Oportunitate pentru întreprinderile sociale! Detalii despre Programul Național pentru Antreprenoriat Social

15 Nov. 2021, 16:20
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
15 Nov. 2021, 16:20 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Organizația pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM) din Republica Moldova a organizat prima sesiune de informare despre Antreprenoriatul Social, din seria celor zece planificate. În cadrul evenimentului de astăzi, 15 noiembrie 2021, au fost oferite și primele detalii despre Programul Național pentru Antreprenoriat Social, care va veni și cu o componentă de finanțare.

Evenimentul a fost deschis de către Iulia Costin, director general ODIMM, care a salutat deschiderea antreprenorilor de a-și asuma activități sociale și a accentuat importanța acestora pentru economia Republicii Moldova și societatea în care trăim. Totodată, a prezentat rezultatele sesiunii de webinare și ateliere de lucru care s-au desfășurat pe parcursul săptămânilor precedente.

„În Republica Moldova Antreprenoriatul Social este la o etapă incipientă de dezvoltare. Prima noțiune a fost reglementată în legislația națională în anul 2017, în Legea nr. 845/1992 cu privire la antreprenoriat şi întreprinderi. Totuși, în pofida acestui fapt, sute de companii din Republica Moldova desfășoară activități sociale deși nu sunt înregistrate ca și întreprinderi sociale.  Din anul 2018, ODIMM face parte din proiectul transnațional Finance4SocialChange, unde, alături de 14 țări, lucrăm la dezvoltarea acestei activități economice.  În Republica Moldova, antreprenoriatul social, poate deveni un domeniu economic care va genera impact în soluționarea problemelor societății în care activăm, inclusiv grație suportului partenerilor și finanțatorilor externi care oferă, inclusiv asistență tehnică și financiară. Suntem în strânsă colaborare cu Ministerul Economiei care în curând va promova Programul național de finanțare și mentorat pentru întreprinderile sociale.”, a declarat Iulia Costin, director general ODIMM.

Programul naţionalul pentru dezvoltarea antreprenoriatului social în Republica Moldova, care va îngloba un plan de acțiuni pentru dezvoltarea antreprenoriatului social precum și un Program de Finanțare și Mentorat pentru Întreprinderile Sociale, este elaborat cu suportul GIZ. Acesta are drept scop catalizarea și creșterea nivelului de interes pentru acest tip de antreprenoriat.

„Antreprenoriatul social este important pentru întreaga societate din două perspective – contribuie la creșterea economică prin dezvoltarea afacerilor și, concomitent, ajută la rezolvarea unor probleme sociale, inclusiv prin integrarea persoanelor din grupurile vulnerabile în activități economice. Astfel, putem spune că întreprinderile sociale produc profit economic și social. Antreprenoriatul social se dezvoltă activ atât în țările UE, unde contribuie semnificativ la formarea PIB-ului, cât și în țările din regiune, fiind un model de business tot mai atractiv prin faptul că îmbină aspirațiile antreprenorului de a excela în afaceri cu dorința de a schimba spre bine comunitățile. Întreprinderile sociale sunt un instrument foarte eficient pentru combaterea sărăciei și reducerea inechităților. Susținem eforturile instituțiilor de stat, dar și altor parteneri de dezvoltare în promovarea antreprenoriatului social și asigurarea creșterii acestui sector important.” a declarat Olesea Ghedrovici, manager componenta de politici, proiectul MEPA, GIZ, în cadrul evenimentului.

De menționat că Program naţionalul de finanțare și mentorat pentru întreprinderile sociale, prevede următoarele etape:

  1. Promovare
  2. Formare profesională
  3. Aplicare la competiții
  4. Finanțare
  5. Sustenabilitate.

În detaliu, despre fiecare etapă, a vorbit Finodora Marcu, Specialist superior Centrul de Formare Antreprenenorială Direcția Consultanță și Formare Antreprenorială ODIMM.

În cadrul sesiunii de informare și-au prezentat experiența și co-fondatorul companiei Edujoc, cea mai recentă întreprindere socială din Republica Moldova, cât și Victor Nistorica, participant al sesiunilor de webinarii și ateliere de lucru desfășurate de către ODIMM în cadrul campaniei de informare și de promovare a antreprenoriatului social din Republica Moldova.

Înregistrarea evenimentului poate fi urmărită pe acest link: https://bit.ly/30rK5mT

Campanie inițiată  și susținută de Proiectul transnațional Finance4SocialChange, cofinanțat din fondurile Uniunii Europene (FEDER, IPA, ENI). Scopul proiectului este promovarea impactului social și stimularea dezvoltării companiilor interesate de soluționarea problemelor comunitare. ODIMM este partener, alături de alte 19 instituții din 15 țări din regiunea Dunării.

Realitatea Live

30 Mart. 2025, 12:22
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
30 Mart. 2025, 12:22 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Ucraina intenționează să ceară modificarea proiectului de acord propus de Statele Unite privind resursele minerale, solicitând în special majorarea investițiilor americane, potrivit agenției Bloomberg, care citează surse apropiate negocierilor.

Oficialii de la Kiev se tem că actuala formă a acordului ar putea complica parcursul european al Ucrainei, întrucât documentul prevede drepturi exclusive pentru SUA în toate proiectele majore de infrastructură și în distribuția profitului generat de un fond comun de investiții. De asemenea, accesul extins la resurse strategice ar putea marginaliza Uniunea Europeană în relația economică cu Ucraina.

Un alt punct sensibil este posibilitatea ca înțelegerea să implice, direct sau indirect, obligația Ucrainei de a compensa sprijinul militar și economic oferit de SUA de la începutul invaziei ruse.

Pe 28 martie, oficialii ucraineni au avut o videoconferință cu partenerii americani, inclusiv cu juriști specializați, pentru a cere clarificări și a semnala potențialele conflicte dintre acord și obiectivele strategice ale Kievului.

Potrivit surselor Bloomberg, reprezentanții SUA nu au respins categoric îngrijorările Ucrainei, în special în ceea ce privește compatibilitatea acordului cu ambițiile de aderare la UE. Acest lucru sugerează că Washingtonul ar putea fi deschis la renegocierea anumitor clauze.

Discuțiile privind acordul au început la începutul lui 2025, iar semnarea era planificată pentru sfârșitul lunii februarie, în cadrul vizitei lui Volodimir Zelenski la Washington. Însă, în urma unei confruntări publice cu fostul președinte Donald Trump și actualul vicepreședinte J.D. Vance, Zelenski a părăsit prematur Casa Albă, amânând finalizarea acordului.

Ulterior, pe 19 martie, Trump și Zelenski au avut o primă convorbire telefonică de reconciliere, iar pe 24 martie Trump a anunțat că un acord este „aproape gata de semnare”.

Pe 27 martie, deputatul Radei Supreme, Yaroslav Jeleznîak, precum și publicațiile Bloomberg și Financial Times, au dezvăluit condițiile preliminare ale acordului. Documentul includea accesul SUA la resursele de petrol și gaze din întreaga țară, o durată nedeterminată a acordului, și stipula că modificările pot fi făcute doar cu acordul părții americane. Totodată, nu existau mențiuni despre garanții de securitate oferite de SUA Ucrainei, nici măcar „indirecte”, potrivit lui Jeleznîak.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ