Piața valutară a suferit o prăbușire bruscă miercuri, pe fondul unui deficit tot mai mare de yuani chinezești — de facto, ultima monedă disponibilă pentru tranzacții la bursă.
Cursul yuanului pe bursa de la Moscova a crescut cu 7,2% până la ora 15:07 (ora Moscovei), atingând 13,03 ruble per yuan — cel mai ridicat nivel din aprilie. Scăderea rublei față de moneda chineză a fost cea mai severă din 6 iulie 2022, când yuanul a închis tranzacțiile cu o creștere de 9,1%.
Până la ora 15:33, yuanul a revenit la nivelul de 12,83 ruble, înregistrând o creștere de 5,6% față de închiderea tranzacțiilor de marți. Dolarul și euro, conform cotațiilor LSEG, s-au scumpit cu 2%, ajungând la 89,45 și, respectiv, 98,79 ruble.
Pe piața rusă există un „deficit persistent” de yuani, a descris situația Denis Popov, analist-șef la PSB. Costul operațiunilor repo în yuani pe piața interbancară a explodat miercuri, ajungând la o rată anuală șocantă de 400% — atât erau dispuse instituțiile financiare să plătească pentru a împrumuta yuani pentru o zi.
Piața de lichidități în yuani din Rusia este pur și simplu „ruptă”, iar situația se agravează de la o zi la alta, a constatat Egor Susin, director general la PSB Private Banking.
Creșterea bruscă a ratelor pentru yuani a început vineri, 30 august, când acestea au crescut de cinci ori, de la 8,5% la 42,15%. Luni, acestea au ajuns la 52,5%, iar marți — la 60%.
Blocările masive ale plăților de către băncile chineze și închiderea treptată a canalelor alternative de tranzacții valutare au redus semnificativ fluxul de yuani în economie. Băncile „practic nu mai au” fonduri disponibile în yuani, iar creditarea în moneda chineză s-a oprit de facto, a declarat Taras Skvorțov, vicepreședinte senior și șeful departamentului de finanțe la Sberbank.
„Este foarte probabil ca în toamnă să asistăm la o devalorizare treptată a rublei rusești”, a prezis Alexei Antonov, analist la Alor Broker.