Tendințele demografice din ultimii 20 de ani arată o scădere continuă a populației cu circa 1,7 milioane de oameni (1990-2022). Structura populației s-a schimbat. În prezent, există o creștere a populației în vârstă care reprezintă 22% din totalul populației, rate scăzute de fertilitate și o creștere a indicatorilor de mortalitate, în special în rândul bărbaților. Pe lângă aceasta, se înregistrează o creștere a migrației interne și internaționale, în special a populațiilor tinere și reproducătoare. Până în 2050, se estimează că populația Moldovei din străinătate va fi aproape egală cu dimensiunea populației din țară.
„Guvernul trebuie să se adapteze noilor realități demografice și să rescrie politicile sale, creând condiții pentru familiile cu copii, asigurând echilibrul dintre viața profesională și cea personală, oferind oportunități pentru femei la locul de muncă și încurajând persoanele în vârstă de a continua să lucreze și să susțină educația de lungă durată”, a spus Dumitru Udrea la cea de-a 6-a Conferință globală privind îmbătrânirea populației și fertilitatea scăzută.
Udrea susține că e nevoie de construirea rezistenței demografice a autorităților locale și centrale și promovarea bunei guvernări, consolidarea capacității autorităților publice locale în utilizarea datelor privind populația pentru o planificare și dezvoltare mai bună a programelor
”Extinderea cooperării cu sectorul privat pentru implementarea politicilor favorabile familiei și echilibrul dintre viața profesională și cea privată, cât și promovarea îmbătrânirii sănătoase și active și dezvoltarea unui spectru larg de servicii de protecție socială pentru toate categoriile de populație în vârstă sunt obiective pentru care e nevoie de implicarea întregii societăți pentru viitorul Republicii Moldova”, a mai spus Dumitru Udrea.