Pas uriaș în industria IT și consultanță de business din Moldova! Exporturi de 830 milioane de dolari

15 Dec. 2023, 12:54
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
15 Dec. 2023, 12:54 // Actual //  bani.md

Din anul 2023, sectorul Tehnologiilor Informaționale (IT) și cel de Servicii pentru Business (BSS) au devenit lideri în exporturile Republicii Moldova. Aceste două ramuri ale economiei moldovenești sunt așteptate să asigure un volum al exporturilor de servicii de aproximativ 830 de milioane de dolari în acest an, reprezentând aproximativ 28% din totalul exporturilor moldovenești de servici, a declarat în acdrul emsiunii „realism economic”, economistul Veaceslav Ioniță.

Ioniță a subliniat că aceste două sectoare au avut cea mai dinamică creștere în ultimii ani, devenind cele mai mari ramuri de export ale țării. În timp ce alte sectoare au suferit din cauza unor factori externi, cum ar fi războiul din Ucraina, IT și BSS au atras investiții datorită riscului mai scăzut asociat acestor domenii.

Sectorul IT se bucură în prezent de cea mai puternică creștere salarială și este cel mai dinamic în ceea ce privește numărul de angajați. De asemenea, IT este privit ca o ramură a economiei cu potențial ridicat pentru a aduce acasă diaspora și a angaja tinerii din țară.

Expertul a menționat că exporturile totale de servicii vor cunoaște o creștere semnificativă în acest an, în special datorită exportului de servicii IT și BSS. Această creștere este crucială, având în vedere dependența Republicii Moldova de comerțul extern, care constituie aproximativ 100% din Produsul Intern Brut (PIB).

Cu toate acestea, Ioniță a avertizat că exporturile de bunuri vor scădea, iar exporturile de servicii, în special cele din IT și BSS, vor deveni tot mai importante pentru stabilitatea încasărilor țării.

Economistul a evidențiat, de asemenea, modificările legislative propuse pentru a sincroniza sectorul IT și BSS, creând un sector de servicii inteligente. Acest lucru ar putea aduce beneficii semnificative, contribuind la dezvoltarea ambelor sectoare și la stimularea exporturilor.

În concluzie, expertul a subliniat că Republica Moldova trebuie să se specializeze și mai mult în exportul de servicii, deoarece aceasta oferă o mai mare stabilitate a încasărilor, având în vedere dependența de factori externi precum crizele și condițiile climatice care pot afecta exportul de bunuri.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

05 Iul. 2025, 09:05
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Iul. 2025, 09:05 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Premier Energy și FEE Nord au depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică cereri oficiale de reducere a tarifelor reglementate, invocând scăderea costurilor de achiziție pentru perioada iunie-decembrie 2025.

FEE Nord (operatorul de stat care deservește raioanele din nord) propune micșorări de aproape 10 % pentru consumatorii racordați la joasă tensiune și până la 14,7 % la intrarea în rețeaua de transport. Concret, prețul solicitat la punctele de intrare în rețelele de transport este de 264 bani/kWh, față de 310 bani/kWh în prezent; la ieșirea din transport – 289 bani/kWh (-13,5 %); pentru consumatorii de medie tensiune – 318 bani/kWh (-12,6 %); iar pentru cei de joasă tensiune – 422 bani/kWh (-9,8 %).

Premier Energy, care alimentează centrul, sudul și municipiul Chișinău, solicită reduceri mai temperate, de circa 4-6 %. Noile tarife propuse sunt: 285 bani/kWh la intrarea în rețelele de transport (-5,6 %), 309,54 bani/kWh la ieșire (-5,0 %), 312,49 bani/kWh pentru consumatorii de înaltă tensiune (-5,0 %), 333,83 bani/kWh pentru medie tensiune (-4,9 %) și 393,76 bani/kWh pentru joasă tensiune (-4,0 %). Prețul mediu al serviciului universal ar scădea astfel la 374,45 bani/kWh, cu 8,7 % sub nivelul actual de 4,10 lei/kWh (410 bani).

Premier Energy contestă premisele de preț transmise de furnizorul central Energocom, susținând că valorile estimate pentru energia de pe bursa OPCOM ar fi „subestimate”, mai ales pentru lunile de vârf ale anului, și cere ANRE să ia în calcul calculele proprii, bazate pe un curs de 19,90 MDL/EUR și pe o majorare de 22 % a cotațiilor bursiere.

În prezent, tariful la  energia elecctrică este de 4,10 lei/kWh pentru curentul furnizat de Premier Energy, dar cu o compensație aplicată, consumatorii plătesc efectiv 2,34 lei/kWh până la finalul anului. 4,68 lei/kWh achită consumatorii pentru energia furnizată de FEE Nord (în nordul țării), tarif compensat la 2,84 lei/kWh.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO