Petrecerea nu se mai termină la Nvidia: Averea şefului companiei a explodat depăşind-o şi pe cea a miliardarului Dell

10 Iun. 2024, 13:37
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  bani.md
10 Iun. 2024, 13:37 // Bani și Afaceri //  bani.md

Ascensiunea vertiginoasă a lui Jensen Huang, CEO-ul Nvidia, în topul celor mai bogați oameni din lume pare de neoprit. Averea sa a crescut cu 62 de miliarde de dolari, după ce Nvidia a depășit pe burse borna de 3.000 de miliarde de dolari, întrecând Apple, scrie Bloomberg.

În urma acestei ascensiuni, averea lui Jensen Huang a depășit-o și pe cea a lui Michael Dell, miliardarul din spatele Dell Technologies. Huang a devenit astfel a 13-a cea mai bogată persoană din lume, cu o avere estimată la 106 miliarde de dolari.

Huang, în vârstă de 61 de ani, este liderul unui nou val de miliardari din domeniul tehnologiei. „Jensanity” – termen folosit de analiști pentru a descrie optimismul reflectat pe burse pentru Nvidia – alimentată de dezvoltarea inteligenței artificiale, domină Silicon Valley.

Luna trecută, averea lui Huang a depășit-o pe cea a fiecărui membru al familiei Walton, cea mai bogată familie din America, după un alt trimestru remarcabil al producătorului de cipuri.

Averea lui Huang provine din participația sa de 3,5% la Nvidia, companie pe care a co-fondat-o în 1993 împreună cu Chris Malachowsky și Curtis Priem. Nvidia a devenit miercuri prima companie producătoare de cipuri pentru calculatoare care a atins o capitalizare de piață de 3.000 de miliarde de dolari, depășind valoarea Apple.

Michael Dell, fostul loc 13 în topul miliardarilor, în vârstă de 59 de ani, cu o avere netă de 105,9 miliarde de dolari, și-a construit imperiul din companiile sale de software. Dell și-a făcut o mare parte din avere prin firma care îi poartă numele, care vinde calculatoare personale și servere.

Cu toate acestea, Dell Technologies Inc. a beneficiat și ea de succesul recent al inteligenței artificiale, deoarece corporațiile au nevoie de servere și alte infrastructuri pentru a utiliza cipurile avansate de la Nvidia. Investitorii au văzut în Dell partenerul ideal pentru afaceri al Nvidia.

La începutul lunii martie, Dell a intrat în cercul exclusivist al super-bogaților cu averi de peste 100 de miliarde de dolari, în timp ce acțiunile companiei au crescut la un nivel record. De atunci, acțiunile au scăzut după ce rezultatele financiare au dezamăgit investitorii, reducând averea fondatorului său cu aproape 12 miliarde de dolari într-o singură zi.

Nvidia comandă astăzi un ecosistem de soluții hardware și software pe care rivalii, de la AMD la Intel Corp., încearcă din greu să îl învingă sau să îl copieze, datorită cotei sale dominante pe piața acceleratoarelor de înaltă performanță folosite pentru antrenarea inteligenței artificiale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 16:27
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 16:27 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Dobânzile pentru creditele de consum în băncile rusești au crescut semnificativ în ultima perioadă, atingând un nivel maxim de 44% pe an, comparativ cu 25-38% la începutul lunii noiembrie, conform declarațiilor directorului de creditare al platformei „Sravni”, Magomed Gamzaev, pentru agenția „Gazeta.Ru”.

Această creștere a dobânzilor este atribuită majorării ratei de bază a Băncii Centrale a Rusiei (BCR) și se așteaptă să continue pe măsură ce BCR intenționează să o crească și mai mult până la sfârșitul anului. „Aceasta influențează direct intervalul dobânzilor la creditele de consum”, a explicat Gamzaev.

În contrast, dobânzile maxime la depozite nu au crescut semnificativ, rămânând la 27% pentru depozitele pe termen fix și 23% pentru conturile de economii. Dobânda medie maximă pentru depozite a crescut doar cu puțin peste 1 punct procentual, atingând 15,95% la sfârșitul lunii noiembrie.

Banca Centrală a Rusiei a majorat rata de bază la 21% pe 25 octombrie, iar analistul principal al „Sovcombank”, Mihail Vasiliev, estimează că în decembrie aceasta ar putea ajunge la 23%. Vasiliev preconizează o inflație de 8,4% până la sfârșitul anului, motiv pentru care Banca Centrală ar putea fi nevoită să aplice o politică monetară mai strictă.

De asemenea, în ultimele luni, Banca Centrală a introdus cerințe mai stricte pentru bănci, crescând coeficientul de risc pentru creditele fără garanție și limitând accesul la împrumuturi pentru persoanele cu datorii mari, ceea ce a dus la scăderea numărului de credite aprobate și la creșterea dobânzilor.

În octombrie 2023, băncile rusești au acordat 1,94 milioane de credite de consum, în scădere cu 28% față de luna septembrie și cu 43% față de aceeași perioadă a anului trecut. Totodată, nivelul neplății împrumuturilor a atins valori record, cu 800.000 de ruși intrând în întârziere la plăți, iar numărul total al debitorilor ajungând la 6,2 milioane.

Un sondaj realizat de „Levada Center” arată că aproape jumătate dintre debitori întâmpină dificultăți la plata împrumuturilor, 35% dintre aceștia având dificultăți minore și 12% confruntându-se cu probleme grave.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău