O nouă pandemie îşi asculte colţii în tăcere: Un fenomen climatic devine greu de oprit – bombă biologică

20 Nov. 2023, 13:53
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
20 Nov. 2023, 13:53 // Actual //  Lupu Eduard

Recunoscută deja ca fiind una dintre cele mai importante ameninţări la adresa sănătăţii publice cu care se confruntă omenirea în prezent, încălzirea globală va face mai dificilă în viitor oprirea răspândirii a superbacteriilor rezistente la medicamente, scrie CNBC.

Rezistenţa antimicrobiană (AMR), pe care Organizaţia Mondială a Sănătăţii a numit-o „pandemia tăcută”, este o criză de sănătate globală adesea trecută cu vederea şi care se agravează pe zi ce trece.

Agenţia de sănătate a Organizaţiei Naţiunilor Unite a declarat anterior că AMR este una dintre cele mai importante 10 ameninţări globale la adresa sănătăţii umane şi afirmă că aproximativ 1,3 milioane de oameni mor în fiecare an din cauza agenţilor patogeni rezistenţi la tratamentele şi medicamentele existente.

Potrivit OMS, această cifră este pe cale să „crească dramatic” dacă nu se iau măsuri urgente, ceea ce va duce la creşterea costurilor privind sănătatea publică, economice şi sociale şi va împinge tot mai multe persoane în sărăcie, în special în ţările cu venituri mici.

Antimicrobienele, care includ antibioticele şi antiviralele care salvează vieţi, sunt medicamente utilizate pentru a preveni şi trata infecţiile la oameni şi animale. Cu toate acestea, se ştie că utilizarea excesivă şi abuzivă a acestora este principalul motor al creşterii rezistenţei pe care o manifeestă superbacteriile.

ARM apare atunci când microorganisme precum bacteriile, viruşii, ciupercile şi paraziţii dezvoltă capacitatea de a persista sau chiar de a se dezvolta în ciuda prezenţei medicamentelor concepute pentru a le distruge.

Robb Butler, director al diviziei de boli transmisibile, mediu şi sănătate din cadrul OMS Europa, a descris RAM ca fiind „o provocare extrem de presantă pentru sănătatea mondială”.

„Este o povară uriaşă pentru sănătate pentru care numai statele UE achită 1,5 miliarde de euro pe an, acestea fiind costuri privind sănătatea, care afectează şi productivitatea. Aşadar vorbim de o provocare fenomenală”.

Butler a declarat că speră că viitoarea conferinţă COP28 privind clima, care va avea loc în Emiratele Arabe Unite, ar putea oferi o platformă pentru ca factorii de decizie politică internaţionali să înceapă să recunoască asocierea dintre criza climatică şi RAM. Emiratele Arabe Unite vor găzdui summitul anual al ONU pe tema climei din 30 noiembrie până în 12 decembrie.

„Problema este că, bineînţeles, antibioticele sau antimicrobienele, nu sunt atât de atractive pentru ca industria să le dezvolte. Sunt costisitoare, prezintă un risc ridicat – şi nu am văzut în ultimii 20 de ani medicamente antimicrobiene dezvoltate cu suficiente caracteristici unice pentru a eluda rezistenţa pe care au dezvoltat-o bacteriile”, a mai spus Butler.

Thomas Schinecker, directorul executiv al companiei farmaceutice elveţiene Roche, a declarat luna trecută că factorii de decizie politică riscă să nu înveţe lecţiile necesare din pandemia de coronavirus – adăugând că acest lucru ar putea avea ramificaţii grave pentru criza de sănătate legată de ARM.

„Nu cred că am învăţat lecţiile pe care ar fi trebuit să le învăţăm din ultima pandemie şi nu cred că suntem mai bine pregătiţi pentru următoarea pandemie”, a declarat Schinecker.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

05 Dec. 2023, 17:25
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
05 Dec. 2023, 17:25 // Actual //  Lupu Eduard

Resursele noastre comune trebuie să fie alocate responsabil tuturor care au nevoie și să ajute agricultura să fie profitabilă. Domnul prim-ministru și alți responsabili din Guvern au desfășurat zeci de întrevederi pe diverse platforme de comunicare. Vom anunța neîntârziat opinia publică și despre următoarea întrevedere cu șeful Executivului imediat ce aceasta va fi confirmată, a reacționat la protestul fermierilor, Daniel Vodă purtătorul de cuvânt al premierului.

Vosă spune că autorităţile au menţionat transparent şi clar despre susținerea de care au beneficiat fermierii, pentru a îmbunătăți situația în întregul sector agricol, adică nu doar pentru cei care produc cereale pentru export, un sector afectat de război, întreruperea comerțului și criza economică mondială.

„Guvernul, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare sunt consecvenți și ajută țintit fermierii și nu doar membrii unei singure asociații, inclusiv debursarea subvențiilor de 1,9 miliarde de lei din acest an, TVA rambursat, ajutăm și în acest moment cu obținerea certificatelor de stare de urgență”, se mai arată în mesajul lui Vodă.

Fermierii care și-au parcat tractoarele în fața Guvernului au mers astăzi pe bulevardul Ștefan cel Mare.

Protestul de astăzi vine după ce, săptămâna trecută, fermierii au exprimat nemulțumirea lor printr-un protest sonor în PMAN, imediat după ce au ascultat briefingul ministrului Agriculturii, Vladimir Bolea. Semnalează că se află în pragul falimentului, presați de datorii, și cer Guvernului un moratoriu asupra penalităților și executării silite, o solicitare care a fost respinsă anterior.

Printre revendicările fermierilor se numără și compensații din fondul de subvenționare pentru produsele de floarea-soarelui și porumb. Guvernul alocase anterior 200 de milioane de lei pentru compensarea fermierilor afectați de criza de anul trecut la culturile de grâu, orz și rapiță, însă fermierii susțin că suma este insuficientă și ar fi necesare 700 de milioane de lei pentru a acoperi integral pierderile. Guvernul anunțase anterior că a solicitat ajutor extern în acest sens. Protestul fermierilor marchează o nouă etapă a tensiunilor din sectorul agricol și ilustrează nevoia continuă de dialog și rezolvare a problemelor cu care se confruntă această comunitate vitală pentru economia țării.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău