Pact secret pentru a „distruge” din interior imperiul lui Putin

10 Apr. 2023, 05:35
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
10 Apr. 2023, 05:35 // Actual //  bani.md

Ororile Ucrainei sunt o priveliște ciudat de familiară pentru Maga, un luptător cecen în vârstă de 30 de ani, care a vorbit cu ziariști folosind numele său de cod.

„Aceeași tortură, aceleași gropi comune… lucrurile pe care rușii le fac acum în Ucraina, le făceau în Cecenia”, a spus Maga pentru The Daily Beast, citat de ziare.com, luna trecută, din ascunzătoarea unității sale din estul Ucrainei.

„Ei pur și simplu vin și îi distrug pe toți cei care ar putea fi împotriva puterii lor”, a povestit soldatul pentru publicație.

După ce a luptat mai întâi pentru a apăra Kievul – și apoi pentru eliberarea regiunii Harkov – Maga a povestit despre atrocitățile pe care le-au comis rușii în Cecenia despre care i-au povestit rudele sale, care au luptat în războaiele pentru independența Ceceniei de Federația Rusă în anii 1990.

În timp ce mare parte din lume a fost șocată de atrocitățile sângeroase comise de forțele lui Putin în orașe precum Mariupol și Bucea, pentru mulți ceceni nimic din toate acestea nu a fost o surpriză.

Acum, această traumă comună pare să fi format o legătură între cecenii care s-au adunat în Ucraina pentru a lupta împotriva invaziei lui Putin și noii lor camarazi ucraineni, care au convenit că odată ce războiul se va termina aici, vor merge pentru a lupta pentru o Cecenie liberă.

Legământ pentru eliberarea republicilor din componența Federației Ruse

„Dacă sunt în viață, voi participa la eliberarea Ceceniei”, a spus Aleksander, un ucrainean de 43 de ani care luptă împreună cu batalionul Djohar Dudaiev, ce poartă numele primului președinte al Republicii independente Cecene. „De ce? Pentru că pentru mine sunt frăți. Am împrumutat foarte multe de la ei: felul în care se raportează la viață și la moarte, felul în care se raportează la bătrâni”, spune Aleksander. Batalionul lui Aleksandr și Maga îi are în componență pe unii dintre cei aproximativ 1.000 de ceceni care luptă pentru Ucraina.

Parlamentul ucrainean a adoptat deja o rezoluție care declară Cecenia drept stat independent care este ocupat de Rusia și a denunțat ceea ce a numit un genocid al poporului cecen. Maga a spus că sunt mulți voluntari ucraineni care doresc să se alăture pentru a lupta – nu doar în Ucraina, ci și în interiorul Federației Ruse.

„Recruții vin aici tot timpul”, a spus el. „Ei trec prin antrenament și, desigur, toată lumea se pregătește să elibereze Icikeria [Cecenia după cum o numesc localnicii] și alte teritorii care sunt ocupate, pentru că există și Tatarstan, Daghestan și Ingușeția.” Aceasta, crede el, va fi singura modalitate de a opri definitiv puterea imperială rusă. „Toate gazele și petrolul nu provin de pe teritoriul Rusiei, ci din toate țările și teritoriile ocupate.”

Capitala Groznîi, distrusă precum Mariupol sau alte localități martir din Ucraina

Ascensiunea și menținerea puterii Putin le datorează multor războaielor din Cecenia. Cecenii au câștigat primul război, luptând între 1994 și 1996 împotriva puterii de foc copleșitoare și, în cele din urmă, distrugând fragila legitimitate a noului stat democratic rus. În 1999, când Putin a preluat funcția de prim-ministru, a declanșat un al doilea război care a zdrobit noua Republică Cecenă.

Aleksandr a recunoscut că până și el obișnuia să găsească propaganda rusă persuasivă. „Ni s-a spălat constant creierul că cecenii sunt dușmanii noștri. Ni s-a spus asta la televizor toată ziua. Musulmani, terorişti etc“.

Dar cecenii din unitatea lui Aleksandr nu sunt singurii care luptă în acest război. Încă 9.000, loiali sângerosului lider loial lui Putin, Ramzan Kadîrov, instalat de Kremlin, luptă pentru Rusia în Ucraina. Au devenit notorii nu doar pentru brutalitatea lor, ci și pentru tendința lor de a posta videoclipuri cu luptele pe TikTok.

Cecenii care luptă pentru Ucraina vor, de asemenea, să spele imaginea națiunii lor. „Kadîroviții nu sunt oameni buni… Există un cuvânt ucrainean, nepotrivit [gunoi]. Sunt trupe TikTok… sunt folosiți și ca trupe anti-retragere– după metoda lui Stalin”, a spus Aleksandr, referindu-se la trupele care ar fi însărcinate să rămână în spatele soldaților ruși obișnuiți pentru a împușca pe oricine încearcă să se retragă.

Pentru Maga, singurul lucru care va aduce libertate în Cecenia nu este doar înfrângerea lui Putin în războiul din Ucraina, ci și sfârșitul imperiului rus mai larg. „Acest lucru este necesar pentru pace atât în ​​interiorul, cât și în afara granițelor Rusiei”, a spus el. „Dudaiev (fostul lider cecen) a spus că dacă astăzi tratați Cecenia ca o problemă internă a Rusiei, mâine Europa va fi o problemă internă a Rusiei”.

„Rusia trebuie distrusă, altfel nu va exista pace pentru generația viitoare. Acesta este scopul nostru – eliberarea Ceceniei și a întregului Caucaz de sub ocupația rusă, pentru că, fără acele pământuri, rușii nu se vor lupta ei înșiși. Numai când un imperiu este distrus, oamenii se vor schimba.”

Pentru Aleksandr, cheia succesului ucrainean, ca și în cazul cecenilor care au câștigat primul război împotriva Rusiei, moralul și credința pentru ceea ce luptă.

„Rușii nu înțeleg unde au ajuns. Ei nu înțeleg că presupusa lor „a doua armată a lumii” nu valorează nimic. De ce? Pentru că nu au acea forță interioară, nu au motivație, nu înțeleg ce fac. Sunt doar o turmă de oi”, a spus el. „Voi lupta până la capăt, atâta timp cât voi putea. Până la victorie,” spune soldatul ucrainean.

Realitatea Live

16 Mai 2025, 16:37
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
16 Mai 2025, 16:37 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Statul român, prin Compania Națională „Administrația Porturilor Maritime” S.A. Constanța (CN APM), a depus prima ofertă neangajantă pentru achiziționarea operatorului Portului Internațional Liber Giurgiulești din Republica Moldova – firma ICS Danube Logistics, controlată în prezent de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Potrivit documentelor obținute de Profit.ro, oferta a fost înregistrată pe 24 aprilie 2025, marcând un prim pas concret al României pentru preluarea singurului port maritim al Republicii Moldova, situat strategic la kilometrul 133,8 al Dunării, în vecinătatea granițelor cu România și Ucraina, scrie profit.ro.

Pentru a susține acest demers, compania românească a lansat o procedură de achiziție de servicii de consultanță în valoare de 2 milioane de lei, necesare evaluării activelor și realizării unui raport de due diligence. Cinci operatori economici au depus oferte pentru acest contract, urmând ca firma câștigătoare să finalizeze analiza în termen de trei săptămâni.

Tranzacția este urmărită cu atenție și de alți potențiali investitori strategici. Printre aceștia se numără MBF Port Burgas din Bulgaria, controlată de frații Kiril și Georgi Domuschiev – oameni de afaceri influenți și proprietari ai clubului de fotbal Ludogorets Razgrad. De asemenea, BERD a anunțat anterior că poartă discuții și cu investitori din Turcia, Olanda și Danemarca.

Portul Giurgiulești este singurul port maritim al Republicii Moldova și un nod logistic crucial, conectat trimodal – pe cale ferată, rutier și fluvial. În 2023, portul a înregistrat un record de 2,17 milioane de tone de mărfuri transbordate, o creștere de aproape 19% față de anul precedent.

Terminalele portului permit importul de combustibili, îngrășăminte și materiale de construcții, precum și exportul de cereale, ulei, șrot și deșeuri metalice. Giurgiulești funcționează și ca port satelit al Constanței, de unde vin livrări regulate de produse esențiale.

Directorul general al Danube Logistics SRL, Mathias von Tucher, a declarat recent că accentul operațional va fi pus pe nevoile importatorilor și exportatorilor moldoveni, menționând investiții în infrastructura cerealieră și digitalizarea operațiunilor.

BERD a devenit unic proprietar legal al portului în 2021, după ce a sprijinit financiar proiectul încă din 1995. Banca internațională a anunțat că urmărește atragerea unui investitor strategic capabil să continue dezvoltarea infrastructurii portuare și să asigure stabilitatea economică a proiectului.

Deși obiectivele guvernului român sunt în prezent confidențiale din rațiuni de concurență, sursele oficiale arată că Bucureștiul tratează acest proiect ca un obiectiv de interes strategic pentru întărirea conectivității regionale, a cooperării economice cu Republica Moldova și a prezenței în bazinul Mării Negre și Dunării.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO