Piaţa imobiliară se clatină, iar băncile fac orice să nu fie prinse sub dărâmături după ce se va prăbuşi

05 Iun. 2023, 14:06
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
05 Iun. 2023, 14:06 // Actual //  Lupu Eduard

Unele bănci americane se pregătesc să vândă creditele imobiliare cu discount chiar şi atunci când debitorii sunt la zi cu rambursările, un semn al determinării lor de a reduce expunerea la piaţa imobiliară comercială care se clatină, scrie Ziarul Financiar.

Disponibilitatea unor creditori de a-şi asuma pierderi la aşa-numitele credite imobiliare performante vine ca urmare a multiplelor avertismente că această clasă de active este „următorul pas care va cădea” după recentele turbulenţe din sectorul bancar regional din SUA.

„Faptul că băncile vor să vândă credite apare în multe conversaţii”, a declarat Chad Littell, analist la CoStar, o companie de cercetare axată pe sectorul imobiliar comercial. „Aud mai multe despre acest lucru decât oricând în ultimul deceniu”.

HSBC USA este în proces de vânzare a sute de milioane de dolari de împrumuturi imobiliare comerciale, potenţial la un preţ redus, ca parte a unui efort de a reduce împrumuturile directe acordate dezvoltatorilor imobiliari din SUA, potrivit a trei persoane familiarizate cu această chestiune.

Între timp, PacWest a vândut luna trecută credite pentru construcţii în valoare de 2,6 miliarde de dolari, în pierdere. Iar un grup de alte bănci facilitează realizarea unor vânzări similare în viitor prin modificarea modului în care contabilizează datoriile imobiliare comerciale.

În mod obişnuit, băncile sunt reticente în a accepta pierderi pentru blocuri mari de împrumuturi care îşi vor păstra întreaga valoare atât timp cât debitorii vor rambursa creditele la timp. Însă unele sunt convinse să facă pasul cel mare pe fondul temerilor legate de creşterea numărului de restanţe – în special în cazul datoriilor garantate cu proprietăţi de birouri care au înregistrat o scădere a cererii din cauza popularităţii persistente a muncii de acasă.

Între timp, o încetinire a cererii de titluri garantate cu ipoteci comerciale a făcut ca băncile de toate mărimile să deţină mai multe datorii imobiliare decât şi-ar dori ele sau autorităţile de reglementare.

În timp ce practica descărcării creditelor performante nu este la fel de răspândită ca în timpul crizei din 2008, mulţi participanţi pe piaţă se aşteaptă ca volumul tranzacţiilor să crească în acest an şi anul viitor.

În timp ce băncile se pregătesc să încheie al doilea trimestru „sunt super concentrate pe menţinerea unui portofoliu de credite curat”, a declarat David Aviram, director la Maverick Real Estate Partners, un fond privat specializat în credite imobiliare comerciale. „Băncile nu vor să stârnească îngrijorarea autorităţilor de reglementare sau a investitorilor”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

25 Apr. 2024, 12:58
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
25 Apr. 2024, 12:58 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Parcul industrial Răut de la Bălți funcționează doar pe hârtie. În hala fostei uzine sovietice Răut nu este niciun agent economic, potrivit declarației deputatului Boris Marcoci.

„Desigur avem nevoie parcuri industriale pentru agenții economici. Vreau să dau un exemplu, Parcul Industrial Răut de la Bălți. Este o hală industrială de 24 mii de metri pătrați unde nu e niciun agent economic. De zeci de ani nu se lucrează”, a comentat Marcoci eficientizarea a activității parcurilor industriale  prezentată de ministrului Economiei, Dumitru Alaiba.

Ce putem face noi pentru a aduce agenții economici, l-a întrebat Marcoci pe Alaiba.

„Realitatea e realitate, acolo suflă vântul. Nicio lege luată aparte nu va soluționa problema nu există soluții magice. Noi venim cu modificarea legii la parcurile industriale, în guvern am probat programul de industrializeze lucrăm la acordarea subvențiilor. De exemplu, în România vii cu o investiție x și primești subvenții de la stat. Este o soluție pentru parcul Răut”, a răspuns Alaiba.

Parlamentul a votat în prima lectură un set de măsuri de eficientizare a activității parcurilor industriale. Măsurile au drept scop să stimuleze producția, vânzările și veniturile din taxe, astfel încât parcurile industriale din Republica Moldova să fie mai eficiente și mai atractive pentru afaceri.

Proiectul urmează să eficientizeze activitatea parcurilor industriale pe trei dimensiuni: conceptuală, funcțională și administrativă. Parcurile industriale vor fi divizate în 3 categorii – generale, specializate și multifuncționale (de tip A, B, C). Acestea vor putea fi create pe unul sau mai multe terenuri, fiind reglementate și facilitățile oferite companiilor care activează în zonele industriale. De asemenea, vor fi stabilite drepturile, atribuțiile și obligațiile rezidenților parcurilor industriale, fiind prevăzute cerințe mai stricte pentru contractele dintre companiile administratoare și rezidenți.

Documentul, elaborat de Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării, a fost votat de 60 de deputați. După ce proiectul de lege va fi supus consultărilor publice, urmează a fi examinat de Parlament și în lectura a doua.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău