Piaţa imobiliară se clatină, iar băncile fac orice să nu fie prinse sub dărâmături după ce se va prăbuşi

05 Iun. 2023, 14:06
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
05 Iun. 2023, 14:06 // Actual //  Lupu Eduard

Unele bănci americane se pregătesc să vândă creditele imobiliare cu discount chiar şi atunci când debitorii sunt la zi cu rambursările, un semn al determinării lor de a reduce expunerea la piaţa imobiliară comercială care se clatină, scrie Ziarul Financiar.

Disponibilitatea unor creditori de a-şi asuma pierderi la aşa-numitele credite imobiliare performante vine ca urmare a multiplelor avertismente că această clasă de active este „următorul pas care va cădea” după recentele turbulenţe din sectorul bancar regional din SUA.

„Faptul că băncile vor să vândă credite apare în multe conversaţii”, a declarat Chad Littell, analist la CoStar, o companie de cercetare axată pe sectorul imobiliar comercial. „Aud mai multe despre acest lucru decât oricând în ultimul deceniu”.

HSBC USA este în proces de vânzare a sute de milioane de dolari de împrumuturi imobiliare comerciale, potenţial la un preţ redus, ca parte a unui efort de a reduce împrumuturile directe acordate dezvoltatorilor imobiliari din SUA, potrivit a trei persoane familiarizate cu această chestiune.

Între timp, PacWest a vândut luna trecută credite pentru construcţii în valoare de 2,6 miliarde de dolari, în pierdere. Iar un grup de alte bănci facilitează realizarea unor vânzări similare în viitor prin modificarea modului în care contabilizează datoriile imobiliare comerciale.

În mod obişnuit, băncile sunt reticente în a accepta pierderi pentru blocuri mari de împrumuturi care îşi vor păstra întreaga valoare atât timp cât debitorii vor rambursa creditele la timp. Însă unele sunt convinse să facă pasul cel mare pe fondul temerilor legate de creşterea numărului de restanţe – în special în cazul datoriilor garantate cu proprietăţi de birouri care au înregistrat o scădere a cererii din cauza popularităţii persistente a muncii de acasă.

Între timp, o încetinire a cererii de titluri garantate cu ipoteci comerciale a făcut ca băncile de toate mărimile să deţină mai multe datorii imobiliare decât şi-ar dori ele sau autorităţile de reglementare.

În timp ce practica descărcării creditelor performante nu este la fel de răspândită ca în timpul crizei din 2008, mulţi participanţi pe piaţă se aşteaptă ca volumul tranzacţiilor să crească în acest an şi anul viitor.

În timp ce băncile se pregătesc să încheie al doilea trimestru „sunt super concentrate pe menţinerea unui portofoliu de credite curat”, a declarat David Aviram, director la Maverick Real Estate Partners, un fond privat specializat în credite imobiliare comerciale. „Băncile nu vor să stârnească îngrijorarea autorităţilor de reglementare sau a investitorilor”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

15 Iun. 2024, 13:46
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
15 Iun. 2024, 13:46 // Actual //  Lupu Eduard

Un studiu recent realizat de publicaţia britanică MoneyWeek a scos la iveală care sunt cele mai scumpe destinaţii turistice pentru o escală de 24 de ore.

Într-un studiu realizat de publicaţia britanică MoneyWeek în colaborare cu o agenţie de turism, au fost analizate costurile pentru o zi şi o noapte în diverse oraşe turistice din lume. S-au luat în calcul preţurile pentru cazare la hotel, transport local, masă şi activităţi recreative.

Deloc surprinzător, cel mai scump oraş străin în care să mergi în vacanţă este New York, cu o medie de 645 de euro de persoană pentru o singură noapte. New York-ul se află în fruntea listei în mare parte datorită monumentelor sale, cum ar fi Statuia Libertăţii şi Empire State Building, şi a locurilor de neratat, precum Times Square şi Central Park. O vizită la aceste diverse monumente costă în jur de 169 de euro. O zi întreagă de mâncare costă 47 de euro, transportul public costă 45 de euro, iar o noapte de cazare costă în jur de 328 de euro.

Capitala Franţei este al doilea cel mai scump oraş din lume. Pentru o zi şi o noapte, va trebui să cheltuiţi la Paris în jur de 522 de euro. Înseamnă o medie de aproximativ 307 euro pentru o noapte la hotel, 22 de euro pentru transportul în comun, 42 de euro pentru mâncare şi 79 de euro pentru vizitarea diferitelor monumente şi muzee, etc.

Destinaţie foarte populară în ultimii ani, Dubai ocupă locul al treilea în clasament, cu aproximativ 436 de euro pentru o excursie de o zi şi o noapte. Deşi costul pe noapte este mai ridicat decât la Paris (319 euro în medie), principalul oraş din Emiratele Arabe Unite se poate lăuda cu un transport în comun foarte ieftin (12 euro), la fel ca şi preţul numeroaselor activităţi oferite (18 euro).

Pe locul patru se află capitala britanică, Londra. Pentru a petrece o zi şi o noapte în oraşul lui Big Ben, va trebui să cheltuiţi în medie 432 de euro, din care 291 de euro pentru hotel, 30 de euro pentru metrou, 38 de euro pentru activităţi şi 40 de euro pentru mâncare.

Şi tot o altă capitală europeană este cea care completează această listă a celor mai scumpe oraşe din lume pentru o noapte. Pentru a petrece o zi şi o noapte la Roma, va trebui să plătiţi în medie 359 de euro. În detaliu, asta înseamnă 180 de euro pe noapte, 22 de euro pentru transport, 48 de euro pentru mâncare şi 37 de euro pentru activităţi locale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău