Popescu vrea să includă Moldova în cărțile UE: Nu-l lăsaţi pe Putin să ne ţină în afara comunității

19 Sept. 2023, 16:36
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
19 Sept. 2023, 16:36 // Actual //  Lupu Eduard

Ministrul de externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu, a insistat într-un interviu acordat POLITICO că aspiraţiile ţării sale la UE nu ar trebui să fie la mila Moscovei, iar fosta republică sovietică spune că merită să aibă veşti bune în ceea ce priveşte viitoarele planuri de extindere ale blocului comunitar, în ciuda sutelor de soldaţi ruşi care staţionează pe teritoriul său, în Transnistria.

Moldova doreşte să devină cel mai nou membru al UE, făcând presiuni pentru a i se oferi o cale clară de aderare atunci când Bruxelles-ul îşi va dezvălui, luna viitoare, cele mai recente planuri de extindere, în ciuda temerilor că aderarea Chişinăului ar putea târî blocul european într-un conflict îngheţat cu Rusia, vechi de zeci de ani, scrie POLITICO, citat de news.ro.

„Totul ar fi mai uşor dacă o ţară ca a noastră nu ar avea un conflict separatist – ne afectează securitatea, economia, capacitatea de control la frontieră – are efecte negative masive”, a recunoscut Nicu Popescu.

Susţinută de Kremlin, Transnistria, o regiune situată de-a lungul graniţei Republicii Moldova cu Ucraina, funcţionează ca un stat nerecunoscut de la căderea URSS, păstrându-şi steagul cu secera şi ciocanul din epoca sovietică şi folosind limba rusă ca limbă oficială, notează POLITICO.

Cu toate acestea, Nicu Popescu a insistat că nu este „deloc” adevărat că acest impas va afecta ambiţiile de aderare ale Moldovei. „Teritoriul care este controlat de guvernul nostru de la Chişinău poate adera la UE indiferent de ceea ce se întâmplă la est de noi, iar acest lucru include situaţia din jurul Transnistriei”, a declarat el. „Nimeni nu doreşte ţări divizate în interiorul UE, dar menţinerea ţărilor la mila manipulării geopolitice şi a conflictelor separatiste ar fi chiar mai rău pentru continent, pentru UE şi pentru noi”, a arătat Nicu Popescu.

Diplomaţii moldoveni de la Bruxelles urmau să prezinte marţi Comisiei Europene un document de poziţie în care argumentează că guvernul lor „a depus eforturi susţinute pentru a ancora ferm ţara în familia europeană”. Potrivit unui proiect văzut de POLITICO, în următoarele săptămâni „Moldova va lansa, de asemenea, un proces de autoevaluare pentru a identifica necesităţile legislative în vederea discuţiilor de aderare aşteptate”, deschizându-şi astfel calea pentru a adera fără întârziere la bloc.

Preşedinta proeuropeană a Republicii Moldova, Maia Sandu, a condamnat în repetate rânduri invazia Rusiei în Ucraina vecină şi a declarat că ţara sa de doar 2,6 milioane de locuitori trebuie să rupă legăturile istorice strânse cu Moscova.

În iunie anul trecut, liderii UE au acordat fostei republici sovietice statutul de candidat, alături de Ucraina.

De asemenea, Bruxelles-ul a pus la dispoziţie sute de milioane de euro pentru a ajuta Moldova să pună capăt dependenţei sale de energia rusă şi a trimis o misiune civilă în ţară în urma avertismentelor primite de la serviciile de informaţii ucrainene potrivit cărora politicienii pro-ruşi plănuiau să organizeze o lovitură de stat şi să răstoarne guvernul.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

24 Iul. 2024, 16:46
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Iul. 2024, 16:46 // Actual //  Lupu Eduard

Reclamele la jocurile de noroc ar putea reapărea în Republica Moldova, după ce în noiembrie 2021 Parlamentul a votat interzicerea acestora. Deputații PAS, Radu Marian și Dorian Istrati, au înregistrat un proiect de lege care prevede permisiunea reclamelor și sponsorizărilor pentru jocurile de noroc cu risc social scăzut.

„Permiterea inițierii sau participării la activități de sponsorizare sau de filantropie, a agenților economici care organizează, desfășoară sau exploatează jocurile de noroc cu risc social scăzut, în urma cărora marca comercială a Loteriei Naționale a Moldovei poate deveni publicitară”, se arată în inițiativa deputaților.

Această măsură vine să încurajeze mai multe investiții în activitățile sportive de masă și alte evenimente sociale. Publicitatea și programele audiovizuale sponsorizate de organizatorii jocurilor de noroc vor fi permise între orele 22:00 și 07:00, iar competițiile sportive difuzate în direct vor putea fi sponsorizate. Reclamele vor include mențiuni obligatorii privind impactul negativ al jocurilor de noroc, acoperind cel puțin 20% din timpul sau suprafața materialului publicitar.

Deputatul Marian a explicat că problemele de aplicare a restricțiilor totale asupra publicității pariurilor sportive sunt numeroase. În majoritatea țărilor europene, publicitatea pentru pariuri este permisă, inclusiv la competițiile sportive internaționale transmise în direct în Republica Moldova, cum ar fi Liga Campionilor la Fotbal. Această diferență majoră de abordare între spațiul european și Republica Moldova creează situații în care orice transmisiune de eveniment sportiv internațional încalcă legea.

Modificarea propusă va aduce mai multe resurse pentru radiodifuzorii locali, permițându-le să creeze conținut media autohton. Publicitatea va fi permisă și în publicațiile periodice publice sau private, ocupând până la 15% din spațiul unui număr al ediției, cu mențiuni obligatorii privind impactul negativ al jocurilor de noroc pe cel puțin 20% din suprafața materialului publicitar.

Defalcările la bugetul public național din activitatea Loteriei Naționale a Moldovei se ridică la 2,25% din rulajul LNM și aproximativ 75% din cota de profit a organizatorului jocurilor de noroc, care constituie monopol de stat. Între 2018 și 2023, la Bugetul Public Național au fost încasați 607 milioane lei din activitatea LNM, cu o creștere semnificativă în 2023, când încasările au ajuns la 287,8 milioane lei comparativ cu 1,3 milioane lei în 2018.

Se estimează că proiectul de lege va genera investiții directe de cel puțin 30 milioane lei anual în susținerea și promovarea evenimentelor sportive și sociale, dar și în stimularea producerii de conținut media autohton.

Reclamele jocurilor de noroc au fost interzizse în noimebrie 2021, iar legea a fost promovată insistent de Dumitru Alaiba fostul președinte al comisiei economie de la acea vreeme. El spunea că publicitatea jocurilor de noroc are un impact negativ asupra populației sărăce care își cheltuie ultimii bani. Sancțiunile pentru cei care încalcă legea au fost stabilite de la 60 la 120 u.c. pentru persoanele fizice sau cu funcţie de răspundere și de la 120 la 180 u.c. – persoanei juridice, cu privarea de dreptul de a desfăşura o anumită activitate pe un termen de la 6 luni la un an.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău