Boom-ul economic care s-a produs în ultimii 40 de ani într-o țară dezvoltată din Europa a fost unul spectaculos, iar valoarea proprietăților imobiliare a crescut enorm, împingând PIB-ul la cote uriașe. Dar acum, în 2023, Marea Britanie, un stat în care trăiesc aproximativ 50 de mii de moldoveni, se confruntă ce cea mai mare scădere a valorii proprietăților imobiliare de la cel de-Al Doilea Război Mondial și până acum, susțin experții.
Valoarea proprietăților imobiliare din Marea Britanie ajunsese la o valoare uimitoare în 2021, la 17,5 trilioane de lire sterline, afirmă analiștii, potrivit Express.
Asta până când criza costului vieții a provocat o inversare puternică, creând cea mai mare scădere a valorii proprietăților imobiliare de la cel de-Al Doilea Război Mondial. Ciclul rapid de creștere a ratei dobânzii al Băncii Angliei a distrus o bogăție uimitoare de 2,1 trilioane de lire sterline numai în ultimul an.
Dacă ratele dobânzilor mai mari persistă, acest lucru ar însemna sfârșitul boom-ului de 40 de ani din Marea Britanie. Ratele mai mari pot scădea prețurile caselor și pot crește ratele de rentabilitate a economiilor de pensii.
Scăderea prețurilor la case ar reduce bariera de depozit pentru cei care cumpără pentru prima dată. La mijlocul anilor 1990, unui cuplu tipic tânăr, care cumpăra pentru prima dată, ar fi avut nevoie de aproximativ opt ani pentru a economisi pentru un depozit pentru prima lor casă.
Această cifră a crescut la 14 ani astăzi, dar ar putea scădea înapoi la aproximativ 10 ani dacă ratele ridicate rămân aici. Acest lucru ar putea reduce presiunea atât asupra familiilor tinere.
În plus, deși ratele în creștere cresc costurile de rambursare a creditelor ipotecare, avansul mai mic necesar pentru achiziționarea unei proprietăți ar reduce costul total de viață al proprietății.
Cert este că nimeni nu știe încotro se îndreaptă ratele dobânzilor pe termen lung. Marea Britanie, o țară cu 67 de milioane de locuitori, ar putea trece la o „nouă normalitate” a bogăției mai scăzute sau boom-ul său ar putea reveni din nou, susține economistul Molly Broome. Factorii de decizie politică trebuie să fie cu un pas în fața tuturor eventualităților.
În Marea Britanie, potrivit ultimelor date, se află 42 de mii de moldoveni. În primul trimestru al anului 2023 migranții moldoveni au trimis din Marea Britanie echivalentul a 19,3 milioane de dolari, cu 25% mai puțin față de trimestrul similar al anului 2022.