Premierul Ciucă, întâlnire cu premierul Republicii Moldova: România va continua să acorde sprijin Moldovei

29 Nov. 2022, 22:39
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
29 Nov. 2022, 22:39 // Actual //  bani.md

Premierul Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, s-a întâlnit marți după-masă, la Palatul Victoria, cu premierul Nicolae Ciucă, în contextul sprijinului energetic semnificativ acordat de România. Se se

Natalia Gavrilița a prezentat pe larg situația pentru fiecare categorie de produs energetic, mulțumind României pentru sprijinul în ceea ce privește furnizarea de curent electric – 90% din consum – gaz natural, păcură și lemn de foc.

Cei doi premieri au analizat ce alte măsuri pot fi luate în continuare de către partea română pentru a sprijini trecerea cu bine a cetățenilor Republicii Moldova peste sezonul de iarnă.

Premierul Ciucă a transmis că discuția avută cu omoloaga Natalia Gavriluță a vizat situația energetică, economică și de securitate a Republicii Moldova. Cei doi premieri au analizat situația energetică și efortul financiar necesar pentru menținerea costurilor de asigurare a energiei, la un nivel sustenabil, pentru Republica Moldova.

„România va continua să acorde sprijin Republicii Moldova pe mai multe planuri – energetic, economic, pentru gestionarea crizei umanitare, dar și pentru a parcurge drumul pro-european pe care s-a angajat. Stabilitatea și prosperitatea Republicii Moldova sunt strâns legate de speranța oferită de angajamentul proeuropean al autorităților și al cetățenilor”, a transmis premierul Ciucă.

Republica Moldova face eforturi deosebite pentru a se descurca în condițiile crizelor suprapuse cu care se confruntă.

Atacurile ruse împotriva infrastructurii energetice ucrainene au determinat întreruperi de curent electric de până la 24 de ore în unele localități, din cauza debalansării sistemului comun în care sunt incluse cele două state. În același timp, Republica Moldova nu mai poate beneficia de electricitatea care venea din Ucraina, din cauza războiului de agresiune al Rusiei. În consecință, Republica Moldova se confruntă cu creșteri substanțiale la prețul gazelor și al curentului electric.

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 13:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 13:41 // Actual //  Ursu Victor

Goldman Sachs a redus semnificativ prognozele pentru prețul mediu al petrolului în 2025 și 2026, invocând riscurile tot mai mari generate de un război comercial global și de creșterea ofertei de țiței din partea OPEC+, ceea ce ar putea conduce la o recesiune economică, notează Reuters.

Conform noilor estimări, prețul mediu al petrolului Brent pentru 2025 este redus cu 5,5%, la 69 de dolari pe baril, iar prețul pentru WTI (West Texas Intermediate) cu 4,3%, la 66 de dolari. Pentru 2026, Goldman a scăzut prognoza și mai mult: cu 9% pentru Brent (62 USD/baril) și cu 6,3% pentru WTI (59 USD/baril).

„Riscurile pentru aceste prognoze revizuite sunt în continuare în scădere, mai ales pentru 2026, având în vedere amenințarea tot mai mare a unei recesiuni globale și, într-o măsură mai mică, a unei creșteri a ofertei OPEC+”, au precizat analiștii Goldman Sachs într-o notă transmisă investitorilor.

Vineri dimineață, la ora 04:08 GMT, Brent se tranzacționa la 69,59 USD/baril, iar WTI la 66,39 USD/baril.

Joi, prețurile petrolului au suferit cele mai mari scăderi procentuale din 2022 încoace, după ce președintele SUA, Donald Trump, a anunțat tarife comerciale reciproce impuse unui număr mare de țări. În paralel, opt membri OPEC+ au anunțat devansarea planului de eliminare a restricțiilor de producție, urmând să majoreze producția în luna mai.

Goldman a subliniat că această decizie demonstrează flexibilitatea OPEC+ de a implementa rapid creșteri mari ale producției, ceea ce reduce șansele ca prețul petrolului să fie susținut pe termen scurt de o scădere a ofertei.

Brokerul de pe Wall Street a ajustat în jos și prognoza privind creșterea cererii de petrol. Goldman se așteaptă acum ca cererea globală să crească doar cu 600.000 barili/zi în 2025, față de estimarea anterioară de 900.000 barili/zi, iar în 2026 creșterea a fost revizuită la 700.000 barili/zi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ