Optimism imobiliar: Jumătate dintre companiile din Europa Centrală prevăd creșterea investițiilor

25 Apr. 2024, 11:37
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
25 Apr. 2024, 11:37 // Actual //  bani.md

Jumătate dintre companiile imobiliare din Europa Centrală (49%) estimează că investițiile în domeniu vor crește în acest an și doar 19% se așteaptă la o scădere (față de 51% în 2023), pe fondul îmbunătățirii percepției cu privire la potențialul de creștere din această piață, potrivit studiului Deloitte Real Estate Confidence Survey for Central Europe 2024, citat în comunicatul de presă.

„De altfel, 40% din participanții la studiu anticipează o creștere a activității pe piață în acest an, față de 15% cu un an în urmă, iar proporția celor care prevăd o scădere s-a redus la 16%, de la 57% în 2023. În acest context, investitorii intenționează să se concentreze pe proiecte noi (31%) sau pe atragerea de fonduri pentru plasamente viitoare (19%). O treime dintre aceștia se așteaptă ca eficiența portofoliului lor să se îmbunătățească, de două ori mai mulți decât cei care estimează o deteriorare a acesteia. Sectorul industrial este în continuare perceput ca fiind cel mai competitiv (31%), urmat de cel rezidențial (21%)”, potrivit studiului Deloitte.

Conform comunicatului, în rândul dezvoltatorilor, cea mai importantă tendință în 2024 pare a fi reprofilarea pe alte segmente ale pieței, având în vedere că un sfert dintre aceștia iau în calcul o astfel de schimbare. Acest trend se manifestă cel mai pregnant printre dezvoltatorii de birouri și de spații comerciale – trei sferturi, respectiv jumătate dintre aceștia susțin că se vor concentra pe alte sectoare în 2024 (în principal active cu destinație mixtă sau proiecte rezidențiale pentru închiriere). Printre provocările cu care se confruntă dezvoltatorii în acest an se remarcă cele legate de finanțare (26%), urmate de cele care implică achiziția de terenuri pentru dezvoltări viitoare (23%), în perspectiva redresării economice, și de comercializare (18%).

„Temperarea activității din piața de birouri se remarcă și în România, încă din 2023, iar tranzacțiile care încă se mai derulează au ca obiect renegocierea contractelor de închiriere, cu accent pe flexibilizarea clauzelor, sau prelungirea perioadei contractuale. În schimb, în privința proiectelor de tip retail, piața locală se diferențiază de cea regională, dat fiind că există multe proiecte în derulare și apetit crescut pentru investiții pe acest segment, stimulate de perspectiva reducerii inflației și, implicit, de creșterea puterii de cumpărare a populației. Segmentul industrial beneficiază de perspective de creștere, date fiind situația geo-politică, stocul insuficient de astfel de spații la nivel național și fenomenul de friendshoring, respectiv tendința globală și regională de relocare sau, respectiv, de construire a diverselor unități de producție în statele aliate din punct de vedere politic”, a declarat Irina Dimitriu, Partener Reff & Asociații | Deloitte Legal, lider al serviciilor de consultanță pentru sectorul imobiliar în cadrul Deloitte România.

Deloitte derulează Real Estate Confidence Survey for Central Europe începând din 2019 pentru a afla percepția profesioniștilor din domeniu cu privire la evoluția pieței în regiune. La sondaj participă trei categorii de respondenți, respectiv dezvoltatori, investitori și consultanți specializați în domeniul imobiliar. La ediția din acest an au participat, în principal, jucători din Polonia (33%), Cehia (24%), Ungaria (10%), iar 24% dintre participanți operează pe mai multe piețe din Europa Centrală.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

12 Iul. 2025, 08:24
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
12 Iul. 2025, 08:24 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Vadim Beliaev, fondatorul băncii rusești „Otkritie”, care trăiește în Texas sub numele Vadim Volfson, ar putea scăpa de răspundere penală nu doar în Rusia, unde a fost condamnat în contumacie pentru fraudă de miliarde, ci și în Statele Unite. La sfârșitul acestei săptămâni, Volfson a semnat un acord de amânare a urmăririi penale cu Procuratura din Manhattan într-un dosar privind eludarea sancțiunilor americane în favoarea președintelui băncii de stat VTB, Andrei Kostin.

Departamentul Justiției al SUA l-a inculpat și pe Kostin pentru încălcarea regimului de sancțiuni și spălare de bani.

Conform prevederilor acordului de tip Deferred Prosecution Agreement (DPA), dacă Volfson respectă timp de un an condițiile de supraveghere stabilite de Serviciul de monitorizare preprocesuală din New York, procurorii vor renunța definitiv la toate acuzațiile privind încălcarea Legii privind Puterile Economice Internaționale de Urgență (IEEPA).

În vârstă de 59 de ani, Volfson era acuzat că, împreună cu fostul său asistent Gannon Bond, a acționat în interesul lui Kostin, ajutându-l să ascundă dreptul de proprietate asupra unei vile de lux în stațiunea montană Aspen, Colorado, evaluată la 33,6 milioane de dolari. Potrivit anchetatorilor, Kostin ar fi rămas beneficiar real al proprietății, iar în 2019 — la un an după impunerea sancțiunilor — Volfson ar fi transferat 12 milioane de dolari prin Cipru către o entitate presupus legată de Kostin în schimbul vilei.

Succesul lui Volfson în fața justiției americane a fost posibil datorită unei gafe comise de FBI. În luna mai, un judecător a acceptat cererea avocaților de a exclude din dosar corespondența electronică obținută în baza unui mandat falsificat. Tribunalul a constatat că agentul FBI care a solicitat mandatul, în octombrie 2022, a omis intenționat să menționeze că imobilul fusese cumpărat de firma lui Volfson, Altamonte Holdings, cu patru ani înainte ca sancțiunile împotriva lui Kostin să intre în vigoare.

„Dacă structura lui Volfson a achiziționat casa înainte de impunerea sancțiunilor, atunci tranzacția din 2019 nu poate fi considerată ilegală”, a subliniat judecătorul Gregory Woods, calificând omisiunea FBI drept „neglijență”. Ca urmare, toate mesajele electronice — care constituiau baza acuzației și conțineau discuții privind transferul de proprietate și administrare a vilei — au fost declarate dovezi inadmisibile.

Legăturile apropiate dintre Volfson și Kostin erau binecunoscute de mult. Prietenii susțineau că între cei doi exista o relație aproape părintească. VTB deținea chiar un pachet de 10% din banca „Otkritie”. După fuga lui Volfson și colapsul băncii sale — care a costat statul rus aproape un trilion de ruble — VTB a preluat „Otkritie”. Kostin rămâne la conducerea VTB în Rusia și a declarat recent, într-un interviu pentru CNN, că speră într-o relansare a relațiilor ruso-americane cu sprijinul lui Donald Trump, criticând actualul regim de sancțiuni.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA