ODIMM își schimbă denumirea. Cum va fi numită noua instituție de susținere a antreprenoriatului

14 Iul. 2022, 05:00
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
14 Iul. 2022, 05:00 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Instituția publică „Organizația pentru dezvoltarea sectorului întreprinderilor mici și mijlocii” (ODIMM) își schimbă denumirea în Instituția publică „Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului” (ODA). Guvernul a aprobat în ședința de astăzi proiectul cu privire la organizarea și funcționarea instituției.

ODA va avea o structură organizatorică nouă care va asigura segregarea funcțiilor cheie și un control sporit asupra modului de utilizare a banului public. Guvernanța instituției este aliniată la cerințele și principiile moderne pentru a asigura transparență sporită, procese mai eficiente și capacitate de absorbție extinsă a finanțărilor partenerilor externi. Noua instituție reformată va permite un spectru mai larg de programe pentru antreprenori și o asistență mai calitativă la pregătirea proiectelor, inclusiv prin cooptarea incubatoarelor regionale.

Printre domeniile de activitate ale ODA se numără susținerea dezvoltării antreprenoriatului, inclusiv a întreprinderilor mici și mijlocii, asistența financiară și tehnică pentru întreprinderi, emiterea garanțiilor financiare și de stat. Pentru finanțarea proiectelor de creștere și extindere a afacerilor, ODA trebuie să dispună, similar unor instituții financiare, de un sistem adecvat și eficient de management al riscurilor specifice activității. Sistemul actual de guvernanță corporativă, reglementat prin Regulamentul ODIMM, nu asigură un răspuns pertinent la posibilele riscuri specifice activității acesteia, înregistrând mai multe deficiențe.

Prin proiectul aprobat, se urmărește eliminarea neconformităților identificate și conformarea guvernanței corporative a ODA conform celor mai bune practici, ținând cont de principiile guvernanței corporative elaborate de OECD, recomandările Parlamentului European și Comisiei Europene privind Guvernanța corporativă în instituțiile financiare, cadrul normativ național privind organizarea și funcționarea instituțiilor publice, recomandările experților Băncii Mondiale, recomandările realizate de experți în cadrul misiunilor de evaluare și îmbunătățire a organizării și funcționării ODIMM.

ODA are misiunea de a acorda suport Ministerului Economiei, în implementarea politicilor statului privind susținerea dezvoltării antreprenoriatului, inclusiv a întreprinderilor mici și mijlocii.

Realitatea Live

27 Mai 2024, 16:00
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
27 Mai 2024, 16:00 // Actual //  Lupu Eduard

Veniturile bugetului public național al Republicii Moldova au înregistrat o creștere semnificativă în primele patru luni ale anului curent. În perioada ianuarie-aprilie 2024, veniturile au totalizat 34,3 de lei, în creștere cu 9,1% (2,86 miliarde de lei) față de aceeași perioadă a anului 2023.

Pe de altă parte, cheltuielile bugetului public național al Republicii Moldova în primele patru luni ale anului 2024 au însumat 38 miliarde de lei, reflectând o creștere de 5,8% (2 miliarde de lei) față de aceeași perioadă a anului precedent.

Aceste cifre indică un deficit al bugetului public național al Republicii Moldova în ianuarie-aprilie 2024 de 3,7 miliarde de lei, în scădere cu 17,2% față de aceeași perioadă a anului anterior, când deficitul a fost de 4 miliarde 503,1 milioane de lei.

Această creștere a veniturilor și scăderea a deficitului bugetar în primele patru luni ale anului 2024 reprezintă un semn pozitiv pentru economia Republicii Moldova, indicând o îmbunătățire a performanței financiare a statului și o gestionare mai eficientă a resurselor bugetare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău