Președintele Moldindconbank: Unii clienți oferă escrocilor datele cardurilor fără bani. E o greșeală

15 Mart. 2024, 09:51
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  MD Bani
15 Mart. 2024, 09:51 // Bănci şi Finanţe //  MD Bani

Moldindconbank va continua campania de prevenire a fraudei financiare până când acest fenomen este prezent în societatea moldovenească. Despre aceasta a declarat Alexander Picker, președintele Comitetului de Conducere al Moldindconbank, în cadrul emisiunii „O seară perfectă” de la PRO TV din data de 13 martie.

Potrivit lui, inițial banca planifica să se concentreze exclusiv pe clienții săi, dar după ce a înțeles amploarea problemei, a implementat o campanie socială adresată fiecărui cetățean al țării.

„Din păcate, escrocii au devenit foarte creativi. Ei chiar transformă unii clienți în „parteneri”. Sunt cazuri când escrocii promiteau oamenilor profituri uriașe din așa-zisele investiții, dar cu condiția ca la transferul banilor să nu informeze banca despre scopul adevărat, ci să spună că vor fi folosite pentru achiziționarea materialelor de construcție. Din fericire, am reușit să stopăm astfel de tranzacții, în urma discuțiilor cu clienții. Campania noastră este una de succes pentru că am folosit mesaje clare în comunicările noastre, utilizând un limbaj simplu”, a spus Alexander Picker.

Președintele Moldindconbank a remarcat și implicarea diferitor organizații care au susținut campania băncii: „Ne bucurăm foarte mult că alte instituții au înțeles cât de importantă este aceasta și ne-au susținut, inclusiv poliția”.

Alexander Picker a subliniat că inițiativa socială are drept scop prevenirea cazurilor de fraudă și se adresează atât tinerilor, cât și persoanelor în vârstă, care sunt mai des expuși riscului de a deveni victime ale fraudelor financiare.

„Am fost și eu contactat. Au spus că am un credit aprobat. Aceasta este prima greșeală, deoarece nu trebuie să răspundem la apeluri de la numere necunoscute. Am întrebat de la ce sucursală sunt contactat și mi s-a răspuns că nu contează, deoarece creditul deja este aprobat și e necesar doar să ofer datele cardului. Aici intervine a doua greșeală, pentru că nu trebuie să oferim nimănui datele cardului. A fost un caz, când un client a decis să păcălească escrocul și i-a oferit datele cardului fără bani. O decizie greșită, deoarece escrocii utilizând datele acestui card au obținut acces la conturile clientului și au retras bani de pe depozit. În al treilea rând, nu trebuie să deschideți link-uri din surse necunoscute. Dacă primiți un apel dubios, primul lucru pe care trebuie să-l faceți este să ziceți că veți reveni ulterior și să contactați banca dumneavoastră, pentru a verifica dacă este un apel veridic. În cazul Moldindconbank, puteți suna la 022 71 71 71, angajații noștri fiind disponibili non-stop. Dacă considerați că ați transmis informații personale escrocilor, atunci apelați imediat banca și poliția – cu cât mai devreme, cu atât mai bine, pentru că tranzacțiile pot fi încă blocate și banii returnați”, a explicat președintele Moldindconbank.

Spre final, Alexander Picker a remarcat că oamenii trebuie întotdeauna să fie atenți și vigilenți, pentru că „dacă sună prea bine ca să fie adevărat atunci nu e”.

Interviul integral poate fi urmărit aici:

Moldindconbank – mereu alături!

Realitatea Live

14 Apr. 2024, 14:38
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
14 Apr. 2024, 14:38 // Actual //  Lupu Eduard

Apple facilitează, în sfârșit, repararea iPhone-urilor de către utilizatori cu ajutorul unor piese folosite, relatează The Verge. Într-o actualizare de joi, compania a anunțat că, în această toamnă, proprietarii unor modele “selecționate” de iPhone vor putea să-și repare dispozitivele cu piese originale folosite, păstrându-și întreaga funcționalitate.

Atunci când repară un telefon, Apple le cere utilizatorilor de iPhone să treacă printr-un proces numit împerechere de piese, care îi face să potrivească numărul de serie al dispozitivului lor cu cel al unei piese noi vândute de Apple. În cazul în care un utilizator a înlocuit o piesă cu o componentă aftermarket sau uzată, iPhone-ul ar afișa notificări supărătoare care spun că Apple nu este în măsură să verifice piesa nou instalată. În cazul senzorilor Face ID și Touch ID, este posibil ca piesa să nu funcționeze deloc.

Această modificare ar trebui să elimine aceste notificări pentru piesele folosite, deoarece Apple spune că “calibrarea pentru piesele Apple originale, noi sau folosite, va avea loc pe dispozitiv după ce piesa este instalată”. De asemenea, înseamnă că utilizatorii și atelierele de reparații nu vor mai trebui să furnizeze numărul de serie al dispozitivului pe care îl repară atunci când comandă majoritatea pieselor din Self Service Repair Store.

Schimbarea se va aplica la lansare pentru ecrane, baterii și camere foto. Apple spune că “viitoarele” versiuni de iPhone vor veni cu suport pentru senzorii biometrici utilizați, cum ar fi Face ID sau Touch ID.

În același timp, Apple devine mai serioasă și în ceea ce privește urmărirea componentelor iPhone folosite.Compania a anunțat că își va extinde funcția Activation Lock, care ar trebui să împiedice hoții să folosească un dispozitiv pierdut sau furat, la piesele iPhone. “Dacă un dispozitiv aflat în reparație detectează că o piesă compatibilă a fost obținută de la un alt dispozitiv cu Activation Lock sau Lost Mode activat, capacitățile de calibrare pentru acea piesă vor fi restricționate”, spune Apple.

Dacă ajungi să îți repari iPhone-ul cu o piesă folosită, dispozitivul va stoca aceste informații în secțiunea Piese și istoric service din aplicația Setări din iOS. Apple nu specifică ce modele de iPhone vor fi suportate în această toamnă, dar compania a declarat pentru TechCrunch că va fi vorba de iPhone 15 și mai târziu.

“Cu această ultimă extindere a programului nostru de reparații, suntem încântați să adăugăm și mai multe opțiuni și mai multă comoditate pentru clienții noștri, contribuind în același timp la prelungirea duratei de viață a produselor noastre și a pieselor acestora”, spune John Ternus, vicepreședintele senior al departamentului de inginerie hardware al Apple, într-un comunicat.

Chiar dacă Apple nu și-a extins încă aprobarea pentru piesele iPhone de pe piața secundară, schimbarea este uriașă pentru atelierele de reparații și pentru cei care se ocupă de bricolaj, care au fost nevoiți să se confrunte cu plata unei prime mai mari pentru piesele iPhone noi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău