Petrecerea nu se mai termină la Nvidia: Averea şefului companiei a explodat depăşind-o şi pe cea a miliardarului Dell

10 Iun. 2024, 13:37
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  bani.md
10 Iun. 2024, 13:37 // Bani și Afaceri //  bani.md

Ascensiunea vertiginoasă a lui Jensen Huang, CEO-ul Nvidia, în topul celor mai bogați oameni din lume pare de neoprit. Averea sa a crescut cu 62 de miliarde de dolari, după ce Nvidia a depășit pe burse borna de 3.000 de miliarde de dolari, întrecând Apple, scrie Bloomberg.

În urma acestei ascensiuni, averea lui Jensen Huang a depășit-o și pe cea a lui Michael Dell, miliardarul din spatele Dell Technologies. Huang a devenit astfel a 13-a cea mai bogată persoană din lume, cu o avere estimată la 106 miliarde de dolari.

Huang, în vârstă de 61 de ani, este liderul unui nou val de miliardari din domeniul tehnologiei. „Jensanity” – termen folosit de analiști pentru a descrie optimismul reflectat pe burse pentru Nvidia – alimentată de dezvoltarea inteligenței artificiale, domină Silicon Valley.

Luna trecută, averea lui Huang a depășit-o pe cea a fiecărui membru al familiei Walton, cea mai bogată familie din America, după un alt trimestru remarcabil al producătorului de cipuri.

Averea lui Huang provine din participația sa de 3,5% la Nvidia, companie pe care a co-fondat-o în 1993 împreună cu Chris Malachowsky și Curtis Priem. Nvidia a devenit miercuri prima companie producătoare de cipuri pentru calculatoare care a atins o capitalizare de piață de 3.000 de miliarde de dolari, depășind valoarea Apple.

Michael Dell, fostul loc 13 în topul miliardarilor, în vârstă de 59 de ani, cu o avere netă de 105,9 miliarde de dolari, și-a construit imperiul din companiile sale de software. Dell și-a făcut o mare parte din avere prin firma care îi poartă numele, care vinde calculatoare personale și servere.

Cu toate acestea, Dell Technologies Inc. a beneficiat și ea de succesul recent al inteligenței artificiale, deoarece corporațiile au nevoie de servere și alte infrastructuri pentru a utiliza cipurile avansate de la Nvidia. Investitorii au văzut în Dell partenerul ideal pentru afaceri al Nvidia.

La începutul lunii martie, Dell a intrat în cercul exclusivist al super-bogaților cu averi de peste 100 de miliarde de dolari, în timp ce acțiunile companiei au crescut la un nivel record. De atunci, acțiunile au scăzut după ce rezultatele financiare au dezamăgit investitorii, reducând averea fondatorului său cu aproape 12 miliarde de dolari într-o singură zi.

Nvidia comandă astăzi un ecosistem de soluții hardware și software pe care rivalii, de la AMD la Intel Corp., încearcă din greu să îl învingă sau să îl copieze, datorită cotei sale dominante pe piața acceleratoarelor de înaltă performanță folosite pentru antrenarea inteligenței artificiale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO