Statele din grupul OPEC, ce reuneşte ţările Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol şi alţi zece producători, inclusiv Rusia, au decis duminică menţinerea cotelor de producţie, într-un context economic incert înaintea intrării în vigoare a unor noi sancţiuni ale UE şi G7 contra Rusiei, informează Agerpres.
Cotele de producţie vor fi menţinute la nivelul convenit în octombrie, când statele OPEC au decis o reducere a extracţiei de petrol cu două milioane de barili pe zi, provocând nemulţumirea statelor occidentale, în special a SUA.
Cotaţiile petrolului Brent au oscilat în ultimele săptămâni în jurul a 80-85 de dolari barilul, mult sub cele de peste 130 de dolari la care se ajunse în luna martie, după declanşarea invaziei ruse în Ucraina.
Următoarea întâlnire a OPEC este fixată pentru data de 4 iunie 2023, dar acest grup a precizat că s-ar putea reuni oricând ar fi nevoie dacă se impun „măsuri suplimentare imediate”.
Decizia OPEC vine cu o zi înaintea intrării în vigoare a unui embargo instituit de UE asupra petrolului rusesc importat pe cale maritimă. În urma acestui embargo, începând de luni Rusia nu va mai livra statelor UE decât petrol prin conducte.
De asemenea, în coordonare cu statele din G7, ţările UE au definitivat vineri un acord ce prevede plafonarea preţului petrolului pe care Rusia îl va livra statelor terţe la 60 de dolari barilul, măsură care se va aplica prin impunerea ei companiilor ce furnizează servicii de transport maritim sau de asigurări pentru livrarea acestui petrol.
Această măsură, ce are ca obiectiv să reducă veniturile Rusiei în contextul războiului purtat de aceasta contra Ucrainei, este complementară embargoului european asupra petrolului rusesc importat pe cale maritimă.
Menţinerea cotelor de producţie „are sens acum pentru că preţurile de pe piaţă sunt adecvate, nivelul de producţie este adecvat aşa că nu există niciun motiv pentru a face valuri”, a declarat Gary Peach, analist al pieței de petrol din cadrul companiei Energy Intelligence, potrivit CBS News.
La rândul său, Jacques Rousseau, de la compania de cercetare Clearview Energy Partners spune că preţul petrolului şi cotele de producţie vor fi ajustate în funcţie de cât petrol va înceta să mai pună pe piaţă Rusia, ca urmare a embargoului şi a plafonării de preţ.
„Dacă Rusia scoate de pe piaţă mai mult de un milion de barili pe zi, atunci va fi o lipsă de petrol la nivel global care cineva va trebui să o compenseze cumva, fie că vorbim de OPEC sau nu. Acesta va fi factorul cheie, cât petrol rusesc va dispărea de pe piaţă”, a declarat acesta.