Pentru prima dată în istorie Ucraina nu va importa gaze pentru a trece iarna. ”Este realizarea noastră comună”

26 Sept. 2023, 04:50
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
26 Sept. 2023, 04:50 // Actual //  Lupu Eduard

Ucraina va trece sezonul de iarnă 2023/2024 fără a importa gaz. Este pentru prima dată în istorie când Kievul nu va cumpăra „combustibil albastru” din străinătate, ci va folosi gaze din producția proprie. Acest lucru a fost anunțat pe 25 septembrie de Alexei Cernișov, șeful Naftogaz Ucraina.

„În 2023, Naftogaz a forat un număr record de puțuri noi și vom continua această tendință și anul viitor. În această iarnă, intenționăm să ne bazăm pe gazul din producția ucraineană, iar calculele noastre confirmă această posibilitate”, a spus el.
El a mai spus că Ucraina va avea suficient gaz pentru sezonul viitor de încălzire, iar guvernul nu va revizui tarifele la gaz pentru consumatorii casnici.

„Ne uităm la iarna care urmează cu încredere absolută. Avem suficientă benzină, tarifele sunt stabile. Prin urmare, toți consumatorii trebuie doar să ia măsuri eficiente din punct de vedere energetic și să adopte o abordare responsabilă. Producția ucraineană este realizarea noastră comună”, a adăugat Cernișov.

Cât gaz a acumulat Ucraina pentru iarnă
Pe 22 septembrie, Cernișov a spus că statul vrea să acumuleze peste 15 miliarde de metri cubi de gaz pentru a trece de perioada toamnă-iarnă. Dar pomparea combustibilului în depozitul subteran continuă.

„Ne apropiem deja de cifra de 15 miliarde și sunt sigur că va fi și mai mare înainte de începutul iernii. Prin urmare, această cifră este suficientă pentru a trece peste iarnă”, a subliniat șeful Naftogaz.

În același timp, după cum notează unii experți, nu toate gazele din depozite sunt ucrainene, deoarece unele volume sunt în regim de „depozit vamal” și aparțin companiilor europene.

În depozitele subterane ale Ucrainei ar exista 14,2 miliarde de metri cubi de gaze.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

03 Dec. 2023, 15:20
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Dec. 2023, 15:20 // Actual //  Lupu Eduard

În ciuda provocărilor economice actuale, ministrul Economiei din Republica Moldova, Dumitru Alaiba, a vorbit deschis despre determinarea de a transforma stagnarea într-un avânt economic semnificativ într-un viitor apropiat. Într-un podcast al Ziarului de Gardă, Alaiba a subliniat nevoia de reforme curajoase și a exprimat încrederea că acestea vor aduce prosperitatea mult dorită țării.

„Nu este cea mai bună perioadă să fii responsabil de economie, iar ambiția noastră nu este deloc mai jos decât alte țări care au trecut prin etape similare”, a declarat ministrul, adăugând că momentul actual reprezintă o oportunitate unică pentru a face diferența. „Suntem la răscruce de drumuri, între stagnare și pregătirea pentru un avânt economic semnificativ.”

A făcut referire la țări precum Irlanda, Estonia și Georgia, afirmând că acestea au traversat momente dificile în trecut, dar au reușit să-și transforme economiile și să devină exemple de succes. „Este timpul nostru să implementăm reforme curajoase, poate uneori mai dificil de explicat, dar care, cumulativ, vor oferi un epos economic de care avem nevoie ca și țară.”

Ministrul Alaiba a subliniat angajamentul echipei sale și a guvernului în ansamblu pentru a duce la bun sfârșit aceste reforme. „Știm ce trebuie făcut, ne ocupăm împreună cu colegii noștri din minister și din guvern. Suntem determinați să punem Moldova pe harta creșterii economice durabile.”

Fondul Monetar Internațional (FMI) a confirmat în cea mai recentă revizuire a Perspectivelor Economice Mondiale (WEO) că prognoza de creștere a Produsului Intern Brut (PIB) al Republicii Moldova rămâne stabilă, anticipând o creștere de 2% în 2023 și de 4,3% în 2024.

În ceea ce privește alte instituții financiare internaționale, Banca Mondială a menținut prognoza de creștere a PIB-ului Moldovei la 1,8% în 2023, în timp ce Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a îmbunătățit prognoza privind PIB-ul pentru acest an, prevedând acum o creștere economică zero, în locul declinului de 1,3% anticipat anterior.

Datele recente ale PIB-ului Moldovei arată că în prima jumătate a anului 2023, aceasta a înregistrat o scădere de 2,3% față de aceeași perioadă a anului 2022. Cu toate acestea, BERD menține optimismul, prognozând o creștere de 3,5% în 2024.

Într-o notă separată, Banca Mondială estimează că rata inflației în Moldova va atinge 14,1% în 2023, urmând să scadă la 6,2% în 2024 și 4,9% în 2025, conform noului raport economic pentru regiune.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău