Paradoxul prețului: Cum ajung prunele moldovenești să fie de trei ori mai ieftine decât cele turcești pe piața germană?

27 Sept. 2024, 09:21
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
27 Sept. 2024, 09:21 // Actual //  bani.md

Prunele moldovenești se vând în Germania la prețuri mediu și mai jos de mediu. Experții explică această poziționare prin lipsa de infrastructură din țară care nu permite crearea valorii adăugate la fructe. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Consens Național” de la Rlive TV, de către Iurie Fală, director executiv al Asociației producătorilor şi exportatorilor de fructe „Moldova-Fruct”, și expertul economic Veaceslav Ioniță.

Iurie Fală afirmă că producătorii moldoveni vând prunele mai ieftin din cauză că nu toți pot oferi standardul solicitat pe piața germană din cauza lipsei lanțului post recoltare. O altă explicație ține de soiurile cultivate în Republica Moldova care sunt mai puțin competitive în comparație cu cele din alte țări.

„Dacă să ne comparăm cu Turcia, Italia sau Spania, atunci infrastructura care creează valoarea adăugată pentru fructe, mă refer aici la sortare, calibrare și ambalare este foarte slab dezvoltată la noi și partenerii noștri trebuie să facă această procedură acolo unde noi exportăm. Noi vindem în vrac și ei le preambalează”, a mai spus directorul executiv al Asociației producătorilor şi exportatorilor de fructe „Moldova-Fruct”.

Germania se plasează printre cei mai mari importatori de prune din Republica Moldova alături de România și Polonia. Calculele făcute de expertul economic Veaceslav Ioniță arată că Republica Moldova se plasează pe locul al treilea la exporturi de fructe în această țară după Spania și Italia.

„Germanii au importat fructe din Turcia la un preț de 3,2 dolari, din Africa de Sud cu 2,4 dolari, din Țările de Jos cu 2,2 dolari și cel mai mic preț a fost din Republica Moldova – un dolar kilogramul. Asta arată că suntem competitivi ca preț, dar că mai trebuie să lucrăm la calitate. Avem potențial de creștere, dar statul trebuie să intervină pentru a crea condiții mai bune pentru exportul fructelor”, a adăugat Veaceslav Ioniță.

Printre țările care au cumpărat anul trecut prune din Republica Moldova se numără Austria care a oferit un preț de aproximativ 90 de cenți, iar Țările de Jos și Italia au dat aproximativ 80 de cenți. În lista mai figurează Croația, Belarus, Letonia și Polonia care au importat prune moldovenești cu câte aproximativ 60 de cenți pentru un kilogram. Rusia a oferit 50 de cenți, iar România – 43 de cenți.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 13:22
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 13:22 // Actual //  Ursu Victor

Duma de Stat a Rusiei a adoptat în a treia lectură bugetul federal pentru anii 2025-2027, care prevede cheltuieli record pentru întreținerea armatei. Potrivit documentului, în 2025, autoritățile ruse intenționează să cheltuiască 13,5 trilioane de ruble pentru război și încă 3,5 trilioane de ruble pentru forțele de securitate.

Astfel, în 2025, aproximativ 40% din totalul cheltuielilor bugetului vor fi alocate pentru apărare și securitatea națională, sumă mai mare decât cheltuielile combinate pentru sănătate, politică socială și educație.

Cheltuielile sociale, inclusiv pensiile și diversele ajutoare, vor constitui aproximativ 6,5 trilioane de ruble, iar pentru sănătate sunt alocați aproximativ 1,8 trilioane de ruble, de două ori mai puțin decât pentru întreținerea forțelor de securitate.

Cheltuielile pentru întreținerea președintelui Vladimir Putin și a administrației sale în 2025 vor ajunge la aproape 31 miliarde de ruble, cu o creștere de 25,5% față de anul 2024.

În următorii doi ani, sunt prevăzute cheltuieli mari și pentru armată: în 2026 se vor aloca 12,8 trilioane de ruble, iar în 2027, 13,1 trilioane de ruble.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău