2023, 11:11
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
08 Mai 2023, 11:11 // Actual //  MD Bani

Nu a devenit mamă, dar poartă de grijă celor mai triști copii de la noi. Victoria Dunford, președinta MAD-aid Moldova a revenit în Moldova pentru a ne reaminti cum se face un bine și a ne trezi sentimentul empatiei.

Este stabilită în Marea Britanie de mai mulți ani, dar de zece ani și-a făcut din grijile Moldovei o misiune de viață. De această dată, Victoria vrea să adune fonduri pentru renovarea secției Chirurgia Nou-Născutului de la Centrul Mamei și al Copilului, dar și pentru alte secții aflate în stare deplorabilă.

Recent, președinta MAD-aid Moldova a efectuat o vizită la IMSP IMC, spital care, anterior, a beneficiat de mobilier și dispozitive medicale aduse tot de ea, din Marea Britanie. În prezent, spitalul se confruntă cu probleme de ordin financiar și nu poate acoperi cheltuielile pentru renovarea secției de chirurgie a copiilor născuți prematur și a celor cu malformații.

Secția nu a fost renovată de 37 de ani și încăperile pentru staționarul celor mai complicate cazuri din țară se află într-o stare avariată, cu riscul căderii tencuielii de pe tavane și pereți în saloane sau direct pe mesele de operații. În secție nu funcționează sistemul de ventilare, iar cel hirdaulic și electric funcționează precar.

Victoria visează că secția Chirurgie Nou Născuți va fi renovată la nivelul standardelor Regatului Unit și că mamele, copiii și medicii de la noi vor beneficia de cele mai bune condiții spitalicești.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Președinta MAD-aid Moldova vine cu îndemn către mediul de afaceri, dar și către fiecare cetățean din republică să doneze pentru această faptă nobilă. Iar pe 8 iunie, cu acest scop, va avea loc GALA BINELUI, un eveniment care va aniversa 10 ani de activitate al MAD-aid Moldova. În cadrul GALEI BINELUI se vor acumula fonduri pentru acest scop nobil.

Proiectul investițional pentru renovarea secției Chirurgie nou–născuți IMSP IMC se evaluează la circa 3 000 000,00 lei. În ultimii 35 de ani aici au fost tratați 25 000 nou–născuți, efectuate anual circa 700 de operații, reabilitați în jur de 2000 de copii anual, cu diverse patologii.  Astfel, renovarea secției Chirurgie nou–născuți ale IMSP IMC merită pe bună dreptate a fi considerată un obiectiv primordial și extrem de important pentru instituție, deoarece va permite prestarea serviciilor medicale conform standardelor internaționale, cu un regim sanitaro–epidemiologic la cel mai înalt nivel.

„Credem că simțim la fel ca si Dumneavoastră – compasiune, bunătate și dragoste pentru Moldova”, afirmă Victoria Dunford. „Și că avem aceleași valori. Indiferent  de cifrele noastre de afaceri, e important să fim empatici și să nu uităm că în spatele fiecărui nume e o istorie, un copil, un om, un suflet care trăiește durerea pe care noi, împreună, o putem anula”.

Pe parcursul ultimilor ani, Victoria Dunford a reușit să adune fonduri și a construit un centru de plasament pentru copii cu dizabilități și un centru modern pentru persoanele în etate, în orașul Râșcani. Este persoana care a susținut cu utilaj tehnic medical mai multe spitale din RM, în perioada Covid-19.

Realitatea Live

04 Iul. 2025, 18:52
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
04 Iul. 2025, 18:52 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Sezonul 2025 al cireșelor aduce provocări și oportunități pentru producătorii moldoveni, în contextul unor fluctuații semnificative pe piața internațională, anunță Asociația Moldova Fruct.

Deși exporturile în volum au scăzut față de anul trecut – doar 8000 de tone față de 10.000 de tone în iunie 2024 – valoarea totală a exporturilor a crescut spectaculos, ajungând la 20 milioane de dolari, față de 13 milioane în aceeași perioadă a anului trecut. Creșterea cu 51,4% a prețului mediu de export a compensat pierderile cantitative.

Situația regională a influențat direct acest salt valoric. În timp ce Italia se bucură de un sezon bogat și o cerere crescută, alte țări importante producătoare, precum Grecia și Turcia, au fost afectate sever de condițiile meteo extreme din primăvară. Inclusiv recolta din Republica Moldova a fost influențată de acești factori, cu efecte asupra volumelor disponibile pentru export.

Pe lângă valoarea crescută, o schimbare notabilă este și în structura geografică a exporturilor. Dacă în 2024 84% din cireșe mergeau spre țările CSI, în 2025 ponderea a scăzut la 70%. În schimb, livrările către statele din Uniunea Europeană s-au majorat de la 16% la 28%. Printre noile piețe se numără Italia, Croația, Serbia, Bosnia și Danemarca.

Piața din România s-a remarcat printr-o evoluție spectaculoasă: în iunie 2025 au fost exportate 1666 tone de cireșe moldovenești, de aproape două ori mai mult decât în aceeași lună din 2024 (842 tone), iar valoarea acestora a crescut cu 65%.

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO