ODIMM își schimbă denumirea. Cum va fi numită noua instituție de susținere a antreprenoriatului

14 Iul. 2022, 05:00
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
14 Iul. 2022, 05:00 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Instituția publică „Organizația pentru dezvoltarea sectorului întreprinderilor mici și mijlocii” (ODIMM) își schimbă denumirea în Instituția publică „Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului” (ODA). Guvernul a aprobat în ședința de astăzi proiectul cu privire la organizarea și funcționarea instituției.

ODA va avea o structură organizatorică nouă care va asigura segregarea funcțiilor cheie și un control sporit asupra modului de utilizare a banului public. Guvernanța instituției este aliniată la cerințele și principiile moderne pentru a asigura transparență sporită, procese mai eficiente și capacitate de absorbție extinsă a finanțărilor partenerilor externi. Noua instituție reformată va permite un spectru mai larg de programe pentru antreprenori și o asistență mai calitativă la pregătirea proiectelor, inclusiv prin cooptarea incubatoarelor regionale.

Printre domeniile de activitate ale ODA se numără susținerea dezvoltării antreprenoriatului, inclusiv a întreprinderilor mici și mijlocii, asistența financiară și tehnică pentru întreprinderi, emiterea garanțiilor financiare și de stat. Pentru finanțarea proiectelor de creștere și extindere a afacerilor, ODA trebuie să dispună, similar unor instituții financiare, de un sistem adecvat și eficient de management al riscurilor specifice activității. Sistemul actual de guvernanță corporativă, reglementat prin Regulamentul ODIMM, nu asigură un răspuns pertinent la posibilele riscuri specifice activității acesteia, înregistrând mai multe deficiențe.

Prin proiectul aprobat, se urmărește eliminarea neconformităților identificate și conformarea guvernanței corporative a ODA conform celor mai bune practici, ținând cont de principiile guvernanței corporative elaborate de OECD, recomandările Parlamentului European și Comisiei Europene privind Guvernanța corporativă în instituțiile financiare, cadrul normativ național privind organizarea și funcționarea instituțiilor publice, recomandările experților Băncii Mondiale, recomandările realizate de experți în cadrul misiunilor de evaluare și îmbunătățire a organizării și funcționării ODIMM.

ODA are misiunea de a acorda suport Ministerului Economiei, în implementarea politicilor statului privind susținerea dezvoltării antreprenoriatului, inclusiv a întreprinderilor mici și mijlocii.

Realitatea Live

25 Apr. 2024, 09:55
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
25 Apr. 2024, 09:55 // Actual //  Lupu Eduard

TikTok va suspenda în mod voluntar programul de recompensă al noii aplicaţii TikTok Lite, în timp ce lucrează pentru a răspunde preocupărilor UE, a declarat compania miercuri, pe platforma de socializare X, transmite CNBC.

Comisia Europeană a dat termen până miercuri inclusiv companiei deţinute de grupul chinez ByteDance să abordeze preocupările cu privire la posibila creare de dependenţă prin intermediul programului de recompense pentru copii, urmând ca în caz contrar se confrunte cu o suspendare temporară a funcţiei.

CE consideră că acest mecanism reprezintă ”riscuri grave la adresa sănătăţii mentale a utilizatorilor”.

Platforma nu a comunicat Bruxellesului, înainte de lansarea aplicaţiei, o evaluare a riscurilor, conform obligaţiilor prevăzute în cadrul noii legislaţii cu privire la serviciile digitale (DSA).

Reţeaua de socializare TikTok, deţinută de compania chineză ByteDance, a lansat săptămâna trecută în Franţa şi în Spania noua aplicaţie, care le permitea utilizatorilor să fie plătiţi pentru vizionarea de videoclipuri. TikTok Lite era deja disponibilă în Coreea de Sud şi Japonia.

Utilizatorii TikTok Lite cu vârste de peste 18 ani puteau „să colecteze puncte descoperind noi conţinuturi sau realizând anumite acţiuni”, au declarat reprezentanţii reţelei de socializare. Punctele astfel colectate puteau fi transformate în carduri cadou sau folosite pentru a susţine creatorii de conţinuturi.

„Recompensele variază în funcţie de sarcinile îndeplinite şi de experienţa în aplicaţie”, iar „durata maximală de vizionare a videoclipurilor recompensate este cuprinsă între 60 şi 85 de minute”, au precizat la momentul respectiv reprezentanţii TikTok.

Foarte apreciată de tineri şi de influenceri pentru videoclipurile sale care sunt adeseori dansante sau muzicale, controversata reţea de socializare TikTok a atras peste 1,5 miliarde de utilizatori la nivel mondial.

Ea este acuzată cu regularitate că găzduieşte numeroase videoclipuri de dezinformare, provocări periculoase şi imagini pornografice sau că ar fi chiar un instrument de spionaj şi de propagandă în slujba Chinei, o acuzaţie respinsă de compania ByteDance.

Comisia Europeană a demarat totodată anchete separate care vizează Meta, Snap (Snapchat), TikTok şi YouTube despre măsurile implementate de aceste companii pentru a proteja „sănătatea fizică şi mintală” a minorilor.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău