Premier Energy a adunat bani la bursa de la București ca să cumpere vântul și soarele din Moldova și România

16 Mai 2024, 13:09
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
16 Mai 2024, 13:09 // Actual //  bani.md

Oferta de listare a furnizorului de electricitate Premier Energy se încheie prin vânzarea a 36 milioane de acţiuni la valoarea de 19,5 lei românești pe acțiuni, fără realocări între tranşe şi fără tranzacţii suplimentare.

Admiterea acțiunilor la tranzacționare și începerea tranzacționării la BVB, având simbolul “PE”, este de aşteptat să aibă loc în data de 27 mai 2024 sau în jurul acestei date. Imediat după admitere, acțiunile societății vor fi incluse în indicele BET al BVB .

Societatea vrea să folosească fondurile obținute prin listare pentru a achiziționa active de energie regenerabilă în România și în Moldova, precum și în vederea acoperirii cheltuielilor de capital realizate cu dezvoltarea de active de producere a energiei regenerabile. Societatea intenționează să distribuie sub formă de dividende 30% – 70% din profitul său net anual consolidat.

Oferta Premier Energy constă în 35.937.859 de acțiuni oferite, reprezentând 28,75% din capitalul social total emis de Premier Energy.

În urma ofertei, EMMA Capital va continua să dețină 71,25% din acțiunile Premier Energy Group (luând în considerare vânzarea Acțiunilor Supra-alocate).

Prețul ofertei a fost stabilit la 19,5 lei pe acțiune oferită, ceea ce implică o capitalizare de piață de 2,4 miliarde lei (489,8 milioane euro).

Încasările brute din ofertă sunt de 695,1 milioane lei, constând în 483,5 milioane lei pentru emitent și 211,5 milioane lei pentru acționarul vânzător (luând în considerare vânzarea Acțiunilor Supra- alocate).

Oferta a constat dintr-o ofertă publică adresată investitorilor de retail și instituționali din România și o ofertă adresată investitorilor instituționali internaționali eligibili, cu o împărțire finală a Tranșelor Oferite după cum urmează: 20% din Acțiunile Ofertei alocate investitorilor de retail, iar restul de 80% din Acțiunile Ofertei alocate investitorilor instituționali.

Investitorii de retail din România au avut dreptul la o reducere de 5% din prețul de ofertă pentru ordinele de subscriere depuse în mod valabil în primele trei zile lucrătoare ale perioadei de pfertă. Pentru ei, prețul final de ofertă este de 18,53 lei.

Premier Energy Group are peste 1.000 MW capacitate de generare a energiei electrice regenerabile în proprietate, management sau în dezvoltare în România și Moldova. În România, grupul este al treilea cel mai mare distribuitor şi furnizor de gaze naturale cu peste 150.000 de puncte de consum. De asemenea, este cel mai mare distribuitor și furnizor de energie electrică din Moldova, cu aproape un milion de puncte de consum și peste 840.000 de clienți, deservind aproximativ 70% din populația Moldovei. În urma achiziţiei CEZ Vânzare în România, Premier Energy Group deserveşte în total un număr de aproximativ 2,4 milioane de clienți de energie electrică și gaze naturale în România și Moldova (o creştere de aproximativ 1,4 milioane), majoritatea fiind clienţi casnici și întreprinderi mici.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

16 Mai 2025, 16:18
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
16 Mai 2025, 16:18 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Administrația portuară a Siriei a semnat un memorandum cu gigantul logistic din Emiratele Arabe Unite, DP World, cel mai mare operator portuar din lume, pentru dezvoltarea portului Tartus, a anunțat televiziunea de stat siriană. Investiția planificată se ridică la 800 de milioane de dolari și vizează modernizarea terminalelor și serviciilor logistice, transformând Tartus într-un „nod cheie al comerțului regional și internațional”.

Acordul cu DP World vine după ce guvernul sirian a anulat parteneriatul anterior cu Rusia privind administrarea civilă a portului Tartus. În ianuarie, publicația Al-Watan relata că noul executiv de la Damasc a reziliat acordul semnat în 2019, care prevedea o concesiune pe 49 de ani. Conform directorului vamal din Tartus, Riad Joudi, portul era practic inactiv din cauza taxelor ridicate și a problemelor tehnice.

Acordul cu DP World mai prevede amenajarea de zone economice speciale și construcția de noi terminale și centre de tranzit în diverse regiuni ale Siriei.

Deocamdată, Rusia păstrează controlul asupra bazelor sale militare din Siria, iar autoritățile ruse au declarat că mențin contactul cu noua conducere siriană pentru toate „chestiunile de actualitate”. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a confirmat că dialogul cu Damascul continuă.

Aceasta nu este singura inițiativă a Siriei privind modernizarea infrastructurii portuare: la 1 mai, guvernul sirian a semnat un alt acord, în valoare de 230 de milioane de euro, cu compania franceză CMA CGM pentru exploatarea portului Latakia.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO