Presa: Soția șefului APP, membră în organele de conducere a cel puțin trei întreprinderi de stat. Conflict de interese?

13 Feb. 2025, 10:43
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  bani.md
13 Feb. 2025, 10:43 // Bani și Afaceri //  bani.md

Viorica Cojuhari, soția lui Roman Cojuhari, șeful Agenției Proprietății Publice (APP), face parte din organele de conducere ale cel puțin trei întreprinderi de stat și societăți pe acțiuni fondate sau aflate în subordinea instituției conduse de funcționar, potrivit telegraph.md. Actualmente, consoarta oficialului este angajată la Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării, membră a Consiliului de Administrație al Institutului de Proiectări pentru Organizarea Teritoriului, a Consiliului de Administrație al Termoelectrica și a Comisiei de Cenzori a Întreprinderii de Stat „Administrația de Stat a Drumurilor”.

Potrivit sursei citate, Viorica Cojuhari a început să exercite toate funcțiile publice menționate în anul 2024. De menționat este că în 2023 soțul, proaspăt numit la conducerea APP, a revocat-o din funcția de președintă a Consiliului de Administrație a Administrație de Stat a Drumurilor. Ulterior, însă, oficiala a fost numită membră Comisiei de Cenzori.

Referitor la acest caz, nu este clar dacă Roman Cojuhari a declarat posibilul conflict de interese, așa cum impune legislația națională în cazul semnării unor ordine ce vizează propria persoană, soțul, soția sau rudele sale, notează jurnaliștii.

În declarațiile de avere pentru anii anteriori, Viorica Cojuhari a menționat venituri obținute și de la alte întreprinderi de stat, unde a ocupat funcții de conducere, inclusiv cea de președinte. Nu se cunoaște dacă funcționara a demisionat din funcțiile deținute, după numirea lui Roman Cojuhari în calitate de director al APP.

Conform legislației în vigoare, Agenția Proprietății Publice are misiunea de a asigura realizarea politicii statului în domeniul administrării proprietății publice.

Viorica Cojuhari nu a răspuns la apelurile jurnaliștilor, pentru a comenta acuzațiile.

Realitatea Live

Conferință de presă cu genericul: „Integrarea europeană a Republicii Moldova, o prioritate comună”
29 Apr. 2025, 10:22
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
29 Apr. 2025, 10:22 // Actual //  Ursu Victor

La finalul primelor 100 de zile ale celui de-al doilea mandat la Casa Albă, președintele american Donald Trump înregistrează cel mai scăzut nivel de aprobare din istoria recentă a SUA: doar 39% dintre americani susțin activitatea sa, în timp ce 55% se declară nemulțumiți. Rezultatele provin dintr-un sondaj realizat de Ipsos, în parteneriat cu ABC News și Washington Post, desfășurat între 18 și 22 aprilie pe un eșantion de 2.400 de cetățeni.

Datele arată o nemulțumire larg răspândită față de politicile recente ale administrației Trump:

67% dintre respondenți s-au declarat nemulțumiți de reacția președintelui la recenta cădere a pieței bursiere.

64% nu susțin introducerea noilor tarife comerciale pentru bunurile străine.

61% critică politica externă a SUA sub conducerea sa.
Mai mult, 72% dintre participanți cred că măsurile lui Trump vor conduce la o recesiune economică iminentă, iar 41% au raportat deteriorarea propriilor situații financiare.

Prin comparație, în februarie 2025, Trump era susținut de 45% dintre americani, în timp ce 53% își exprimau dezaprobarea. În timpul primului său mandat, după 100 de zile, rata de aprobare fusese de 42%.

În replică la publicarea sondajului, Trump a scris pe platforma sa Truth Social că în America „nu mai există o presă liberă și corectă”, acuzând instituțiile media că „fabrică știri negative” și „manipulează rezultatele sondajelor”. „Este trist! Ei sunt adevărații dușmani ai poporului. Le doresc tot binele, dar voi continua să lupt pentru a face America din nou măreață!”, a adăugat liderul american.

Contextul politic este tensionat: la începutul lunii aprilie, SUA au fost scena unor ample proteste anti-Trump. Pe 5 aprilie, manifestații sub sloganul „Mâinile jos!” au avut loc în toate cele 50 de state americane. O a doua rundă de proteste a urmat pe 19 aprilie, când cetățenii au denunțat abuzurile administrației, deportările ilegale de imigranți, desființarea agențiilor federale și atacurile asupra finanțării educației superioare. Protestatarii au cerut, de asemenea, stoparea presiunilor asupra comunităților transgender și a altor minorități.