Timp de mai bine de patru luni, trimișii americani au transmis avertismente din ce în ce mai stridente către o țară neutră din Europa, pentru a anula un acord despre care au spus că are legături cu unul dintre cei mai puternici oligarhi ai Rusiei. În mai, Statelor Unite și-au pierdut răbdarea privind tranzacțiile băncii Raiffeisen din Austria legate de Rusia, unde a făcut miliarde de dolari și au amenințat-o că îi va împiedica accesul la dolari.
Ulterior, sub presiune, Raiffeisen Bank a cedat și a anulat acordul de a cumpăra un pachet de acțiuni la firma austriacă Strabag, care îi aparține oligarhului rus Oleg Deripaska, aflat pe lista de sancțiuni a SUA, potrivit Reuters.
Austria și Raifeissen rămân sub o mare presiune din partea Statelor Unite și a UE, pentru ca banca să se retragă din Rusia, în ciuda anulării acordului de cumpărare a acțiunilor Strabag.
Raiffeisen nu a ținut cont de avertismentele din partea autorităților europene de reglementare în urmă cu mai bine de un an, potrivit cărora Washingtonul a jucat un joc cu risc ridicat în privința afacerilor sale din Rusia.
Amenințarea Washingtonului de a o penaliza pe Raiffeisen nu a fost retrasă și continuă să monitorizeze îndeaproape banca, relațiile sale cu Rusia și eventualele încălcări ale sancțiunilor.
Washingtonul are puterea de a amenda băncile pentru încălcarea sancțiunilor sau de a le tăia accesul la fondurile în dolari. A lovit banca franceză BNP Paribas, de exemplu, cu o penalizare de 9 miliarde de dolari în 2014 pentru încălcarea sancțiunilor SUA asupra Sudanului, Iranului și Cuba.
„Raiffeisen și Austria se joacă cu focul”, a spus Nina Tomaselli, un parlamentar austriac de la Verzii, care fac parte din coaliția de guvernământ a țării. „Fie că ne place sau nu, America are în mână biciul”.
În timp ce multe guverne occidentale au evitat Rusia, unii politicieni austrieci au fost reticenți în a rupe legăturile cu o țară încă mulțumită pentru că a permis reabilitarea Austriei în 1955 după cel de-Al Doilea Război Mondial. În schimb, Austria s-a angajat să rămână neutră.
Austria se bazează în continuare foarte mult pe gazul rusesc, în timp ce Viena a acționat ca un hub pentru numerar de la Rusia și foștii vecini ai săi sovietici printr-o rețea financiară construită după căderea comunismului.
Dar supraveghetorii europeni ai lui Raiffeisen doresc acțiuni imediate. Oficialii BCE au participat la o reuniune a consiliului de supraveghere al băncii în iunie pentru a-i îndemna pe creditor să acționeze rapid, iar autoritatea de reglementare i-a cerut să prezinte în următoarele săptămâni ce pași va lua.
Raiffeisen a spus că banca a redus volumul de împrumuturi și plăți în Rusia și a luat măsuri pentru a reduce depozitele, din care are 14 miliarde de euro (15 miliarde de dolari) sunt acolo.
Rusia a devenit un generator de bani și mai mare pentru bancă de la începutul războiului din Ucraina în 2022 – reprezentând aproximativ jumătate din profiturile grupului în primele trei luni ale acestui an – deoarece taxele pentru plățile în străinătate au crescut.