Omul lui Alaiba demisionează din fruntea Agenției pentru Soluționarea Contestațiilor la un an de la numire

16 Nov. 2022, 13:26
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
16 Nov. 2022, 13:26 // Actual //  Lupu Eduard

Comisia economie, buget și finanțe a luat act de cererea de demisie din funcția de consilier pentru soluționarea contestațiilor, director general al Agenției Naționale pentru Soluționarea Contestațiilor (ANSC), depusă de Serghei Merjan.

Până la numirea unui nou director general al ANSC interimatul funcției va fi exercitat de către Angela Nani, consilier pentru soluționarea contestațiilor în cadrul ANSC.

Totodată, membrii comisiei au decis prelungirea până pe 6 decembrie anul curent a concursului deschis pentru selectarea candidatului la funcția de consilier pentru soluționarea contestațiilor al Agenției Naționale pentru Soluționarea Contestațiilor.

Amintim că, actualul director al ANSC este Serghei Merejan, un fost coleg de-a lui Dumitru Alaiba, când a activat în cadrul unui ONG.

Precizăm că, Dumitru Alaiba s-a retras de la ședința Comisiei economie, buget și finanțe, când s-a organizat concursul pentru selectarea candidatului la funcția de director al ANSC, unde a participat și Merejan, pe motiv că, atât el, cât și candidatul au activat în unul și același ONG, doar că în perioade diferite, pentru a elimina suspiciunile de conflict de interese.

Merejan a fost numit în funcția de director ANCS pe un termen de 7 ani, cu votul a 57 de deputați, doar cei din majoritatea parlamentară – PAS, opoziția s-a abținut atunci de la vot.

Ulterior, deputatul socialist, Vasile Bolea a anunțat că va contesta decizia de numire în funcție a lui Merejan pe motiv că „concursul respectiv ar fi fost unul mimat, iar CV-ul acestuia nu ar corespunde realității”.

Realitatea Live

22 Mart. 2023, 17:45
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
22 Mart. 2023, 17:45 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Reconstruirea economiei Ucrainei, după invazia declanşată de Rusia în urmă cu un an, este estimată în prezent să coste 411 miliarde de euro, de 2,6 ori mai mult decât Produsul Intern Brut al Ucrainei în anul 2022, arată un nou studiu realizat de Banca Mondială, Naţiunile Unite, Comisia Europeană şi Ucraina, transmite Reuters.

Potrivit informațiilor, estimarea acoperă un an de la debutul invaziei ruseşti şi cuantifică pagubele fizice directe provocate infrastructurii şi clădirilor, impactul asupra vieţii şi mijloacelor de trai ale oamenilor precum şi costul reconstrucţiei.

Suma de 411 miliarde de dolari reprezintă o revizuire dramatică faţă de estimarea anterioară de 349 miliarde de dolari, avansată de Banca Mondială în luna septembrie a anului trecut.

Noua estimare vine la o zi după ce Fondul Monetar Internaţional (FMI) a anunţat că a ajuns la un acord cu Guvernul ucrainean pentru un acord pe patru ani în valoare totală de 15,6 miliarde de dolari. Acordul cu FMI ar putea permite autorităţilor de la Kiev să obţină ajutoare suplimentare, în valoare de miliarde de dolari, de la alte organisme, după ce va fi aprobat de boardul FMI, în următoarele săptămâni.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Potrivit unei evaluări rapide cu privire la nevoile urgente, Ucraina va avea nevoie de 14 miliarde de dolari pentru reconstrucţia prioritară în 2023, ceea ce va necesita o finanţare de 11 miliarde de dolari peste ceea ce este prevăzut în bugetul Ucrainei pentru acest an.

Aproximativ 22% din necesităţile de reconstrucţie sunt în sectorul transportului, în timp ce 17% sunt în domeniul locuinţelor, 11% în sectorul energiei şi 7% în agricultură.

Comparativ cu precedentele estimări, cea mai mare revizuire a fost realizată în ceea ce priveşte necesităţile din sectorul energiei, unde pagubele sunt acum de cinci ori peste nivelul din luna iunie 2022, susţine Banca Mondială. Cele mai mari creşteri au fost în regiunile de pe linia frontului precum Doneţk, Harkov, Lugansk şi Herson, care au fost vizate cu precădere de atacurile cu rachete ruseşti începând din luna octombrie.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău