Planul secret al Germaniei: Cum vrea Berlinul să distrugă industria Europei pentru a-și păstra dominați

01 Nov. 2024, 14:18
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
01 Nov. 2024, 14:18 // Actual //  Ursu Victor

Într-o analiză critică, economistul Andrei Caramitru avertizează că, în contextul actual, reindustrializarea României este aproape imposibilă din cauza regulilor stricte impuse de Uniunea Europeană, reguli care, spune el, avantajează Germania în detrimentul celorlalte țări europene.

Caramitru susține că, deși România deține un avantaj important în producția de energie, proiecte precum Neptun Deep și extinderea capacităților nucleare, politicile UE limitează drastic capacitatea de dezvoltare industrială. Principalele probleme sunt:

  • Prețurile mari la energie – UE impune vânzarea energiei către industrie la prețuri de bursă, ceea ce face dificilă oferirea de energie la prețuri competitive.
  • Taxele de mediu ridicate – În timp ce țări precum China subvenționează industria pentru a menține costurile scăzute, UE impune taxe de mediu, creând bariere costisitoare.

Potrivit economistului, aceste măsuri servesc intereselor Germaniei, al cărei scop este să mențină o superioritate economică față de restul Europei, „forțând alte țări să depindă de ea. Caramitru avertizează că, fără o abordare alternativă față de regulile UE, reindustrializarea devine improbabilă, iar România riscă să rămână o piață de desfacere sau un loc de muncă ieftin pentru companiile germane.

„Germania își asigură astfel avantajul economic, în timp ce restul Europei este lăsată fără alternative viabile de dezvoltare industrială. Este o problemă structurală care poate fi rezolvată doar printr-o nouă abordare față de regulile UE, în special din 2027-2028, când finanțarea europeană ar putea înceta,” concluzionează Caramitru.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

30 Iun. 2025, 15:29
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
30 Iun. 2025, 15:29 // Actual //  bani.md

La data de 27 iunie, a avut loc Adunarea Generală Anuală a Acționarilor Victoriabank. În cadrul ședinței desfășurate la Chișinău, au fost examinate rezultatele financiare ale băncii pentru anul 2024 și a fost aprobat raportul Consiliului de Administrație. De asemenea, cu votul majorității acționarilor a fost luată decizia de distribuire a dividendelor în sumă de peste 292 de milioane de lei către acționari, în urma performanței financiare înregistrate anul precedent.

Valoarea dividendelor aprobate per acțiune este de 11,68 lei. Plata acestora va fi efectuată integral în mijloace bănești, în termen de cel mult trei luni de la data aprobării deciziei.

2024 a fost un an financiar foarte bun, cu un profit solid la nivel de grup și creșteri pe toate liniile de business. Ne bucurăm că aceste rezultate ne-au oferit posibilitatea să recompensăm echitabil acționarii prin distribuirea dividendelor pentru al doilea an consecutiv. Privim înainte cu încredere să consolidăm ceea ce am construit și să continuăm să creștem, cu obiective clare și o viziune pe termen lung”, declară Levon Khanikyan, Președintele Comitetului de Direcție al Victoriabank.

Tot în cadrul AGA, acționarii au aprobat și o serie de măsuri importante pentru consolidarea cadrului de guvernanță corporativă, inclusiv reconfirmarea auditorului extern, actualizarea regulamentelor interne și a Statutului băncii.

Victoriabank este a treia cea mai mare bancă din Republica Moldova, având un portofoliu total al activelor de peste 26 de miliarde de lei. Cu o rețea de 63 de unități și 1150 de angajați, banca oferă servicii și produse pentru 330.000 de clienți. Victoriabank susține economia locală, inovația și dezvoltarea durabilă. În martie 2025, Victoriabank a fuzionat cu BCR Chișinău, în urma unei achiziții care a marcat o premieră pe piața din Republica Moldova: o bancă locală a achiziționat integral o altă instituție bancară din țară. Iar în aprilie 2025, Victoriabank a anunțat semnarea acordului privind intenția de achiziționare a 100% din Microinvest, liderul sectorului financiar non-bancar din Republica Moldova.

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO