Sancțiunile au fost impuse oligarhilor cu legături strânse cu Vladimir Putin, ca răspuns la invazia sa în Ucraina, în încercarea de a face presiuni asupra președintelui rus. Oligarhii ruși – unii dintre cei mai bogați oameni din lume – și-au înghețat bunurile, de la superiaht-uri, lucrări de artă și proprietăți până la avioane private. Experții în mutarea banilor au observat însă o creștere a transferurilor de active cu câteva luni înainte de invazia Rusiei în Ucraina.
Sancționarea oligarhilor care au legătură cu Putin
Shane Riedel, expert în infracțiuni financiare și CEO al Elucidate, care analizează modelele în mișcarea banilor, a spus: „Cum este un oligarh sancționat diferit de modul în care a fost Osama bin Laden? Acesta este exact același instrument, exact același cadru legal care este folosit”.
„Dacă ne uităm la modul în care se mișcă tranzacțiile și la realocarea resurselor și a activelor și la creșterea noilor companii offshore, ceea ce reținem de aici este un mecanism absolut rapid pentru crearea de platforme alternative de plată”, a spus Riedel.
Aceste rețele alternative de mișcare a banilor, numite hawalas, au loc în afara sistemelor bancare tradiționale. Nu este necesară nicio documentație, așa că nu există înregistrări ale tranzacțiilor, ceea ce face o metodă ideală de finanțare a terorismului.
„Hawalas a avut nevoie de mii de ani să se dezvolte. Acum ei spun, „vom pune în aplicare ca un mecanism tactic care să ne permită să ocolim sancțiunile”, care este același ca pentru entitățile proxy – obiective diferite, oameni diferiți ”, a spus Reidel.
Bayh a mai spus că SUA au recunoscut pericolul hawalasului nereglementat, iar Congresul a trecut să „reglementeze activitățile lor în 1994, odată cu adoptarea unei legi care impunea ca întreprinderile de încasare a cecurilor și întreprinderile financiare informale precum hawalas să se înregistreze la guvern”. Legea a avut un efect redus asupra hawalasului.
Senatorul din Maryland, Paul Sarbanes, a declarat în cadrul audierii că „după 11 septembrie, am aflat că rețeaua teroristă a lui Osama bin Laden nu numai că a exploatat vulnerabilitățile din procedurile de reglementare și de aplicare a sistemului financiar formal, ci a folosit și sistemul informal pentru a muta sume semnificative de numerar în întreaga lume, fără a lăsa o amprentă electronică sau hârtie.”
Agențiile de informații și de aplicare a legii din SUA au monitorizat Al Qaeda și pe bin Laden în anii 1990, avertizând oficialii guvernamentali cu privire la o amenințare tot mai mare. În 1996, bin Laden a declarat un jihad, un război sancționat religios, împotriva SUA, care a dus la atacuri violente asupra intereselor americane de peste ocean. Bin Laden credea că o lovitură asupra SUA va convinge guvernul să se retragă din lumea musulmană.
Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!