Piața cafelei, în febra creșterii: Prețuri record pentru arabica și robusta

11 Feb. 2025, 09:52
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
11 Feb. 2025, 09:52 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Prețurile la cafeaua arabică au atins un nou record luni, pentru a 13-a ședință consecutivă, pe fondul prognozelor care indică o secetă prelungită în regiunile cheie de cultivare din Brazilia, cel mai mare producător mondial de cafea.

La bursa ICE, unde se stabilesc prețurile de referință la nivel global, cotațiile futures pentru cafeaua arabică au atins un maxim istoric de 4,1860 dolari per livră, conform Reuters. Ulterior, prețurile au mai scăzut ușor, iar în jurul orei 14:55 GMT, cafeaua arabică se tranzacționa la 4,1630 dolari per livră, în creștere cu 4,9% față de închiderea anterioară.

De la începutul anului, prețurile cafelei au urcat cu 25%, continuând trendul ascendent de anul trecut, când prețurile au crescut cu 70%. Motivul este stocurile reduse în Brazilia, deoarece fermierii au vândut aproximativ 85% din recoltă și nu se grăbesc să comercializeze restul, mai ales în contextul aprecierii realului brazilian față de dolar, care le diminuează veniturile în moneda locală.

Totoadtă, dealerii subliniază că prețurile ridicate devin un fenomen autoperpetuant, alimentat de temeri legate de stocuri și speculații privind recoltele viitoare.

În ciuda creșterii continue, unii traderi estimează că următoarea recoltă de cafea din Brazilia ar putea aduce o producție mai bună decât așteptările, deși nu la nivelul record de anul trecut. Brokerul Hedgepoint prognozează o producție de 64,1 milioane de saci pentru sezonul 2025/26, comparativ cu 63,4 milioane de saci în sezonul anterior.

Cafeaua robusta, varianta mai ieftină utilizată în cafeaua instant, a înregistrat și ea o creștere de 2,6%, ajungând la 5.713 dolari pe tonă. Luna trecută, acest tip de cafea a atins un maxim istoric de 5.840 dolari pe tonă.

Scumpirea cafelei afectează consumatorii și lanțurile de cafenele la nivel global, alimentând îngrijorările cu privire la accesibilitatea acestui produs esențial.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

11 Feb. 2025, 14:05
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
11 Feb. 2025, 14:05 // Actual //  Ursu Victor

Federația Sindicală a Feroviarilor din Republica Moldova (FSF) a anunțat organizarea unor acțiuni de protest pe 14 februarie 2025, în fața Guvernului, Parlamentului și Președinției Republicii Moldova, pentru a atrage atenția asupra restanțelor salariale acumulate și a cere soluționarea imediată a acestei probleme. Protestele vor începe la ora 10:00 în fața Casei Guvernului și vor fi susținute simultan în mai multe localități ale țării, inclusiv Ocnița, Bălți, Ungheni, Bender, Basarabeasca și Giurgiulești, la nodurile feroviare.

Președintele FSF, Ion Zaporojan, a declarat că angajații celor 31 de filiale ale „Căii Ferate din Moldova” (CFM) nu au primit salariile pentru perioada august 2024 – ianuarie 2025, restanțele totale ridicându-se la aproximativ 190 de milioane de lei. Zaporojan a subliniat că feroviarii se află într-o situație de disperare, fiind nevoiți să contracteze credite pentru a-și susține familiile, în condițiile în care nu își pot asigura traiul zilnic și necesitățile pentru sezonul rece.

„Angajații CFM nu își pot asigura strictul necesar în plină iarnă și sunt obligați să recurgă la împrumuturi pentru a-și întreține familiile. Multe dintre demersurile adresate autorităților au rămas fără răspuns, iar situația devine din ce în ce mai dificilă”, a declarat Ion Zaporojan.

Revendicările sindicaliștilor sunt clare și se concentrează pe respectarea legislației în vigoare, plata urgentă a restanțelor salariale și majorarea salariilor. Printre revendicările FSF se numără și majorarea salariului minim la 5500 lei, în contextul în care în prezent acesta este de doar 3500 lei, ceea ce reprezintă o încălcare a legislației muncii.

În cazul în care autoritățile nu vor lua măsuri urgente, majoritatea celor aproximativ 4850 de angajați ai CFM vor fi nevoiți să recurgă la suspendarea contractului individual de muncă, conform prevederilor Codului muncii al Republicii Moldova.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală