Aderarea la Uniunea Europeană va solicita din partea mediului de afaceri eforturi suplimentare pentru menținerea angajaților în țară. De această părere au fost invitații emisiunii „Consens Național” de la Rlive TV, Eduard Gurin, președinte de comitet al Asociației Businessului European, și Sergiu Iurcu, consilier principal al Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova. Potrivit lor, pentru a evita exodul forței de muncă autoritățile trebuie să adopte și să pună în practicăm mai multe directive europene pentru protecție socială și ocuparea forței de muncă.
Reprezentantul sindicatelor a declarat că astăzi Republica Moldova se confruntă cu un deficit de angajați, mai ales pentru muncile necalificate. Odată cu libera circulație a lucrătorilor, lipsa forței de muncă se va agrava dacă țara nu va fi pregătită pentru aderarea la Uniunea Europeană.
„Noi vom avea un flux de forță de muncă doar atunci când vom avea salarii și condiții de muncă decente. Toate acestea depind de climatul investițional, crearea locurilor de muncă, de stabilitatea din țară și interesul pentru investitori. Dacă vor fi toate acestea realizate, atunci va fi și un interes din partea europenilor pentru piața forței de muncă din Republica Moldova”, a declarat Sergiu Iurcu, consilier principal al Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova.
Pe de altă parte, Eduard Gurin a afirmat că în timp ce principiile legate de libera circulație a salariaților pe teritoriul Uniunii Europene avantajează angajații, pentru angajatori acestea pot fi adevărate provocări.
„Cel mai mare impediment în această tranziție este că angajatorii vor avea doar de suferit deoarece piața muncii din Republica Moldova nu este atractivă pentru cetățenii din Uniunea Europeană. Asta înseamnă că vom pierde forța de muncă pe care și așa nu o avem și vom fi nevoiți să atragem angajați din alte state, altele decât cele europene”, a explicat Eduard Gurin, președintele de comitet al Asociației Businessului European.
Republica Moldova urmează să negocieze 35 de capitole pentru aderarea la Uniunea Europeană. Unul dintre acestea ține de libera circulație a lucrătorilor prevede că cetățenii ai unui stat membru al Uniunii Europene au dreptul de a lucra într-un alt stat membru. Lucrătorii migranți trebuie tratați în același mod ca și lucrătorii naționali în ceea ce privește condițiile de muncă, avantajele sociale și fiscale.