Cel mai bun sfat despre bani de la Usain Bolt: Dacă câștigi 10 dolari, economisește 6

12 Iul. 2021, 11:41
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Dumitrita Culiuc
12 Iul. 2021, 11:41 // Oameni şi Idei //  Dumitrita Culiuc

Usain Bolt este încă cunoscut drept cel mai rapid atlet și unul dintre cei mai bogați sportivi.

În 2018, Bolt a fost clasat pe locul 45 pe lista Forbes Magazine cu cei mai buni 100 de sportivi din lume. A câștigat 31 de milioane de dolari în 2017, când s-a retras oficial.

Dar Bolt, în vârstă de 34 de ani, recunoaște că nu a fost întotdeauna bun cu banii săi.

De opt ori medaliat cu aur olimpic spune că după primul său debut olimpic în 2004, când avea doar 18 ani, a început să „cheltuiască” pentru că atunci a început să câștige bani.

Din fericire, Bolt spune că colegii săi l-au așezat și i-au explicat finanțele.

„Trebuie să acord credit echipei mele”, spune Bolt. „M-au ajutat cu adevărat să înțeleg cum să economisesc.”

Cea mai mare lecție pe care Bolt spune că a învățat-o este să economisești mai mult de jumătate din câștigurile tale.

„Atunci poți cheltui restul și să plătești facturi”, spune el. „Le spun oamenilor dacă câștigați 10 dolari, economisiți 6 și apoi vă puteți da seama ce să faceți cu restul.”

Bolt deține în continuare recordul oficial mondial atât pentru sprintenele de 100 de metri, cât și de 200 de metri, pe care le-a obținut la Campionatele Mondiale de la Berlin din 2009. El a rulat 100 de metri în 9,58 secunde și 200 de metri în 19,19 secunde. Și a făcut parte din echipa de ștafetă de recorduri mondiale de 4×100 de metri la Jocurile Olimpice de vară de la Londra 2012.

În 2017, Bolt a fost obligat să-și întoarcă medalia olimpică de aur din 2008 la ștafeta de 4×100 de metri de către Comitetul Olimpic Internațional, când partenerul său de ștafetă jamaican a eșuat la un test de droguri.

Deși acum este un atlet pensionat, unele dintre sponsorizările lui Bolt nu au încetinit. Are un parteneriat pe viață cu Puma și tocmai a semnat ca purtător de cuvânt pentru CarMax. De asemenea, este investitor imobiliar și cofondator al companiei de scutere electrice Bolt Mobility.

Totuși, Bolt și-ar sfătui sinele mai tânăr să „economisească cât mai mult posibil”.

În ceea ce privește sfaturile de carieră, Bolt spune că cele mai bune sfaturi pe care le-a primit vreodată au fost de la tatăl său.

„Mi-a spus:„ Fiule, fă orice vrei, doar lucrează din greu și fii dedicat și vei fi bine. ”Și am trăit întotdeauna cu acest lucru”, spune Bolt.

Realitatea Live

19 Oct. 2021, 09:30
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
19 Oct. 2021, 09:30 // Actual //  Lupu Eduard

În luna august 2021 valoarea anuală a importurilor moldovenești a ajuns la 6,5 miliarde USD în creștere cu 1,1 miliarde USD față de 2020. Iar până la sfârșitul anului  importurile ușor vor trece de 7 miliarde USD – nivel record pentru Republica Moldova.

”Creșterea importurilor este determinată de câțiva factori: scumpirea resurselor energetice, restabilirea consumului după criza din 2020 și scumpirea principalelor produse pe plan internațional”, constată economistul IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță.

Cel mai important factor este totuși creșterea puternică a consumului populației în 2021, după o reducere semnificativă de anul trecut. Creșterea consumului este alimentat de: volumul mare de remitențe, care în acest an cel mai probabil vor atinge maxima istorică, creșterea veniturilor populației, creditarea fără precedent a populației și utilizarea economiilor făcute anul trecut.

Creșterea consumului populației se vede și-n încasările bugetului public din TVA, care în acest an vor crește fără precedent cu peste 5 miliarde lei. În 2020 încasările din TVA au cunoscut o ușoară scădere datorită crizei economice, însă incomparabil cu căderea puternică din 2009. Restabilirea din acest an este peste așteptările noastre, consumul oficial al populației va crește cu cel puțin 35 miliarde lei, sau peste 30%, cea ce este maxima din ultimii 15 ani. O creștere similară a consumului și respectiv a încasărilor bugetare a fost înregistrat ultima dată în 2006.

Fostul deputat Alexandru Slusari susține că modelul liberal al economiei și comerțului la etapa actuală  ucide producătoriii autohtoni. Rețelele de supermarketuri, controlate din afara țării, promovează interesele importatorilor și prin politica dură de discount-uri exorbitante discriminează furnizorii locali, mai ales pe cei din sectorul agroindustrial.

Potrivit lui Slusari, guvernarea. din păcate, nu acționează, chiar dacă producătorii autohtoni demult bat alarma. Nici  măcar nu controlează respectarea normei legale, care prevede că minimum 50 % din produsele agroalimentare pe rafturi ar trebui să fie de origine moldovenească.

 
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie