Oficialii țărilor vecine au felicitat Republica Moldova: Un pas decisiv în direcția unui parcurs european ireversibil

12 Iul. 2021, 14:26
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
12 Iul. 2021, 14:26 // Actual //  MD Bani

Țările vecine ale Republicii Moldova, România și Ucraina au transmis mesaje de felicitare alegătorilor din Republica Moldova, în urma alegerilor parlamentare câștigate duminică de Partidul Acțiune și Solidaritate. Mesaj de felicitare a venit partea Președintelui Klaus Iohanes, a Premierului Florin Cîțu, a Ministerului Afacerilor Externe și din partea președintelui Urcainei,  Vladimir Zelenski.

„Felicitări cetățenilor R. Moldova pentru spiritul civic și opțiunea clară pentru reforme, stat de drept și integrare europeană! Felicitări Maia Sandu pentru curaj, perseverență și viziune! România va fi alături de R. Moldova în susținerea reformelor și parcursului european!”, a scris președintele României pe Twitter.

„Am felicitat-o astăzi pe Maia Sandu, pentru rezultatul istoric pe care Republica Moldova l-a obţinut la alegerile anticipate. Îi felicit pe cetăţenii Republicii Moldova pentru parcursul pro-european pe care vor merge. Îi asigur că România este alături de ei în acest proces de reformă”, a declarat premierul Florin Cîţu.

Ministerul Afacerilor Externe a transmis într-un comunicat că „România felicită cetățenii Republicii Moldova pentru votul exprimat și salută victoria obținută de forțele reformiste și pro-europene în alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021”.

„Este o victorie a democrației, ce marchează un pas decisiv în direcția unui parcurs european ireversibil al Republicii Moldova, proces pe care România l-a susținut permanent și îl va susține și în continuare, fără rezerve. Cetățenii Republicii Moldova s-au exprimat în mod clar, prin votul lor, în favoarea consolidării statului de drept, accelerării și eficientizării luptei împotriva corupției și construirii unor instituții democratice solide, cu adevărat europene, care să lucreze în beneficiul lor”, mai arată MAE.

„Eforturile în direcția avansării parcursului european, mai ales prin implementarea reformelor cuprinse în Acordul de Asociere încheiat cu Uniunea Europeană, rămân unica garanție a asigurării dezvoltării Republicii Moldova și a prosperității pentru toți cetățenii săi”, se mai arată în comunicat.

„România exprimă speranța formării cât mai rapid posibil a unui Guvern care să susțină abordarea pro-europeană și să continue, în mod susținut, procesele de reformă. Ca și până acum, România va fi alături de Republica Moldova pe acest drum în baza Parteneriatului strategic bilateral pentru integrarea europeană a Republicii Moldova și a comunității de limbă, cultură și istorie, inclusiv în ceea ce privește continuarea proiectelor în beneficiul direct al cetățenilor și în sprijinul agendei europene a Republicii Moldova”, precizează MAE.

Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, a venit cu un mesaj pe contul său de Twitter în două limbi – cea oficială ucraineană și în limba engleză.

„Felicitări colegei președinte al Republicii Moldova, Maia Sandu, pentru victoria detașată a forțelor politice democratice și pro-europene. în special, a partidului PAS de la alegerile parlamentare! Acesta este un pas important pentru prietenoasa Moldovă în calea ei spre reforme și aspirații europene”, a declarat Vladimir Zelenski.

Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS), al președintei Maia Sandu, a câștigat detașat alegerile parlamentare anticipate, potrivit rezultatelor preliminare:

  • Partidul Acțiune și Solidaritate – 52,8%
  • Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor – 27,17%
  • Partidul „Șor” – 5,74%.

Realitatea Live

21 Sept. 2024, 09:26
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
21 Sept. 2024, 09:26 // Actual //  Lupu Eduard

Economia globală se confruntă cu o fragmentare similară celei din epoca „naţionalismului economic”, care a cauzat colpasul comerţului internaţional şi Marea Criză de la sfârşitul anilor 1920, a spus preşedinta Băncii Centrale Europene.

„Ne-am confruntat cu cea mai dură pandemie din 1920, cel mai dur conflict în Europa din 1940 şi cea mai mare criză a energiei din 1970”, a declarat Christine Lagarde. Aceste tulburări au schimbat permanent activitatea economic globală, adaugă preşedinta BCE.

„Parelele dintre 1920 şi 2020 incep să iasă în evidenţă”, explică Lagarde.

Politica monetară a anilor 1920 ai secolului trecut a fost pusă în dificultate de standardul aur, economiile intrând în deflaţie şi crize bancare. „Suntem astăzi într-o poziţie mult mai bună pentru a adresa aceste schimbări structurale decât au fost predecesorii noştri”, sublinează Christine Lagarde.

Bancherii au fost nevoiţi să înveţe că aderenţa la standarul aur şi ratele fixe de schimb „nu au fost robuste în vremuri de schimbări structurale”, întrucât au contribuit la „un ciclu de naţionalism economic”, conchide Lagarde.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău