Premier Energy a adunat bani la bursa de la București ca să cumpere vântul și soarele din Moldova și România

16 Mai 2024, 13:09
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
16 Mai 2024, 13:09 // Actual //  bani.md

Oferta de listare a furnizorului de electricitate Premier Energy se încheie prin vânzarea a 36 milioane de acţiuni la valoarea de 19,5 lei românești pe acțiuni, fără realocări între tranşe şi fără tranzacţii suplimentare.

Admiterea acțiunilor la tranzacționare și începerea tranzacționării la BVB, având simbolul “PE”, este de aşteptat să aibă loc în data de 27 mai 2024 sau în jurul acestei date. Imediat după admitere, acțiunile societății vor fi incluse în indicele BET al BVB .

Societatea vrea să folosească fondurile obținute prin listare pentru a achiziționa active de energie regenerabilă în România și în Moldova, precum și în vederea acoperirii cheltuielilor de capital realizate cu dezvoltarea de active de producere a energiei regenerabile. Societatea intenționează să distribuie sub formă de dividende 30% – 70% din profitul său net anual consolidat.

Oferta Premier Energy constă în 35.937.859 de acțiuni oferite, reprezentând 28,75% din capitalul social total emis de Premier Energy.

În urma ofertei, EMMA Capital va continua să dețină 71,25% din acțiunile Premier Energy Group (luând în considerare vânzarea Acțiunilor Supra-alocate).

Prețul ofertei a fost stabilit la 19,5 lei pe acțiune oferită, ceea ce implică o capitalizare de piață de 2,4 miliarde lei (489,8 milioane euro).

Încasările brute din ofertă sunt de 695,1 milioane lei, constând în 483,5 milioane lei pentru emitent și 211,5 milioane lei pentru acționarul vânzător (luând în considerare vânzarea Acțiunilor Supra- alocate).

Oferta a constat dintr-o ofertă publică adresată investitorilor de retail și instituționali din România și o ofertă adresată investitorilor instituționali internaționali eligibili, cu o împărțire finală a Tranșelor Oferite după cum urmează: 20% din Acțiunile Ofertei alocate investitorilor de retail, iar restul de 80% din Acțiunile Ofertei alocate investitorilor instituționali.

Investitorii de retail din România au avut dreptul la o reducere de 5% din prețul de ofertă pentru ordinele de subscriere depuse în mod valabil în primele trei zile lucrătoare ale perioadei de pfertă. Pentru ei, prețul final de ofertă este de 18,53 lei.

Premier Energy Group are peste 1.000 MW capacitate de generare a energiei electrice regenerabile în proprietate, management sau în dezvoltare în România și Moldova. În România, grupul este al treilea cel mai mare distribuitor şi furnizor de gaze naturale cu peste 150.000 de puncte de consum. De asemenea, este cel mai mare distribuitor și furnizor de energie electrică din Moldova, cu aproape un milion de puncte de consum și peste 840.000 de clienți, deservind aproximativ 70% din populația Moldovei. În urma achiziţiei CEZ Vânzare în România, Premier Energy Group deserveşte în total un număr de aproximativ 2,4 milioane de clienți de energie electrică și gaze naturale în România și Moldova (o creştere de aproximativ 1,4 milioane), majoritatea fiind clienţi casnici și întreprinderi mici.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO