Prognoza pieței muncii pentru 2025: Ce tendințe vor influența angajările în Republica Moldova

21 Mart. 2025, 15:52
 // Categoria: Actual // Autor:  Soroceanu Olga
21 Mart. 2025, 15:52 // Actual //  Soroceanu Olga

Peste 50 de antreprenori, membri ai Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM), au participat la o ședință de lucru alături de reprezentanții Ministerului Muncii și Protecției Sociale și ai Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM). Discuțiile s-au concentrat pe prognoza pieței muncii și analiza Barometrului oportunităților de angajare pentru anul 2025.

Sergiu Harea, președintele CCI a RM, a subliniat importanța acestor date pentru mediul de afaceri, menționând că, deși gradul de ocupare a forței de muncă este în scădere, numărul mediu de angajați rămâne relativ stabil.

„Totodată, conform Inspectoratului General pentru Migrațiune, de la începutul anului 2025, 2.103 cetățeni străini au primit drept de ședere pentru muncă în Republica Moldova, iar pentru alți 1.026 acest drept a fost prelungit”, a declarat Sergiu Harea, potrivit unui comunicat al insituției camerale.

Directoarea ANOFM, Raisa Dogaru, a evidențiat importanța prognozei forței de muncă, care oferă informații esențiale despre tendințele angajărilor, deficitul de personal și domeniile prioritare pentru investiții.

„Prognoza identifică activitățile economice unde se vor crea sau lichida locuri de muncă și semnalează neconcordanțele dintre cererea și oferta actuală și viitoare. De asemenea, Barometrul oportunităților de angajare evidențiază ocupațiile cu șanse mari sau reduse de angajare pentru anul în curs”, a menționat Raisa Dogaru.

Studiul prezentat, bazat pe date colectate de la 3.000 de angajatori, arată că în perioada 2024-2025 piața muncii va fi influențată de mai mulți factori:

  • Creșterea cererii pentru bunuri și servicii, după o perioadă de incertitudine economică.
  • Impactul crizei energetice de la sfârșitul anului 2024 și începutul lui 2025, care ar putea afecta planurile de expansiune ale firmelor.
  • Deficitul forței de muncă, mai puțin accentuat în ultima perioadă din cauza cererii reduse, dar care va deveni din nou o provocare pe măsură ce economia își revine.

În ceea ce privește competențele cerute pe piața muncii, se remarcă o tendință de creștere pentru ocupațiile ce necesită calificări înalte sau joase, în timp ce locurile de muncă pentru calificări medii sunt în scădere. Totodată, abilitățile tehnice și digitale devin tot mai importante, fiind esențiale pentru adaptarea la cerințele economiei moderne.

Discuțiile au subliniat necesitatea ca întreprinderile să adopte strategii eficiente de recrutare și să investească în formarea angajaților, iar candidații să își dezvolte competențele pentru a rămâne competitivi pe piața muncii.

Realitatea Live

05 Iul. 2025, 09:05
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Iul. 2025, 09:05 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Premier Energy și FEE Nord au depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică cereri oficiale de reducere a tarifelor reglementate, invocând scăderea costurilor de achiziție pentru perioada iunie-decembrie 2025.

FEE Nord (operatorul de stat care deservește raioanele din nord) propune micșorări de aproape 10 % pentru consumatorii racordați la joasă tensiune și până la 14,7 % la intrarea în rețeaua de transport. Concret, prețul solicitat la punctele de intrare în rețelele de transport este de 264 bani/kWh, față de 310 bani/kWh în prezent; la ieșirea din transport – 289 bani/kWh (-13,5 %); pentru consumatorii de medie tensiune – 318 bani/kWh (-12,6 %); iar pentru cei de joasă tensiune – 422 bani/kWh (-9,8 %).

Premier Energy, care alimentează centrul, sudul și municipiul Chișinău, solicită reduceri mai temperate, de circa 4-6 %. Noile tarife propuse sunt: 285 bani/kWh la intrarea în rețelele de transport (-5,6 %), 309,54 bani/kWh la ieșire (-5,0 %), 312,49 bani/kWh pentru consumatorii de înaltă tensiune (-5,0 %), 333,83 bani/kWh pentru medie tensiune (-4,9 %) și 393,76 bani/kWh pentru joasă tensiune (-4,0 %). Prețul mediu al serviciului universal ar scădea astfel la 374,45 bani/kWh, cu 8,7 % sub nivelul actual de 4,10 lei/kWh (410 bani).

Premier Energy contestă premisele de preț transmise de furnizorul central Energocom, susținând că valorile estimate pentru energia de pe bursa OPCOM ar fi „subestimate”, mai ales pentru lunile de vârf ale anului, și cere ANRE să ia în calcul calculele proprii, bazate pe un curs de 19,90 MDL/EUR și pe o majorare de 22 % a cotațiilor bursiere.

În prezent, tariful la  energia elecctrică este de 4,10 lei/kWh pentru curentul furnizat de Premier Energy, dar cu o compensație aplicată, consumatorii plătesc efectiv 2,34 lei/kWh până la finalul anului. 4,68 lei/kWh achită consumatorii pentru energia furnizată de FEE Nord (în nordul țării), tarif compensat la 2,84 lei/kWh.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO