Ploaia de rachete a lui Putin în Ucraina prelungește starea de urgență în Republica Moldova

24 Mai 2023, 13:01
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
24 Mai 2023, 13:01 // Actual //  bani.md

Premierul Dorin Recean merge în 26 mai în Parlament pentru a cere prelungirea stării de urgență.

În Cadrul ședinței Guvernului, ministrul de Interne, Ana Rvenco a justificat prelungirea stării de urgență urmare a prelungirii bombardamentele Federației Ruse asupra infrastructurii civile din Ucraina.

„Continuă atacurile masive cu rachete asupra infrastructurii civile și militare a țării vecine, cu pierderi umane și materiale semnificative, iar proximitatea războiului continuă să afecteze și să vulnerabilizeze inclusiv Republica Moldova. Există în continuare și pericolul de survolare neautorizată a spațiului aerian național. Trebuie luate în calcul și amenințările Rusiei de utilizare a armamentului nuclear. Moldova este în continuare expusă amenințărilor războiului hibrid”, a spus Ana Revenco.

Republica Moldova se află în stare de urgență din 24 februarie 2022, de la invazia Rusiei în Ucraina. De atunci, Guvernul periodic a prelungit-o.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

Realitatea Live

07 Apr. 2025, 12:11
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
07 Apr. 2025, 12:11 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Începând cu 8 aprilie 2025, Turcia va suspenda temporar exportul de lămâi din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile din regiunile de recoltare a citricelor și a necesității protejării cererii interne. Ministerul Comerțului din Turcia a anunțat această măsură, menționând că aceasta vine ca urmare a vremii reci și înghețurilor care au afectat diverse provincii ale țării.

„Exportul de lămâi a fost suspendat temporar începând cu 8 aprilie 2025. Această decizie a fost luată pentru a proteja cererea internă și siguranța furnizărilor după perioadele de frig și îngheț care au avut loc pe tot teritoriul țării”, potrivit Ministerului Comerțului, citat de RBK.

Înghețurile recente au afectat în special regiunile mediteraneene din Adana, Mersin și Hatay, iar decizia de a suspenda exportul de lămâi a fost luată în colaborare cu Ministerul Agriculturii și Pădurilor din Turcia. Autoritățile turce au adăugat că ar putea fi luate măsuri suplimentare, dacă va fi necesar.

Conform datelor furnizate de agenția Anadolu și Asociația Exportatorilor din Marea Mediterană, în 2024 Turcia a exportat aproximativ 1,639 milioane de tone de citrice, generând venituri de aproximativ 1 miliard de dolari. Cea mai mare destinație pentru citricele turcești în 2024 a fost Rusia – 375 milioane de dolari, urmată de Irak – 197 milioane de dolari, Ucraina -108 milioane de dolari, România – 49 milioane de dolari și Polonia – 48 milioane de dolari.

Importul de citrice al Republicii Moldova din Turcia a fost de aproximativ 3.000 de tone anual.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!