Pandemia a obligat profesorii din Moldova să se adapteze la transformările tehnologice

03 Feb. 2021, 13:56
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  MD Bani
03 Feb. 2021, 13:56 // Bănci şi Finanţe //  MD Bani

Dacă până la pandemie doar 24% dintre profesori foloseau tehnologiile informaționale în clasă, în prezent circa 80% au învățat să creeze conținuturi digitale proprii. Asta arată rezultatele unui sondaj realizat de Centrul Național de Inovații Digitale în Educație „Clasa Viitorului”.

În cadrul sondajului au participat peste 1000 de respondenți din toată țara. Aceștia sunt profesori din toate categoriile de vârstă, de la tineri sub 25 ani, până la 60+, (vârsta medie 46 ani), ei predau diverse discipline școlare, dintre care 35% – din aria curriculară științe și tehnologii.

Rezultatele sondajului au demonstrat capacitatea profesorilor din Moldova de a se adapta transformărilor tehnologice, fapt care va aduce beneficii pe termen lung pentru sistemul educațional, prin modernizarea practicilor și metodelor de predare, cu aplicarea largă a mijloacelor TIC.

Astfel, până la pandemie doar 24% din respondenți au folosit tehnologii informaționale în clasă, iar cca 50% înainte de pandemie au folosit rețele sociale, email și aplicații de comunicare pe internet doar în scopuri personale.

Fiind impuși de pandemie să treacă la predarea online, cca 80% au asimilat mai multe tehnologii și instrumente digitale, și-au îmbunătățit considerabil abilitățile TIC, au învățat să creeze conținuturi digitale proprii. 73% susțin că folosirea mai multor instrumente digitale în timpul pandemiei i-a ajutat să-și facă lecțiile mai interesante pentru elevi.

Cea mai importantă concluzie a acestui sondaj – majoritatea profesorilor din Moldova (82%) cred că indiferent de situație, pe viitor vor continua să folosească anumite tehnologii asimilate în timpul pandemiei și nu vor mai reveni completamente la metodele de predare vechi.

ȘTIRI, VIDEO, NO COMMENT pe Telegram Realitatea/RLIVE TV.

Realitatea Live

28 Mart. 2024, 12:02
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
28 Mart. 2024, 12:02 // Actual //  MD Bani

Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare a făcut o postare pe pagina de Facebook a instituţiei, însoţită de câteva fotografii surprinse în timpul vizitei ministrului Vladimir Bolea la Castel Mimi. Oficialul a făcut un tur al hotelului aflat în proces de construcţie, ghidat de către directorul castelului, Adrian Trofim.

„Recunoscută ca fiind printre cele mai frumoase 15 vinării din lume și una dintre principalele atracții turistice din țară, la Castel Mimi se construiește un hotel nou, lucrările fiind în plină desfășurare. Potrivit directorului general Adrian Trofim, noul hotel reprezintă un concept inovator pentru Republica Moldova. Va fi axat pe zero emisii și izolare fonică, având ca scop oferirea celor mai confortabile experiențe de cazare din țară. Se așteaptă ca hotelul să-și primească primii turiști începând cu data de 1 iunie, când va avea loc inaugurarea oficială”, este textul postării.

Potrivit lui Adrian Trofim, noul hotel va fi dotat cu cele mai moderne sisteme şi tehnologii, pentru a fi cât mai sustenabil şi eficient energetic.

„Am avut ocazia să prezint noul proiect de la Castel Mimi, hotelul cu emisii zero! Pompe de caldură care vor asigura încălzirea și răcirea, izolarea termică, izolarea fonică, ventilarea cu recuperare, podele calde, tavane reci și multe alte tehnologii implementate cu un sigur scop: Eficiență Energetică! Castel Mimi ridică turismul sustenabil la alt nivel”, susţine Adrian Trofim, CEO Castel Mimi.

Hotelul urmează să fie inaugurat în data de 1 iunie, la exact un an de la Summit-ul Comunităţii Politice Europene. Castelul a găzduit 49 de lideri de stat şi de guverne în cadrul unui eveniment istoric, desfăşurat în Republica Moldova.

 

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău