Piața imobiliară din Chișinău se prăbușește! Tranzacțiile au ajuns la cel mai jos nivel din ultimii 15 ani

23 Iul. 2025, 11:01
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
23 Iul. 2025, 11:01 // Actual //  Ursu Victor

Piața imobiliară din municipiul Chișinău a atins în trimestrul II din 2025 cel mai scăzut nivel din ultimii 15 ani în ceea ce privește numărul de tranzacții cu apartamente, arată o analiză a economistului Veaceslav Ioniță. Cu doar 3.250 de vânzări înregistrate, capitala se confruntă cu un blocaj fără precedent, în ciuda exploziei prețurilor pe segmentul rezidențial nou.

Pentru comparație, în același trimestru din 2019, se înregistrau aproape 11.000 de tranzacții. Într-un an considerat „normal”, Chișinăul înregistra între 6.000 și 8.000 de vânzări pe trimestru. Scăderea actuală este un semnal clar de alarmă: piața s-a contractat de aproape trei ori în doar câțiva ani.

Paradoxal, în ciuda acestui colaps al activității, prețurile apartamentelor noi în varianta „albă” au crescut spectaculos. Dacă în primul trimestru din 2024 un metru pătrat costa, în medie, 1.435 euro, în primul trimestru din 2025 prețul a ajuns la 1.905 euro. Este o creștere de 470 euro/m² într-un singur an, echivalentul unui salt de 32,8% — cea mai mare majorare anuală din ultimele două decenii. Potrivit lui Ioniță, această evoluție este comparabilă doar cu valul speculativ din 2008, care a precedat prăbușirea pieței imobiliare.

Analistul descrie situația drept un „război al nervilor”: dezvoltatorii, presați de nevoia de lichidități, ezită să reducă prețurile, în ciuda scăderii dramatice a cererii. De cealaltă parte, cumpărătorii sunt tot mai puțin activi, fie din lipsă de încredere, fie din imposibilitatea de a achita sumele actuale. În plus, reglementările urbanistice mai stricte și scăderea numărului de locuințe date în exploatare contribuie la distorsiunea pieței.

Băncile continuă să ofere credite ipotecare într-un ritm constant, însă acest lucru nu mai este suficient pentru a impulsiona cererea. Tranzacțiile au devenit o excepție, iar piața s-a redus la un segment de nișă, unde vând doar cei forțați de împrejurări și cumpără doar cei care nu pot amâna decizia.

„Prețurile actuale nu reflectă realitatea pieței, ci rezultatul unor tranzacții ocazionale, între jucători marginali. Piața imobiliară din Chișinău, în forma actuală, nu este sustenabilă”, avertizează Ioniță.

Economistul consideră că, dacă acest trend va continua, sunt posibile doar două scenarii: fie o corecție dureroasă a prețurilor în perioada următoare, fie un blocaj prelungit, cu o piață sterilă, în care nu se mai vinde și nu se mai cumpără aproape nimic.

„Prefer să nu fac predicții hazardate. Dar un lucru este clar: normalitatea s-a suspendat pe piața imobiliară din Chișinău. Următoarele luni vor confirma dacă această stare este una temporară… sau începutul unei crize mai profunde”, a conchis Veaceslav Ioniță.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

23 Iul. 2025, 16:35
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
23 Iul. 2025, 16:35 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Mai mulți retaileri mari din Republica Moldova, în frunte cu milionarul Mircea Baciu (Bomba) și afaceriștii discreți Iurii Starodubov și Vitalie Moraru (Maximum), cer impunerea de taxe vamale și TVA la toate coletele comandate online din afara țării, invocând concurența neloială. Aceștia dar și alții au participat la Clubului Presei Economice.  În realitate, această mișcare pare mai degrabă o tentativă disperată de a opri schimbarea inevitabilă a pieței, în care consumatorul are din ce în ce mai mult acces la produse mai ieftine, mai diverse și livrate direct la ușă. E cel puțin ironic să vezi rețele care domină mallurile din Chișinău și au showroomuri de sute de metri pătrați plângându-se de „inechitate” pentru că Temu sau AliExpress livrează un telefon sau o pereche de adidași cu 30% mai ieftin. Dacă aceste magazine tradiționale ar fi oferit prețuri și servicii competitive, clienții nu s-ar fi orientat în masă spre online.

Mai grav este faptul că marii retaileri cer statului să-și folosească pârghiile pentru a le proteja profiturile, sub pretextul apărării bugetului public și al mediului economic local. Ei omit, desigur, să menționeze propriile practici de optimizare fiscală, importurile mascate sau forța de muncă plătită parțial la negru. De cealaltă parte, milioane de moldoveni profită de deschiderea pieței globale și comandă online nu pentru că vor să ocolească sistemul, ci pentru că piața locală nu le oferă nici varietate, nici calitate, nici prețuri decente. În loc să investească în digitalizare, în magazine online sau în îmbunătățirea serviciilor, acești retaileri preferă să ceară guvernului să-i apere de concurență.

În UE, problema a fost rezolvată nu prin interzicerea coletelor, ci prin integrarea giganților internaționali în sistemul fiscal european – vânzătorii plătesc TVA la sursă, iar datele despre colete sunt transmise digital. Moldova ar putea urma același model, fără a penaliza consumatorii. Dar în Moldova, marii jucători cer impozitarea tuturor coletelor, indiferent de valoare, sperând că taxele le vor readuce clienții pierduți. Aceasta este esența luptei: nu pentru buget, ci pentru controlul unei piețe care, încet, dar sigur, scapă din mâinile granzilor. Dacă se va da curs acestor presiuni, vom asista nu la protejarea economiei locale, ci la protejarea privilegiilor unei elite economice care nu vrea să concureze, ci să controleze.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA