O superputere bagă bani grei în visteria lui Putin: Un produs critic adus din Rusia, creștere de 225%

21 Oct. 2023, 08:07
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
21 Oct. 2023, 08:07 // Actual //  bani.md

Sancțiunile occidentale au lovit drastic economia Rusiei după declanșarea războiului din Ucraina de către Vladimir Putin. Însă, nu toate țările s-au aliniat la măsura venită din Vest, iar o superputere mondială face în continuare afaceri cu Moscova. Astfel, India a crescut cu 225% importurile de petrol din Rusia, un produs critic, în ultimele 6 luni față de aceeași perioadă din 2022, aducând bani grei la bugetul Kremlinului.

Ponderea petrolului rusesc în importurile totale ale Indiei a ajuns să fie de 40% în prima jumătate a anului fiscal 2023/2024, consolidând poziția Moscovei ca furnizor de top, după oprirea achizițiilor din Orientul Mijlociu, potrivit Reuters.

India, al treilea cel mai mare importator și consumator de petrol din lume, a devenit principalul cumpărător al petrolului rusesc la preț redus, după ce națiunile occidentale au încetat să mai cumpere de la Moscova în urma invaziei Ucrainei.

Livrările de petrol din Orientul Mijlociu se vor înăspri și mai mult după decizia Arabiei Saudite de a-și extinde reducerile voluntare de producție până la sfârșitul acestui an, ceea ce a determinat India să ia în considerare alte opțiuni.

India a importat în medie 1,76 milioane de barili pe zi (bpd) de petrol rusesc din aprilie până în septembrie, sau în prima jumătate a anului fiscal 2023/2024, mai mult decât dublu față de aproximativ 780.000 de barili pe zi (creștere de 225%) din aceeași perioadă a anului trecut, au arătat datele petroliere din industrie.

Luna trecută, importurile Indiei din Rusia, care au scăzut în iulie și august, au revenit la 1,54 milioane bpd, în creștere cu 11,8% față de august și cu 71,7% față de un an în urmă, arată informațiile oficiale.

Rusia a fost principalul furnizor de petrol al Indiei în perioada aprilie-septembrie, urmată de Irak și Arabia Saudită. Importurile Indiei din Irak și Arabia Saudită au scăzut cu 12% și aproximativ 23%, la 928.000 bpd, respectiv 607.500 bpd, în perioada aprilie-septembrie, arată datele.

Importurile din Orientul Mijlociu în aprilie-septembrie au scăzut cu aproximativ 28%, până la 1,97 milioane bpd, ținând în jos ponderea regiunii în importurile totale de petrol din India la 44% de la 60% în aceeași perioadă a anului în urmă.

Cota petrolului din Comunitatea Statelor Independente (CSI), care includ Azerbaidjan, Kazahstan și Rusia, aproape s-a dublat la 43%, în principal din cauza achizițiilor mai mari de la Moscova, arată datele.

Achizițiile mai scăzute din Orientul Mijlociu au redus ponderea OPEC în importurile totale ale Indiei la cel mai scăzut nivel din ultimii 22 de ani.

Ponderea membrilor Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), în principal din Orientul Mijlociu și Africa, a scăzut la 46% în perioada aprilie-septembrie, față de aproximativ 63% în urmă cu un an, dezvăluie datelor oficiale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 13:22
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 13:22 // Actual //  Ursu Victor

Duma de Stat a Rusiei a adoptat în a treia lectură bugetul federal pentru anii 2025-2027, care prevede cheltuieli record pentru întreținerea armatei. Potrivit documentului, în 2025, autoritățile ruse intenționează să cheltuiască 13,5 trilioane de ruble pentru război și încă 3,5 trilioane de ruble pentru forțele de securitate.

Astfel, în 2025, aproximativ 40% din totalul cheltuielilor bugetului vor fi alocate pentru apărare și securitatea națională, sumă mai mare decât cheltuielile combinate pentru sănătate, politică socială și educație.

Cheltuielile sociale, inclusiv pensiile și diversele ajutoare, vor constitui aproximativ 6,5 trilioane de ruble, iar pentru sănătate sunt alocați aproximativ 1,8 trilioane de ruble, de două ori mai puțin decât pentru întreținerea forțelor de securitate.

Cheltuielile pentru întreținerea președintelui Vladimir Putin și a administrației sale în 2025 vor ajunge la aproape 31 miliarde de ruble, cu o creștere de 25,5% față de anul 2024.

În următorii doi ani, sunt prevăzute cheltuieli mari și pentru armată: în 2026 se vor aloca 12,8 trilioane de ruble, iar în 2027, 13,1 trilioane de ruble.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău