Petrolierele fantomă ale lui Putin ar putea fi interzise în Marea Baltică

22 Mai 2024, 16:25
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
22 Mai 2024, 16:25 // Actual //  Lupu Eduard

Finlanda și Regatul Unit discută despre posibilități de limitare a mișcării tancurilor petroliere fantomă din flota rusească. Aceste nave nu doar că transportă petrol, sfidând limitele de preț din Occident, dar reprezintă și o amenințare pentru mediu, deoarece majoritatea tancurilor din flotă sunt vechi și au standarde de siguranță reduse.

Reprezentanții de la Londra și Helsinki iau în considerare planuri de implicare a țărilor terțe în blocarea mișcărilor tancurilor rusești în Marea Baltică și Canalul Mânecii, a declarat ministrul finlandez de externe Elina Valtonen pentru The Guardian în timpul unei vizite în capitala britanică.

Aproximativ 100 de tancuri care transportă petrol rusesc trec pe lună prin strâmtoarea Viru (parte a Golfului Finlandei) între Finlanda și Estonia. Iarna trecută, tancurile cu vechime între 15 și 20 de ani (și fără asigurare occidentală) au reprezentat aproape 58% din exporturile rusești de petrol peste Marea Baltică (58 de milioane de barili), potrivit Kpler și un consorțiu de asigurători P&I International Group. Chiar și navele mai vechi au scos 14,8 milioane de barili.

În încercarea de a ocoli plafonul și sancțiunile occidentale, Rusia a învățat să reînregistreze rapid companiile care dețin cisterne și navele în sine. În această situație, este din ce în ce mai puțin clar cât de bine respectă tancurile și proprietarii lor măsurile de siguranță.

Există dovezi că flota din umbră ignoră cerințele companiilor de asigurări, dar este evident că în acest fel încearcă să eludeze cerințele de respectare a plafoanelor de preț, a menționat Valtonen. Prin urmare, potrivit acesteia, UE se gândește la noi sancțiuni, iar țările G7 explorează și posibilitatea de a contracara acțiunile anti-sancțiuni ale Rusiei. Ministrul a adăugat:

Luăm în considerare mai multe modalități de a îngreuna mișcarea acestor nave, ci și țărilor sub pavilionul cărora operează.

UE trebuie să colaboreze „cu parteneri și aliații din întreaga lume pentru a găsi modalități eficiente de a pune capăt acestei situații, deoarece acțiunile Rusiei nu numai că reprezintă un risc pentru mediu, ci îi permit și să continue să exporte petrol și să genereze valută pentru ea. economie”, care acum se concentrează în mare parte pe războiul cu Ucraina și confruntarea cu Occidentul.

„Vom folosi organizații internaționale și vom analiza, de asemenea, în ce măsură dreptul maritim internațional ne permite să interzicem efectiv astfel de transporturi”, a spus ministrul.

Dreptul internațional (în primul rând Convenția ONU din 1982 privind dreptul mării) asigură libertatea navigației. Prin urmare, este dificil pentru orice țară să interfereze cu circulația navelor, a recunoscut Valtonen. Dar acele legi „au fost scrise pentru o lume complet diferită de cea pe care o vedem acum”, a remarcat ea.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Iun. 2024, 16:36
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
21 Iun. 2024, 16:36 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Revolut, unul dintre cele mai valoroase startup-uri din Europa, a angajat bancheri care să ajute firma să vândă acţiuni existente în valoare de aproximativ 500 de milioane de dolari, alăturându-se astfel unui şir de companii private care au căutat forme alternative de lichiditate pentru acţionarii săi, în condiţiile în care piaţa ofertelor publice iniţiale rămâne în criză, scrie Bloomberg.

Revolut lucrează cu Morgan Stanley pentru vânzarea de acţiuni, care o va ajuta să elibereze numerar pentru angajaţi existenţi şi investitori, potrivit unor persoane familiarizate cu această chestiune. Tranzacţia, care a fost raportată anterior de Financial Times, ar putea evalua Revolut la peste 40 de miliarde de dolari, în creştere faţă de evaluarea de 33 de miliarde de dolari pe care a obţinut-o ultima dată într-o rundă de strângere de fonduri din 2021.

Revolut a declarat că veniturile sale pentru 2022 au urcat cu 45%, la 922,5 milioane de lire sterline (1,17 miliarde de dolari). Compania nou-înfiinţată nu a raportat încă rezultatele pentru anul trecut, dar prevăzuse anterior că veniturile pentru 2023 vor fi de aproximativ 2 miliarde de lire sterline.

Vânzarea acţiunilor vine după ce unul dintre acţionarii Revolut – un fond de investiţii administrat de Schroders Plc – a semnalat că este de părere că firma ar trebui evaluată la aproximativ 25,7 miliarde de dolari.

Revolut a declarat de mult timp că se pregăteşte pentru o potenţială ofertă publică iniţială, dar banca şi celelalte mari companii private similare au fost blocate de pieţele de capitaluri proprii inactive. Acest lucru a creat probleme pentru unii dintre primii investitori sau angajaţi care ar putea avea nevoie de lichidităţile rezultate în urma vânzării de acţiuni.

Stripe Inc., o altă companie fintech foarte valoroasă, a strâns anul trecut aproximativ 6,5 miliarde de dolari ca parte a unei tranzacţii care i-a permis să organizeze o ofertă publică de cumpărare prin care angajaţii şi-au vândut o parte din acţiuni.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău