Patentarii, înfuriați pe ministerul lui Alaiba: Vom ieși la proteste

31 Ian. 2023, 13:05
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
31 Ian. 2023, 13:05 // Actual //  bani.md

Reprezentanții deținătorilor de patentă se arată nemulțumiți de obligativitatea deținerii aparatelor de casă din luna iulie a acestui an. Ei și-au expus revendicările la o nouă rundă de discuții cu Ministerul Economiei.

După runda de discuții, Eleonora Țurcan Herghelegiu reprezentantul deținătorilor de patentă din Căușeni, a declarat că Ministerul Economiei nu le ascultă revendicările și că discuțiile sunt fără rost. „Intenționăm să ieșim la proteste pentru a ne cere dreptul la activitatea în bază de patentă, deoarece autoritățile nu ne aud”.

„Noi de jumătate de an trimitem scrisori către Ministerul Economiei ca într-un final să ne alegem doar cu prelungirea patentei și cu multe surprize și probleme. Ne-am adresat la Președinție și Cancelarie care ne-au redirecționat către Ministerul Economiei care drept răspuns ne-a spus despre extragerea calcarului care demult nu se mai regăsește în legea cu privire la patentă”, a punctat Eleonora Țurcan Herghelegiu.

La rândul său, Olga Ceapchi, consilier raional de la Ștefan-Vodă susține că: „această categorie de cetățeni a devenit ca o rușine  statului Republica Moldova. Prelungirea patentei cu doar 6 luni este o potlogărie cu adevărat. Am mizat ca să fim chemați înainte de a fi aprobată legea cu patentele. Se schimbă guvernările dar oamenii rămân cu problemele lor”.

Ministrul economiei, Dumitru Alaiba a spus în cadrul întâlnirii că autoritățile oferă posibilitatea de a crea întreprindere individuală, iar statul oferă prin intermediul ODA un suport de 10 mii de lei pentru achiziția aparatelor de casă.

„Aceasta le oferă posibilitatea comercianților să nu țină borderouri, contabilitate, hârțoage, rapoarte. Aceștia urmează să beneficieze de aparat de casă de generație nouă care este conectat direct la FISC. „O dată în trei luni veți primi o recipisă, se calculează 1% din vânzări – mergeți la poștă sau la bancă pentru a achita. Acest procent probabil este mai puțin decât plătiți pentru patentă. Dacă este să vorbim despre bani, dar în același timp haideți să acceptăm că este o parte din normalitate să ai un mic echipament. Apropo, nu trebuie să plătiți pentru el, pentru că vine subvenționat. Din nou este un efort pe care îl facem pentru acești cinci mii de oameni”, a spus ministrul.

Patentele urmează să expire 1 iulie 2023. Patenta de întreprinzător este în prezent utilizată în activitățile de comerț cu amănuntul la tarabe, tejghele, tonete, în chioșcuri, pavilioane și din autovehicule. De asemenea, este vorba și despre comerțul cu produse alimentare și mărfuri ușor alterabile autohtone, cu condiția respectării cerințelor sanitar-epidemiologice privind depozitarea, păstrarea și comercializarea lor.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

01 Apr. 2025, 16:52
 // Categoria: Uncategorized // Autor:  Ursu Victor
01 Apr. 2025, 16:52 // Uncategorized //  Ursu Victor

Consiliul Concurenței a venit cu precizări oficiale privind recentele creșteri ale prețurilor la carnea de porc, după apariția unor declarații alarmante în spațiul public și preluări mediatice care au ridicat suspiciuni privind eventuale înțelegeri de cartel sau abuzuri din partea comercianților.

Potrivit instituției, în contextul unei economii de piață, formarea prețurilor este influențată de factori obiectivi, precum cererea și oferta, costurile de producție și transport, nivelul taxelor, fluctuațiile internaționale sau balanța de importuri și exporturi. Consiliul nu are atribuții de a stabili, plafona sau modifica prețuri, și nici nu poate sancționa companiile doar pentru că își majorează prețurile.

Totuși, autoritatea de concurență monitorizează cu atenție piața și intervine în cazul identificării unor practici anticoncurențiale, precum înțelegeri între concurenți privind fixarea prețurilor sau abuzul de poziție dominantă. În acest moment, Consiliul analizează situația de pe piața cărnii de porc pentru a detecta eventuale semnale care ar putea indica astfel de comportamente ilegale.

„Îndemnăm producătorii, comercianții și consumatorii să ne sesizeze orice comportament suspect. Vom interveni acolo unde legea ne permite”, se menționează în comunicatul oficial.

Consiliul Concurenței reiterează că își menține angajamentul de a asigura o piață corectă și competitivă, în beneficiul consumatorilor și al unei economii sănătoase.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ