Premierul maghiar, Viktor Orban cere scoaterea unor oligarhi ruși, apropiați de Vladimir Putin de pe lista persoanelor sancționate de Uniunea Europeană. În caz contrar, amenință premierul de la Budapesta, țara sa se va opune instituirii altor sancțiuni împotriva Rusiei, la nivelul Uniunii Europene.
Cei trei oligarhi pe care Ungaria îi vrea scoși de pe lista de interdicție a vizelor și de înghețare a activelor sunt Alișer Usmanov, Piotr Aven și Viktor Rașnikov. Amenințarea Budapestei vine în contextul în care Uniunea Europeană vrea să reînnoiască lista persoanelor aflate sub sancțiuni pentru încă șase luni. Ambasadorii UE se vor întâlni pe 7 septembrie pentru a discuta acest subiect, înainte de termenul limită de expirare, pe 15 septembrie.
Pentru a actualiza această listă, care cuprinde în prezent 1.217 persoane și 108 entități este nevoie de un vot în unanimitate. Lista a fost extinsă pe parcursul anului, pe măsură ce Bruxelles-ul și-a intensificat eforturile de pedepsire a Moscovei din cauza războiului din Ucraina.
Cine sunt oligarhii apărați de Viktor Orban
Uniunea Europeană îl numește pe Usmanov un „oligarh pro-Kremlin cu legături deosebit de strânse cu președintele rus Vladimir Putin”. Acesta este văzut drept un pion important în rezolvarea problemelor de afaceri ale lui Vladimir Putin. Iar acest lucru poate fi și motivul pentru care Viktor Orban, de asemenea, un apropiat al Kremlinului, dorește să-l scoată de pe lista sancționaților. În urma acestor sancțiuni, a fost confiscate un iaht în valoare de 600 de milioane de dolari – cel mai mare din lume – asociat cu numele lui Usmanov. Miliardarul rus a contestat fără succes sancțiunile la Curtea Europeană de Justiție.
Despre cel de-al doilea oligarh, Piotr Aven, Uniunea Europeană spune că se numără printre „cei aproximativ 50 de oameni de afaceri ruși bogați care se întâlnesc în mod regulat cu Vladimir Putin la Kremlin. El nu acționează independent de intențiile președintelui”.
Viktor Rașnikov a fost adăugat pe listă în luna martie, după ce Bruxelles-ul l-a descris ca fiind „un oligarh rus important, deținător și președinte al consiliului de administrație al companiei Magnitogorsk Iron and Steel Works (MMK). MMK este unul dintre cei mai mari plătitori de taxe din Rusia”.
Budapesta mai cere și ca anumite organizații umanitare care au afaceri cu bănci rusești să fie scoase de pe lista sancțiunilor, conform Europa Liberă.
Viktor Orban l-a salvat pe patriarhul Kiril de sancțiuni
La 3 iunie, Uniunea Europeană a ajuns la un acord asupra celui de-al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, după discuții dificile cu Ungaria. Pentru a evita veto-ul lui Viktor Orban, statele membre au eliminat numele patriarhului Moscovei de pe lista neagră a UE.
Kirill și alte personalități ruse au fost trecute pe lista neagră a persoanelor și entităților despre care se presupune că ar fi implicate în operațiunea militară rusă din Ucraina. Clericul a ajuns de multe ori pe primele pagini ale ziarelor pentru că a „binecuvântat” războiul declanșat de Vladimir Putin. El a încercat să justifice planurile expansioniste ale Moscovei și drept consecință, a fost considerat una dintre vocile Kremlinului.
În aceste condiții, în care nu reușește să determine o anulare a sancțiunilor impuse Rusiei, Viktor Orban pare că și-a propus să-i salveze pe toți oligarhii apropiați ai lui Vladimir Putin.
Bruxelles-ul atrage atenția subminării statului de drept
De partea cealaltă, oficialii europeni cred că Ungaria se folosește de reînnoirea sancțiunilor pentru a determina Bruxelles-ul să aprobe fondurile UE care i-au fost interzise până acum din cauza problemelor legate de statul de drept.
Ungaria nu a mai beneficiat de fonduri europene din cauza legilor controversate adoptate de Viktor Orban și Guvernul său. Corupția, migrația, drepturile comunității LGBTQ și standardele democratice sunt considerate vulnerabilități ale guvernului de la Budapesta.
În aceste condiții, Comisia Europeană a refuzat să aprobe planul de redresare economică al Ungariei după pandemia de Covid și a acuzat Guvernul lui Orban de subminarea statului de drept.
Orban caută bunăvoința Comisiei Europene
Viktor Orban, considerat un apropiat al Kremlinului și al lui Vladimir Putin, a criticat poziția UE față de Moscova. Acesta s-a opus sancțiunilor impuse din cauza războiului din Ucraina, preluând mesajele Moscovei. Budapesta s-a distanțat de Bruxelles și în ceea ce privește plata gazului rusesc în ruble și nu a permis transferul de armament către Ucraina.