Occidentul spune „Net” Rusiei! Marile companii refuză să revină pe piața controlată de Kremlin

15 Mart. 2025, 12:31
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
15 Mart. 2025, 12:31 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

În ciuda speculațiilor privind o revenire masivă a afacerilor occidentale în Rusia, pe fondul contactelor americano-ruse pe tema Ucrainei, marile companii care au părăsit țara nu confirmă aceste zvonuri. Potrivit publicației The Bell, care a contactat peste 60 de companii occidentale, niciuna dintre cele care au răspuns nu are intenția de a-și relua activitatea în Rusia.

Dintre cei care exclud categoric o revenire se numără producătorul finlandez de anvelope Nokian Tyres, distribuitorul leton de electronice ELKO Group, gigantul telecom VEON, compania germană Henkel, holdingul olandez Ingka (proprietarul IKEA), producătorul auto japonez Nissan, retailerul francez de echipamente sportive Decathlon și grupul german de petrol și gaze Wintershall Dea.

Companiile afirmă că o eventuală întoarcere pe piața rusă ar fi posibilă doar în cazul unor „schimbări fundamentale și de lungă durată” în situația geopolitică. În plus, mai multe firme au menționat confiscarea activelor lor de către autoritățile ruse, considerată ilegală din punctul lor de vedere.

Reprezentanții Henkel au declarat că o eventuală răscumpărare a activelor din Rusia ar putea fi luată în considerare doar dacă se produc „schimbări fundamentale și de lungă durată în geopolitică”, însă, în prezent, nu există astfel de premise. Compania a subliniat că și-a „încheiat clar” activitatea în Rusia încă din 2022, după declanșarea invaziei din Ucraina.

O poziție similară a adoptat și Nissan, care a vândut afacerea sa din Rusia în 2022. „Pentru a reveni, este necesară o schimbare semnificativă a situației politice. Monitorizăm evenimentele, dar nu avem comentarii suplimentare în acest moment”, au transmis oficialii companiei.

În același timp, Wintershall Dea a precizat că se află în plin proces juridic împotriva Federației Ruse, încercând să-și protejeze interesele după exproprierea de facto a activelor sale.

Câteva companii au declarat că nu au planuri de revenire, dar continuă să supravegheze evoluțiile din Rusia. De exemplu:

Baker Hughes – compania petrolieră analizează situația, dar o decizie va depinde de ridicarea sancțiunilor occidentale impuse Rusiei.

Bosch – gigantul german are discuții cu „Gazprom Bîtovîe Sistemi”, dar fără a oferi detalii clare.
Otis – producătorul de lifturi consideră că este „prea devreme” pentru a lua în calcul revenirea pe piața rusă.
Peste 1.000 de companii, inclusiv McDonald’s și Mercedes-Benz, și-au închis operațiunile în Rusia după începutul războiului din 2022, fie vânzând activele, fie cedându-le conducerii locale. Unele firme și-au păstrat opțiunea de a răscumpăra afacerile, dar altele au fost forțate să le vândă sub presiunea statului rus.

Recent, președintele rus Vladimir Putin a declarat că Rusia „poartă negocieri cu unele companii occidentale” privind o posibilă revenire a acestora pe piața locală. „Discuțiile se desfășoară într-un format confidențial, la inițiativa unor parteneri. Totul este calm, demn și se desfășoară cu respect reciproc și în interes comun”, a afirmat liderul de la Kremlin, fără a da detalii concrete.

Putin a adăugat că Rusia este deschisă pentru revenirea companiilor străine, dar nu le va oferi „preferații speciale”, subliniind că acestea nu pot aștepta tratament privilegiat.

Totuși, revenirea afacerilor occidentale în Rusia este complicată de restricțiile impuse de Kremlin. La sfârșitul lunii februarie, Ministerul de Finanțe al Rusiei a anunțat că firmele din „țările neprietenoase” vor putea reveni pe piața rusă doar cu aprobarea unei comisii guvernamentale pentru investițiile străine.

Astfel, în ciuda dorinței declarate a Moscovei de a readuce capitalul occidental, marile corporații occidentale nu par dispuse să facă acest pas, invocând riscuri economice, juridice și geopolitice.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

01 Mai 2025, 17:00
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
01 Mai 2025, 17:00 // Actual //  Ursu Victor

Prețul aurului a scăzut joi cu 2%, atingând cel mai scăzut nivel din ultimele două săptămâni, în contextul unor semnale de relaxare a tensiunilor comerciale și a reducerii lichidității cauzate de vacanța prelungită în China – cel mai mare consumator mondial de aur.

La ora 16:30 (ora României), aurul spot se tranzacționa la 3.222,43 dolari uncia, în scădere cu 2%, după ce în timpul sesiunii a coborât până la cel mai redus nivel de la 14 aprilie. Săptămâna trecută, prețul atinsese un maxim istoric de 3.500,05 dolari/uncie.

„Există indicii privind apropierea unor acorduri comerciale, iar China transmite că administrația Trump a reluat dialogul. Avem un context de tip risk-on, care determină investitorii să-și marcheze profiturile în aurul considerat activ de refugiu”, a explicat Bob Haberkorn, strateg senior la RJO Futures, citat de Reuters.

Președintele american Donald Trump a declarat că există perspective de acorduri comerciale cu India, Japonia și Coreea de Sud, adăugând că există „șanse foarte mari” pentru o înțelegere și cu China. Totodată, un cont afiliat presei de stat chineze a relatat că SUA ar fi abordat Beijingul pentru discuții privind tarifele de 145% impuse recent de Washington.

Piața chineză este închisă până pe 6 mai pentru sărbătoarea Zilei Muncii, iar lichiditatea redusă a contribuit la presiunea asupra metalului prețios. TD Securities a remarcat că „aurul este aspirat în vidul de lichiditate generat de vacanța din China”.

Pe plan macroeconomic, datele publicate miercuri au arătat că economia SUA s-a contractat în primul trimestru, iar indicele PCE (personal consumption expenditures) – un indicator cheie pentru inflație – a rămas neschimbat în luna martie. Toată atenția piețelor se îndreaptă acum către raportul privind ocuparea forței de muncă din afara sectorului agricol, programat pentru vineri.

Oficiali ai Rezervei Federale americane au declarat că dobânzile vor rămâne nemodificate până când inflația va da semne clare de scădere spre ținta de 2% sau dacă va apărea o deteriorare a pieței muncii. Rata dobânzii mai mică și incertitudinile geopolitice cresc, în general, atractivitatea aurului, care nu oferă randament.

„Deși corecția actuală este generată de o îmbunătățire temporară a sentimentului de piață, factorii structurali care susțin creșterea aurului rămân valabili”, a scris Ole Hansen, strateg-șef pe materii prime la Saxo Bank.

Pe piața metalelor prețioase, argintul spot a scăzut cu 0,8% la 32,30 dolari, platina a pierdut 0,3% până la 963,84 dolari, iar paladiul a urcat cu 1,1% la 948,50 dolari uncia.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi