O superputere bagă bani grei în visteria lui Putin: Un produs critic adus din Rusia, creștere de 225%

21 Oct. 2023, 08:07
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
21 Oct. 2023, 08:07 // Actual //  bani.md

Sancțiunile occidentale au lovit drastic economia Rusiei după declanșarea războiului din Ucraina de către Vladimir Putin. Însă, nu toate țările s-au aliniat la măsura venită din Vest, iar o superputere mondială face în continuare afaceri cu Moscova. Astfel, India a crescut cu 225% importurile de petrol din Rusia, un produs critic, în ultimele 6 luni față de aceeași perioadă din 2022, aducând bani grei la bugetul Kremlinului.

Ponderea petrolului rusesc în importurile totale ale Indiei a ajuns să fie de 40% în prima jumătate a anului fiscal 2023/2024, consolidând poziția Moscovei ca furnizor de top, după oprirea achizițiilor din Orientul Mijlociu, potrivit Reuters.

India, al treilea cel mai mare importator și consumator de petrol din lume, a devenit principalul cumpărător al petrolului rusesc la preț redus, după ce națiunile occidentale au încetat să mai cumpere de la Moscova în urma invaziei Ucrainei.

Livrările de petrol din Orientul Mijlociu se vor înăspri și mai mult după decizia Arabiei Saudite de a-și extinde reducerile voluntare de producție până la sfârșitul acestui an, ceea ce a determinat India să ia în considerare alte opțiuni.

India a importat în medie 1,76 milioane de barili pe zi (bpd) de petrol rusesc din aprilie până în septembrie, sau în prima jumătate a anului fiscal 2023/2024, mai mult decât dublu față de aproximativ 780.000 de barili pe zi (creștere de 225%) din aceeași perioadă a anului trecut, au arătat datele petroliere din industrie.

Luna trecută, importurile Indiei din Rusia, care au scăzut în iulie și august, au revenit la 1,54 milioane bpd, în creștere cu 11,8% față de august și cu 71,7% față de un an în urmă, arată informațiile oficiale.

Rusia a fost principalul furnizor de petrol al Indiei în perioada aprilie-septembrie, urmată de Irak și Arabia Saudită. Importurile Indiei din Irak și Arabia Saudită au scăzut cu 12% și aproximativ 23%, la 928.000 bpd, respectiv 607.500 bpd, în perioada aprilie-septembrie, arată datele.

Importurile din Orientul Mijlociu în aprilie-septembrie au scăzut cu aproximativ 28%, până la 1,97 milioane bpd, ținând în jos ponderea regiunii în importurile totale de petrol din India la 44% de la 60% în aceeași perioadă a anului în urmă.

Cota petrolului din Comunitatea Statelor Independente (CSI), care includ Azerbaidjan, Kazahstan și Rusia, aproape s-a dublat la 43%, în principal din cauza achizițiilor mai mari de la Moscova, arată datele.

Achizițiile mai scăzute din Orientul Mijlociu au redus ponderea OPEC în importurile totale ale Indiei la cel mai scăzut nivel din ultimii 22 de ani.

Ponderea membrilor Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), în principal din Orientul Mijlociu și Africa, a scăzut la 46% în perioada aprilie-septembrie, față de aproximativ 63% în urmă cu un an, dezvăluie datelor oficiale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

17 Oct. 2024, 20:01
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
17 Oct. 2024, 20:01 // Actual //  bani.md

Republica Moldova, în ziua alegerilor prezidențiale și a referendumului republican constituțional din 20 octombrie curent, are de făcut o alegere foarte simplă – se îndreaptă spre un model rusesc sau aleg modelul european. De această părere este președintele francez Emmanuel Macron, care a oferit, în exclusivitate, un interviu jurnalistei Ecaterina Covali, autoarea proiectului „Punţi către Europa”. Producția este difuzată astăzi, 17 octombrie, la RLIVE TV.

Macron a explicat de ce Uniunea Europeană este cea mai potrivită opţiune pentru Republica Moldova.

„În primul rând, întotdeauna am respectat suveranitatea popoarelor și libera decizie a cetățenilor care vor trebui să se exprime. Chiar cred că este o șansă. Când privesc spre regiune și văd Moldova, aș spune, fără a complica lucrurile, că alegerea este destul de simplă –sau se îndreaptă spre un model rusesc sau spre un model european. Am rezumat puțin lucrurile, dar așa se întâmplă. Orientarea spre modelul rusesc înseamnă o probabilitate foarte mică, că aceeași întrebare vi se va pune de mai multe ori.

Frumusețea modelului european este că veți fi întrebați, iar asta se numește democrație. Este o oportunitate incredibilă. Așa că înțeleg importanța acestei alegeri. Cred că scrutinul care vă așteaptă, pe care Moldova îl așteaptă, este foarte important pentru viitorul țării. Și ca și european convins, nu ca președinte al Franței, ci ca european convins, mai ales aici, vorbind cu dumneavoastră, și respectând suveranitatea poporului moldovean, sper că acesta va alege calea Europei, pentru că este calea libertății și a democrație”, a declarat președintele Franței.

Ținem să menționăm că anume în mandatul Franței, de președinte al Consiliului Uniunii Europene, din prima jumătate a anului 2022, Chișinăul s-a apropiat atât de mult de UE, încât a întors o nouă foaie a istoriei sale… europene.

„Cred că procesul a adus deja beneficii Moldovei, pentru că a permis libertatea de circulație și facilitarea vizelor. În termeni și mai concreți, aș da exemplu costul telecomunicațiilor și integrarea rețelelor. Este una dintre înțelegerile pe care le-am concretizat în timpul Comunității Politice Europene din Moldova. Taxele de roaming au fost liberalizate datorită implicării operatorilor.

Apoi, există o serie de proiecte de cooperare foarte concrete, investiții, o mai mare deschidere economică, libertatea de circulație pe care am menționat-o și, odată cu aceasta, și cooperarea în lupta împotriva atacurilor cibernetice sau a dezinformării”, a conchis Emmanuel Macron.

 

Pe parcursul ultimilor ani, UE a acordat un sprijin puternic Moldovei, în cele mai grele momente, precum șantajul energetic al Gazpromului, suport financiar în combaterea corupției și dezinformării, dezvoltarea economiei, uși deschise pentru export și chiar sancționarea persoanelor care seamănă ură în țară. Însă, cel mai puternic sprijin oferit – lansarea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană.

Interviul a fost realizat în cadrul proiectului „Punți către Europa”, realizat cu sprijinul financiar al Fundației Soros Moldova, în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova și implementat de Asociația pentru Inițiative Responsabile (ASPIR).

Producția este difuzată și la postul public de televiziune Moldova 1.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău