Pacostea guvernării Moldovei! Sturza: Nu are continuitate

22 Iun. 2022, 18:36
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
22 Iun. 2022, 18:36 // Actual //  Lupu Eduard

Cea mai mare pacoste în guvernarea Republicii Moldova este lipsa de continuitate odată cu schimbarea puterii politice. Cutuma e că, odată ce pleacă „ai lor”, se schimba toată garnitura de funcționari până la „mătura” de la prefectură, susține fostul premier și actualul om de afaceri Ion Sturza într-o postare pe Facebook.

De ce, se întreabă fostul premier. „Doar nu este întocmai legal…
Lipsa de încredere în „ai lor”. Dar și hoarde de activiști de partid, rude de-ale lor și lăturași dornici de a se pricopsi cu o slujbă la stat. Undeva e și de înțeles, pentru ce am luptat?!”.

Problema e că nou-veniții habar nu au cu ce se mănâncă noul job. Rateul poate să fie de 100 la 100!

„În țările (mai) civilizate există o protecție de „noii proști”. Se schimbă doar funcțiile iminent politice. În rest, de la secretar de stat în jos, nu. Ei sunt funcționari publici cu grade și au „grijă de țară”, indiferent ce grup politic este la guvernare. Contează doar evaluarea lor profesională, nu și fidelitatea politică. Evident, asta în cazul ideal, mai rar întâlnit, inclusiv la „ei”, mai spune Sturza.

Potrivit lui, dacă vrem să ne dezvoltăm și aparatul birocratic să-și păstreze memoria instituțională, trebuie să trecem peste cutumă și orgolii și să construim o clasă de funcționari profesioniști.

Guvernarea actuală, care nu are multe de moștenit din trecut, poate și trebuie să facă această transformare, lucru infinit mai important pentru o bună guvernare decât lozincile și îndemnurile.

Realitatea Live

25 Iun. 2022, 19:21
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
25 Iun. 2022, 19:21 // Actual //  Lupu Eduard

Moscova consideră că acordarea statutului de candidat la UE pentru Ucraina și Republica Moldova este o afacere internă a Europei. Este reacția pe care a avut-o Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, încercând să minimalizeze importanța acestei decizii pentru Moscova. Trebuie spus că intențiile Ucrainei de a adera la Uniunea Europeană și de a ieși de sub influența rusă a fost una din cauzele care au declanșat actualul conflict.

Acordarea statutului de state candidate la aderarea la Uniunea Europeană pentru Ucraina și Republica Moldova este o afacere internă a Europei susține Moscova. Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, încearcă să minimalizeze importanța acestei decizii, adoptată în toiul războiului de invazie pe care rusia îl duce pe teritoriului vecinului său ucrainean, relatează AFP.

„Aceasta este o afacere internă a Europei”, a declarat Dmitri Peskov.

El a precizat, însă, că pentru Moscova este important ca aceste procese „să nu aducă mai multe probleme Rusiei (…), în relaţiile acestor ţări cu Rusia”. De asemenea, Peskov și-au exprimat speranţa că acest lucru nu va duce la o deteriorare a relaţiilor Moscovei cu Bruxellesul. Acestea se află, în prezent, la un nivel atât de scăzut „încât este foarte dificil să fie degradate mai mult”.

Tot în acest context, Dmitri Peskov a denunțat voinţa Republicii Moldova de a „deveni mai europeană ca europenii înşişi”. El a subliniat, că Turcia, stat candidat la UE de aproximativ 20 de ani, „nu a putut niciodată să înainteze mai mult. Însă, în acelaşi timp, a devenit o ţară suverană şi independentă”.

Joi, 23 iunie, într-un summit UE, la Bruxellesul a acordat statutul de state candidate la aderarea la Uniunea Europeană pentru Ucraina şi Republica Moldova. Această decizie marchează începutul unui proces îndelungat şi complex, în vederea unei aderări la UE.

Georgia, care intenționează, de asemenea, să adere la UE trebuie să realizeze reforme pentru a primi statutul de stat candidat. O manifestaţie de susţinere a aspiraţiilor europene ale acestei ţări din Caucaz a fost programată în capitala georgiană, Tbilisi.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău