Petrolul s-a ieftinit cu peste 2 dolari, la cel mai redus nivel atins de la mijlocul lui iunie

20 Iul. 2024, 09:52
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
20 Iul. 2024, 09:52 // Actual //  Lupu Eduard

Preţurile petrolului au scăzut vineri cu peste 2 dolari, la cel mai redus nivel atins de la mijlocul lunii iunie, în timp ce investitorii se gândeau la o posibilă încetare a focului în Gaza, iar dolarul mai puternic a condus declinul, transmite Reuters.

Preţul ţiţeiului Brent a scăzut cu 2,48 dolari, sau cu 2,9%, până la 82,63 dolari pe baril. Contractele futures pentru ţiţeiul West Texas Intermediate din SUA au scăzut cu 2,69 USD, sau cu 3,3%, la 80,13 USD pe baril.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat că se întrevede o încetare a focului mult căutată între Israel şi gruparea militantă palestiniană Hamas.

”Cred că ne aflăm în linia de 10 metri şi ne îndreptăm spre linia de poartă pentru a obţine un acord care să producă o încetare a focului, să aducem ostaticii acasă şi să ne pună pe o cale mai bună pentru a încerca să construim o pace şi o stabilitate durabilă”, a spus Blinken, folosind o analogie cu fotbalul.

Războiul din Gaza i-a determinat pe investitori să stabilească o primă de risc atunci când tranzacţionează petrol, deoarece tensiunile ameninţă livrările globale. Dacă se ajunge la încetarea focului, rebelii Houthi susţinuţi de Iran şi-ar putea uşura atacurile asupra navelor comerciale din Marea Roşie, deoarece grupul a declanşat atacurile în sprijinul Hamas.

”Geopolitica începe să se relaxeze puţin, aşa că ar trebui să funcţioneze în favoarea noastră, în urma veştii acestei încetări a focului”, a declarat Tim Snyder, economist şef la Matador Economics.

Cea mai înaltă instanţă a Naţiunilor Unite a declarat că ocupaţia de către Israel a teritoriilor palestiniene şi a aşezărilor sale de acolo sunt ilegale şi ar trebui retrasă cât mai curând posibil, sporind şi mai mult speranţele de încheiere a conflictului.

Indicele dolarului american a urcat după date mai puternice decât erau aşteptările despre piaţa forţei de muncă şi producţia din SUA, săptămâna aceasta, presând preţurile petrolului, a declarat Phil Flynn, analist la Price Futures Group.

O monedă americană mai puternică atenuează cererea de petrol în dolari din partea cumpărătorilor care deţin alte valute.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

16 Sept. 2024, 11:02
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
16 Sept. 2024, 11:02 // Actual //  Lupu Eduard

Preţurile locuinţelor noi din China au scăzut în august cu cel mai rapid ritm din mai bine de nouă ani, conform datelor oficiale, deoarece măsurile de sprijin nu au reuşit să stimuleze o redresare semnificativă a sectorului imobiliar, transmite agenția Reuters, citată de News.ro.

Preţurile locuinţelor noi au scăzut cu 5,3% faţă de anul precedent, cel mai rapid ritm din mai 2015, comparativ cu o scădere de 4,9% în iulie, conform calculelor Reuters bazate pe datele Biroului Naţional de Statistică (BNS).

În termeni lunari, preţurile caselor noi au scăzut pentru a paisprezecea lună consecutiv, cu 0,7%, declin egal cu cel din iulie.

Piaţa imobiliară continuă să se confrunte cu problema dezvoltatorilor profund îndatoraţi, cu apartamente nefinalizate şi cu scăderea încrederii cumpărătorilor, punând sub tensiune sistemul financiar şi punând în pericol ţinta de creştere economică de 5% pentru 2024.

Un sondaj al Reuters a estimat că preţurile locuinţelor din China vor scădea cu 8,5% în 2024 şi cu 3,9% în 2025, în timp ce sectorul încearcă să se stabilizeze.

Piaţa imobiliară din China este încă în curs de stabilizare, deoarece cererea, veniturile şi încrederea cumpărătorilor de locuinţe vor avea nevoie de timp pentru a se recupera, a declarat Zhang Dawei, analist şef la agenţia imobiliară Centaline.

”Piaţa aşteaptă cu nerăbdare o politică mai puternică”.

Investiţiile imobiliare au scăzut cu 10,2%, iar vânzările de locuinţe au scăzut cu 18,0% în primele opt luni, faţă de ceeaţi perioadă a anului trecut, potrivit datelor oficiale publicate sâmbătă.

Factorii politici chinezi şi-au intensificat eforturile pentru a sprijini sectorul, inclusiv prin reducerea dobânzilor ipotecare şi reducerea costurilor de cumpărare a caselor, ceea ce a revitalizat parţial cererea în marile oraşe.

Oraşele mai mici, care se confruntă cu mai puţine restricţii de cumpărare a locuinţelor şi au niveluri ridicate de stocuri nevândute, sunt deosebit de vulnerabile, evidenţiind provocările cu care se confruntă autorităţile pentru a echilibra cererea şi oferta în diferite regiuni.

Din cele 70 de oraşe chestionate de BNS, doar două au raportat în august creşteri ale preţului locuinţelor atât în ​​termeni lunari, cât şi anuali.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău