Paradă cu tractoare și camioane la 75-a aniversare a statului comunist. Cum sărbătorește Kim Jong

09 Sept. 2023, 09:16
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
09 Sept. 2023, 09:16 // Actual //  Lupu Eduard

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a marcat Ziua Naţională cu o paradă a grupurilor paramilitare şi schimburi diplomatice în care a promis că va aprofunda legăturile cu China şi Rusia, conform Reuters.

Kim a urmărit parada din Piaţa Kim Il Sung din Phenian şi a purtat discuţii cu o delegaţie chineză aflată în vizită, a informat sâmbătă presa de stat KCNA.

În fiecare an, pe 9 septembrie, în Coreea de Nord se celebrează înfiinţarea Republicii Democrate Coreene, statul fiind fondat în anul 1948.

La parada de anul acesta, cu ocazia aniversării a 75 de ani de la înființare, în capitala Coreei de Nord au fost afişate lansatoare de rachete ascunse în camioane de livrare şi tractoare remorcând trupe şi armament, pentru a sublinia rolul miliţiilor ca luptători de gherilă într-un război.

Preşedintele chinez Xi Jinping a trimis o scrisoare în care îşi exprimă disponibilitatea de a consolida comunicarea strategică şi cooperarea la nivel de lucru.

Ce i-a promis Vladimir Putin lui Kim Jong Un

Preşedintele rus Vladimir Putin i-a trimis şi el o scrisoare lui Kim, spunând că cele două ţări îşi vor extinde relaţiile bilaterale pentru a asigura securitatea şi stabilitatea în peninsula coreeană şi Asia de Nord-Est.

„Creşterea cooperării China-Rusia-Coreea de Nord şi renunţarea lui Xi la summitul G20 din India oferă imaginea unei fisuri tot mai mari în peisajul geopolitic al Asiei”, a declarat Leif-Eric Easley, profesor la Universitatea Ewha din Seul.

Kim este aşteptat să călătorească în Rusia luna aceasta pentru a se întâlni cu Putin şi a discuta despre furnizarea de arme către Moscova pentru a sprijini invazia sa pe scară largă în Ucraina.

Coreea de Nord îşi completează armata deja mare cu diverse grupuri paramilitare, de rezervă şi de securitate, cum ar fi Gărzile Roşii Muncitori-Ţărani (WPRG) afiliate armatei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

09 Dec. 2023, 18:42
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
09 Dec. 2023, 18:42 // Actual //  Lupu Eduard

Catedrala Notre Dame din Franța ar trebui să se redeschidă pentru vizitatori și slujbe catolice la sfârșitul anului 2024, transmite Euronews. Va fi la mai puțin de șase ani după ce un incendiu șocant a distrus acoperișul clădirii.

Proiectul de restaurare este în prezent în curs de a respecta termenul de redeschidere de 8 decembrie 2024, stabilit de președintele Emmanuel Macron imediat după incendiu. Din păcate, nu va fi chiar gata pentru Jocurile Olimpice de la Paris, programate pentru vara anului 2024.

“Treaba mea este să fiu gata să deschid această catedrală în 2024 – și o vom face”, a declarat generalul Georgelin, generalul de armată responsabil de proiectul de reconstrucție, în martie.

“Ne luptăm în fiecare zi pentru asta și suntem pe un drum bun”.

Ministrul Culturii, Abdul-Malak, a declarat că, deși catedrala va fi deschisă publicului, acest lucru “nu înseamnă că toate lucrările de renovare se vor încheia”. El a adăugat că “în 2025 vor mai exista încă lucrări de renovare”.

Reconstrucția icoanei pariziene a fost o sarcină enormă. Ea a început în 2022, după mai bine de doi ani de muncă pentru a face monumentul suficient de stabil și sigur pentru ca meșterii să înceapă reconstrucția.

Autoritățile au făcut alegerea de a reconstrui capodopera de artă gotică din secolul al XII-lea, așa cum era înainte. Aceasta include recrearea turlei de 96 de metri înălțime din secolul al XIX-lea, proiectată de arhitectul Eugene Viollet-le-Duc.

Piesa centrală emblematică a catedralei, care s-a prăbușit în incendiu, va reapărea deasupra monumentului în acest an, într-un semnal puternic de renaștere a acestuia.

“Întoarcerea turlei pe cerul Parisului va fi, în opinia mea, simbolul că suntem învingători în bătălia de la Notre Dame”, a declarat generalul Georgelin.

Se estimează că aproximativ 1.000 de persoane din întreaga Franță lucrează zilnic la restaurarea Notre Dame.

“Avem de realizat o mulțime de lucrări diferite: structura, pictura, pietrele, bolta, orga, vitraliile și așa mai departe”, a explicat Georgelin.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău