Republica Moldova a exportat energie electrică, în trimestrul trei, în cuantum de 104,4 mil. kWh, în scădere cu 9,1 mil. kWh sau cu circa 8,3% față de trimestrul II al anului curent, arată datele ANRE.
Consumul final de energie electrică este în ușoară creștere, acest fapt datorându-se temperaturilor ridicate înregistrate în perioada iulie – septembrie. Producerea locală de energie electrică este la nivelul de 84,9 mil. kWh, în scădere față de trimestrul precedent, acest fapt datorându-se micșorării cantităților de energie electrică produsă din surse hidro cu circa 11,9 mil. kWh – o diminuare cu 44,6% comparativ trimestrului precedent, dar care este în creștere cu 6,58 mil. kWh în comparație cu aceeași perioadă a anului 2022.
Pe parcursul trimestrului III al anului 2023 producerea locală de energie electrică a constituit aproximativ 10,3% din consumul total de energie electrică. Din totalul de 99 mil. kWh energie electrică produsă, 32,8 % este generată din energie eoliană, 14,1 % energie electrică produsă în regim de cogenerare, 14,8 % este produsă de Î.S. „Nodul Hidroenergetic Costești”, 34 % din energie solară și circa 4,2 % din biogaz.
Energia electrică produsă din surse regenerabile în trimestrul III este în cuantum de 84,9 mil. kWh, ceea ce constituie circa 9 % din consumul final de energie electrică în perioada de referință. Pe tipuri de surse, prevalează energia solară, cu o pondere de 40 % –33,6 mil. kWh, după care urmează energia eoliană, cu o pondere de 38 % – 32,4 mil. kWh, energia hidro cu o pondere de 17 % – 14,8 mil. kWh și biogazul cu o pondere de circa 5 % – 4,1 mil. kWh.
Cuciurgan asigură 87% din consumul de energie electrică al Republicii Moldova
Central de la Cuciurgan asigură 87 % din cantitatea de energie electrică achiziționată pe piața angro. Sursele locale au asigurat circa 9 % din necesarul de energie electrică pentru perioada analizată, alte 4 % fiind procurate de pe piața din România. Ponderea energiei regenerabile în structura procurărilor este în valoare de circa 7 %.