Piaţa imobiliară se clatină, iar băncile fac orice să nu fie prinse sub dărâmături după ce se va prăbuşi

05 Iun. 2023, 14:06
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
05 Iun. 2023, 14:06 // Actual //  Lupu Eduard

Unele bănci americane se pregătesc să vândă creditele imobiliare cu discount chiar şi atunci când debitorii sunt la zi cu rambursările, un semn al determinării lor de a reduce expunerea la piaţa imobiliară comercială care se clatină, scrie Ziarul Financiar.

Disponibilitatea unor creditori de a-şi asuma pierderi la aşa-numitele credite imobiliare performante vine ca urmare a multiplelor avertismente că această clasă de active este „următorul pas care va cădea” după recentele turbulenţe din sectorul bancar regional din SUA.

„Faptul că băncile vor să vândă credite apare în multe conversaţii”, a declarat Chad Littell, analist la CoStar, o companie de cercetare axată pe sectorul imobiliar comercial. „Aud mai multe despre acest lucru decât oricând în ultimul deceniu”.

HSBC USA este în proces de vânzare a sute de milioane de dolari de împrumuturi imobiliare comerciale, potenţial la un preţ redus, ca parte a unui efort de a reduce împrumuturile directe acordate dezvoltatorilor imobiliari din SUA, potrivit a trei persoane familiarizate cu această chestiune.

Între timp, PacWest a vândut luna trecută credite pentru construcţii în valoare de 2,6 miliarde de dolari, în pierdere. Iar un grup de alte bănci facilitează realizarea unor vânzări similare în viitor prin modificarea modului în care contabilizează datoriile imobiliare comerciale.

În mod obişnuit, băncile sunt reticente în a accepta pierderi pentru blocuri mari de împrumuturi care îşi vor păstra întreaga valoare atât timp cât debitorii vor rambursa creditele la timp. Însă unele sunt convinse să facă pasul cel mare pe fondul temerilor legate de creşterea numărului de restanţe – în special în cazul datoriilor garantate cu proprietăţi de birouri care au înregistrat o scădere a cererii din cauza popularităţii persistente a muncii de acasă.

Între timp, o încetinire a cererii de titluri garantate cu ipoteci comerciale a făcut ca băncile de toate mărimile să deţină mai multe datorii imobiliare decât şi-ar dori ele sau autorităţile de reglementare.

În timp ce practica descărcării creditelor performante nu este la fel de răspândită ca în timpul crizei din 2008, mulţi participanţi pe piaţă se aşteaptă ca volumul tranzacţiilor să crească în acest an şi anul viitor.

În timp ce băncile se pregătesc să încheie al doilea trimestru „sunt super concentrate pe menţinerea unui portofoliu de credite curat”, a declarat David Aviram, director la Maverick Real Estate Partners, un fond privat specializat în credite imobiliare comerciale. „Băncile nu vor să stârnească îngrijorarea autorităţilor de reglementare sau a investitorilor”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

24 Sept. 2023, 14:38
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Sept. 2023, 14:38 // Actual //  Lupu Eduard

Fostul premier și om de afaceri, Ion Sturza, a făcut declarații notabile referitoare la corupția la nivel înalt și ineficiența guvernului în gestionarea crizei energetice din Republica Moldova, „cee ce ne costă pe noi zeci de milioane în tarifele la energie la gaze”.

Sturza a subliniat că, în opinia sa, schemele de corupție la nivel înalt sunt în prezent la „minimul istoric” în Republica Moldova, concentrându-și afirmațiile pe președinție, guvern, parlament și agenții de stat. Acest comentariu vine într-un moment în care lupta împotriva corupției rămâne o prioritate majoră pentru autoritățile din Moldova și pentru societatea civilă.

În plus, Sturza a abordat problema crizei energetice care a lovit țara anul trecut, afirmând că aceasta a fost mai degrabă rezultatul incompetenței decât al corupției. El a explicat că inițial au existat discuții cu mari companii și bănci internaționale care erau dispuse să ajute Moldova să rezolve problema energetică, dar în cele din urmă, unii parteneri internaționali au renunțat la această colaborare, din cauza a ceea ce Sturza a numit „incompetență” din partea liderilor locali.

Sturza a evidențiat și anumite aspecte specifice ale gestionării crizei, cum ar fi achiziționarea de păcură la prețuri duble față de cotațiile de pe piață și achiziționarea de gaze la prețuri de trei ori mai mari într-un moment în care prețurile pe piață erau în scădere. El a subliniat că astfel de decizii nu pot fi explicate prin corupție, ci mai degrabă prin incompetență.

„Am prevăzut acest dezastru, am prevăzut ce o să se întâmple cu prețurile la gaz, la păcură care astăzi ies la suprafață. Chiar nu vreau să fac proces de intenție nu vreau să spun că a fost corupție, dar incompetența este flagrantă care ne costă zici de milioane. Or, incompetența se pedepsește sigur, însă unii au fost promovați. Ați cumpărat păcură dublu față de prețul de cotații printr-o schemă obscură fără de a vedea traseul, care cel mai probabil a venit din Federația Rusă ca origine. Ați cumpărat caz de 3 ori mai scump în condițiile când era clar că prețul se duce la vale. Ați adus vaccinul în perioada când deja toți nu știu ce să fac cu el”, a punctat Sturza în cadrul unei recente emisiuni de la Vocea Basarabiei

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău