Obiceiul care duce la consum mare de combustibil. Ce greșeală fac șoferii când pornesc aerul condiționat

04 Aug. 2024, 19:48
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
04 Aug. 2024, 19:48 // Actual //  bani.md

Cei mai mulți șoferi nu pot pleca la drum vara fără aer condiționat. Însă există un obicei greșit pe care îl fac majoritatea oamenilor. Experții au explicat pentru The Sun care este tactica recomandată de a folosi aerul condiționat pentru a plăti mai puțin, dar și pentru a nu inhala particule dăunătoare.

Experții au revăzut mai multe cercetări, iar concluzia este că, pe timp de vară, șoferii ar trebui să aștepte câteva minute din momentul în care pornesc motorul, înainte de a deschide sistemul de aer condiționat. Dacă mașina a stat ore întregi la soare, materialele plastice din interior eliberează milioane de microparticule dăunătoare.

Astfel, de îndată ce intrați în mașină, ideal este să deschideți geamurile și să faceți primii kilometri cu geamurile deschise. Prin deschiderea imediată a aerului condiționat, aerul care iese din orificiile de ventilație accelerează procesul de inhalare a acestor microparticule periculoase, care includ chiar și vapori de combustibil.

Totodată, potrivit The Sun, experții au explicat că șoferii pot economisi bani prin sincronizarea adecvată a aerului condiționat.

„Deși s-ar putea să plănuiți să reglați aerul condiționat la maxim atunci când conduceți vara, acesta poate fi o adevărată pierdere de combustibil”, a explicat acesta. Activarea imediată a aerului condiționat crește presiunile primite de motor, precum și presiunile pe bateria care cu câteva momente mai devreme fusese încărcată cu sarcina de a furniza energie electrică pentru pornirea motorului.

Totodată, dacă lăsați aerului condiționat pornit tot timpul, s-a observat că în timp bateria își pierde din capacitate la fiecare pornire a motorului.În cele din urmă, dorința de a răci cabina are efect asupra consumului de combustibil. În primele momente de funcționare a motorului, dacă sistemul de aer condiționat este deschis, consumul crește cu 25%. Iar când motorul merge la ralanti, consumul scade drastic.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău