Calitatea de membru a Republicii Moldova în cadrul CSI nu a arătat o eficiență clară în ultimele trei decenii, a comentat ministrul de Externe Nicu Popescu revizuirea acordurilor cu CSI.
„Deși există o zonă de liber schimb nu a fost aplicată în comerțul cu Moldova din 2014. Această organizație au fost adoptate măsuri discriminatori față de producătorii agricoli. În pofida acestei organizații au fost impuse restricții pentru vinuri fructe legume pe motive politice și geopolitice și nu de calitate. Este cazul să ne punem întrebări dacă acest acțiuni neprietenoase care nu corespund internelor Moldovei. Avem relații cu o serie de state din această organizație. Noi vrem să ne asigurarăm că relații noastre pozitive de cooperare pe care le avem cu Ucraina, Azerbaidjan, Armenia nu sunt afectate de acorduri semnate în cadrul CSI”, a punctat Popescu.
Dominată de Rusia, CSI a fost înființată în 1991, când liderii de atunci ai Federației Ruse, Ucrainei și Republicii Belarus au denunțat în acorduri semnate în Pădurea Belaveja Tratatul Uniunii Sovietică, organizația fiind văzută inițial ca o formulă de păstrare a relațiilor tradiționale în fostul spațiu sovietic după destrămarea URSS.