Patimile gaziere! Rusia vrea să pedepsească Moldova pentru neutralitate. Sturza: Metanul se va ieftini

13 Sept. 2022, 15:22
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
13 Sept. 2022, 15:22 // Actual //  Lupu Eduard

Fostul premier și actualul om de afaceri Ion Sturza explică cum se va ieftini gazul, dacă rușii își vor respecta prevederile contractuale.

„Pentru moldoveni, prețul gazului, indiferent dacă îl consumă sau nu, este o temă
„sfântă”. E o cutumă, tradiție impusă de mult timp – gazul însemna confort și prosperitate. Și toate guvernele au considerat important să „împrăștie” țevi pe dealuri”, susține fostul premier.

Potrivit lui, deși multe localități rurale au fost conectate la gaz, consumul lui este infim. Sătenii, chiar și în vremuri cu prețuri „mici”, îl considerau scump și preferau să facă focul „neecologic” cu lemne și cărbune. „Azi cu atât mai mult. De-a lungul timpului, au existat și voci care atenționau asupra faptului că gazul ar putea să devină un lux”.

„Și pentru actuala guvernate gazul este obsesia numărul unul. De departe. Despre orice ai discuta, totul se rezumă la: „Vom avea gaz? Și dacă da, la ce preț? Risc să fac o prognoză – vom avea!”, a punctat Sturza.

Alta este problema – la ce preț? Dacă rușii își onorează contractul, vom avea la un preț nesperat de bun. Mult sub cel al ungurilor sau al sârbilor.

„Încerc să explic de ce. La începutul anului, visul guvernării a fost să se păstreze formula veche – 50% prețul de piață la gaz și 50% prețul bazat pe prețul petrolului. În timpul când prețul gazului era sub 100 USD, toți cârcotașii îi învinuiau pe „foștii” că au negociat prost. Nu, au negociat cum au putut”, a precizat fostul premier.

Omu de afaceri afirmă că anume cu acest mandat maximum a plecat domnul Spânu la Gazprom. Răspunsul a fost: „Niet”! Prețul pieței, care între timp explodase și fără război. S-a intervenit la Kozak. Răspunsul – „Cu plăcere. Implementează Moldova planul meu de „reglementare” transnistreană și primiți o reducere de 50%”. Care plan? Federație asimetrică, veto separatiștilor pe teme importante de politică externă și… recunoașterea datoriei transnistrenilor, la acel moment de vreo 8(!) miliarde de dolari. Moldova a răspuns: „Niet”! Și totul a intrat în impas. În acel moment, Maia Sandu a decis să „sune o prietenă” – Angela Merkel. Doamna cancelar a fost extrem de înțelegătoare și l-a sunat, la rândul ei, pe Vladimir Putin. Și s-a produs miracolul – Gazpromul a propus (acceptat)o formulă nesperată – vara 70% prețul de piață la gaz și 30% la petrol. Din octombrie, invers. Nu trebuie să fii mare matematician ca să vezi că la cotațiile de azi este un preț foarte avantajos. Ar reduce prețul pentru consumatorii finali pe timp de iarnă cel puțin la jumătate!

„Realitatea astăzi este că din momentul semnării contractului s-au întâmplat multe. Războiul, în primul rând. Evident, rușii ar dori să iasă din contract. Astfel pedepsind Moldova pentru „neutralitate”. Ce îi mai ține este Transnistria. Întreruperea livrării gazului ar însemna o catastrofă umanitară pentru separatiști cu tot cu russkii mir al lor.
Așa că formula este nesperat de bună, inclusiv în comparație cu cea veche!
Aaa! Că în cifre absolute este mai mare, e evident și nu trebuie să speculăm (dezechilibrat). Așa-numitele cotații ale gazului bazate pe „bursa” de la Amsterdam sunt o aberație. O speculație criminală manipulată la greu de Gazprom. Sper, UE în al 12-lea ceas să-și dea seama și să ia măsuri”, a menționat Sturza.

Realitatea Live

16 Sept. 2024, 15:45
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
16 Sept. 2024, 15:45 // Actual //  Lupu Eduard

Mai multe porțiuni de drumuri naționale din sudul și centrul Republicii Moldova rămân inundate, luni, 16 septembrie, din cauza ploilor torențiale care au afectat regiunea în ultimele zile. Administrația de Stat a Drumurilor (ASD) informează că, deși nu există drumuri complet blocate, circulația se desfășoară cu dificultate din cauza acumulărilor de apă, noroi și pietriș.

Potrivit ASD, echipele de drumari au intervenit în sectoarele afectate din raioanele Strășeni, Ialoveni, Chișinău, Criuleni, Anenii Noi, Hâncești, Orhei, Ungheni, Leova, Cimișlia, Cantemir, Ceadîr-Lunga, Comrat și Soroca. Deși traficul este deschis, autoritățile recomandă conducătorilor auto să circule cu prudență, având în vedere riscul de alunecări de teren și noi acumulări de apă.

Conform prognozei meteo, ploile torențiale vor continua pe parcursul zilei de luni, însoțite de descărcări electrice și vânt puternic, cu rafale de până la 20 m/s. Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a emis avertizări pentru populație, îndemnând cetățenii să evite călătoriile neesențiale și să fie atenți la condițiile de drum.

Autoritățile monitorizează situația și sunt pregătite să intervină rapid în cazul în care condițiile meteo se agravează.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău