Partenerii americani ai Bemol se implică în disputa privind Portul Giurgiulești

20 Mart. 2025, 13:59
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
20 Mart. 2025, 13:59 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Publicația Politico a relatat recent, în ediția sa din 19 martie 2025, despre înregistrarea unei activități de lobby în SUA în legătură cu afaceri din Republica Moldova. Potrivit informațiilor publicate, compania de lobby Chartwell Strategy Group LLC a fost angajată de firma de avocatură Pillsbury Winthrop Shaw Pittman LLP pentru a reprezenta interesele Bemol Retail SRL. Acest fapt ar putea indica implicarea partenerilor americani în subiecte de interes pentru agenda Republicii Moldova.

Cooperare juridică între Bemol și partenerii din SUA

Compania Bemol a confirmat pentru redacție că a stabilit, acum câteva luni, o colaborare cu o firmă americană, care oferă sprijin în soluționarea disputei cu Thomas Moser și Danube Logistics, cunoscută ca problema Portului Giurgiulești. Totuși, numele partenerului nu a fost dezvăluit.

Anterior, firma de avocatură Pillsbury Winthrop Shaw Pittman LLP, s-a adresat cu o scrisoare președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, în care se menționează:

„Acțiunile ilegale ale domnului Moser și ale altor persoane au cauzat prejudicii financiare semnificative pentru Bemol Retail. Datoria pe care Danube Moldova o are față de Bemol Retail rămâne neachitată, în ciuda deciziilor judecătorești din Republica Moldova. Înțelegem că autoritățile moldovenești investighează penal modul în care domnul Moser a gestionat afacerile. Clientul nostru este îngrijorat că unele tranzacții aflate în discuție, care vizează transferul proprietății portului către alte entități, ar putea submina hotărârile Instanțelor de judecată.

Ancheta procuraturii, în faza finală

În septembrie 2024, Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale a răspuns solicitării presei, anunțând că investigația privind preluarea activelor Bemol se apropie de finalizare:

La moment, urmărirea penală este în desfășurarea, la adoptarea unei soliții în conformitate cu prevederile art.291 din Codul de procedură penală, Veți fi informați după caz.

Chartwell Strategy Group – legături apropiate cu administrația Trump

Un alt aspect notabil este implicarea companiei americane de lobby Chartwell Strategy Group LLC în acest caz.

Chartwell este recunoscută la Washington pentru conexiunile sale strânse cu administrația președintelui Donald Trump. În 2024, firma s-a pregătit pentru o posibilă revenire a lui Trump la Casa Albă, oferind consultanță clienților săi despre cum să se adapteze la noile realități politice.

Chartwell Strategy Group este una dintre puținele firme de lobby din Washington care menține relații puternice atât cu echipa lui Trump, cât și cu liderii Congresului.

În trecut, Chartwell Strategy Group a reprezentat interesele statului Georgia, ale companiei israeliene NSO Group și ale Hyundai Motor Company. Potrivit lobbyistului David Tamasi, după victoria lui Trump în alegeri, „telefonul său nu a încetat să sune”, deoarece numeroase companii internaționale căutau să stabilească legături cu noua administrație.

„Ceea ce îngrijorează partenerii internaționali este ritmul alert în care se iau deciziile în administrația Trump.” – David Tamasi.

Bemol nu a confirmat și nici nu a infirmat dacă Chartwell Strategy Group a fost implicată de partenerii săi din SUA. Totuși, colaborarea cu această firmă de lobby ar putea indica dorința de a atrage un sprijin internațional mai amplu în soluționarea problemei.

Perspective internaționale pentru soluționarea litigiului

Înregistrarea activității de lobby în SUA în numele Bemol adaugă o dimensiune internațională disputei legate de Danube Logistics și Portul Giurgiulești. Angajarea firmei de avocatură Pillsbury și posibila colaborare cu Chartwell Strategy Group sugerează că subiectul atrage atenția partenerilor externi și a experților internaționali, ceea ce ar putea contribui la găsirea unei soluții echilibrate și durabile.

Rămâne de văzut cum va evolua acest dosar, însă un lucru este clar: situația Portului Giurgiulești nu mai este doar o problemă internă a Republicii Moldova. În acest context, autoritățile moldovene ar putea lua în considerare atenția crescândă din partea comunității internaționale, în special în lumina influenței din partea instituțiilor financiare precum BERD. Sprijinul partenerilor americani ar putea aduce argumente suplimentare în procesul de negocieri, asigurând transparență și protecția intereselor legitime ale tuturor părților implicate.

Realitatea Live

04 Mai 2025, 09:09
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
04 Mai 2025, 09:09 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Uniunea Europeană urmează să confiște aproximativ 3 miliarde de euro din fondurile înghețate ale companiilor și persoanelor fizice ruse sancționate, pentru a compensa pierderile înregistrate de investitorii occidentali în Rusia, relatează Reuters, citând surse familiare cu decizia.

Potrivit acestora, banii confiscați vor fi redistribuiți către companii și cetățeni din statele membre ale UE care, anul trecut, au suferit pierderi uriașe după ce miliarde de euro au fost blocate de autoritățile ruse.

Activele Băncii Centrale a Rusiei, în valoare de circa 200 de miliarde de euro și înghețate în Europa, nu vor fi atinse. În schimb, Bruxelles-ul se va concentra pe aproximativ 10 miliarde de euro reprezentând numerar și titluri de valoare aparținând entităților ruse sancționate după 2022.

Banii provin în principal din activele blocate în sistemul de depozitare Euroclear, aflat sub jurisdicția Belgiei. În luna martie, autoritățile belgiene au aprobat utilizarea acestor fonduri, iar în aprilie, Euroclear a confirmat începerea plăților, potrivit surselor citate. Deocamdată, nu este clar care sunt exact entitățile ruse vizate și cine va primi compensațiile.

Kremlinul a cerut în mod repetat restituirea fondurilor rusești înghețate în UE, iar instanțele din Rusia au emis deja peste 100 de hotărâri favorabile împotriva Euroclear, afirmă Reuters. În februarie, guvernul rus a creat un mecanism oficial pentru confiscarea activelor străine ca represalii față de „acțiunile neprietenoase” ale SUA și altor state occidentale.

În ultimele luni, Moscova a confiscat, în oglindă, 3 miliarde de euro din fondurile deținute de Euroclear în depozite din Rusia, bani care au fost folosiți pentru a compensa investitorii ruși afectați de sancțiunile occidentale.

În opinia unor oficiali europeni, aceste măsuri reciproce reprezintă un „schimb de active” tacit, iar alte sute de milioane de euro ar putea fi preluate din active rusești aflate în sistemul Clearstream, o altă platformă internațională de decontare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE