Preţurile de referinţă la gaze naturale în Europa au scăzut cu 10%

10 Mart. 2022, 13:06
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
10 Mart. 2022, 13:06 // Actual //  MD Bani

Preţurile de referinţă la gaze naturale în Europa au scăzut joi cu 10%. De asemenea, livrările de gaze ruseşti spre continent continuă în mod normal, în contextul informaţiilor cu privire la acţiuni militare în jurul a două importante staţii de pompare, transmite Bloomberg.

În jurul orei 8:21 a.m. la bursa de la Amsterdam cotaţiile futures la gaze erau în scădere cu 5,7% până la 147 de euro pentru un Megawatt-oră.

Conform ultimelor informații, livrările de gaz rusesc în Europa se desfășoară în regim normal.

Miercuri, operatorul reţelei de gazoducte din Ucraina a anunţat că trupele ruseşti au intrat în două dintre cele patru staţii care pompează gaze spre Europa iar oficialii din cele două ţări au încercat să se distanţeze de responsabilitatea pentru o eventuală întrerupere a livrărilor.

Guvernele din întreaga Europă au început să îşi pună la punct planuri de rezervă pentru un scenariu în care Rusia va întrerupe livrările de gaze către Europa. Uniunea Europeană şi-a prezentat zilele trecute măsurile pe care le are în vedere pentru a reduce dependenţa regiunii de gazele ruseşti însă orice întrerupere imediată ar avea grave consecinţe economice prin creşterea preţurilor angro, paralizarea industriei şi majorarea inflaţiei.

Rusia asigură 1/3 din necesarul de gaze al Europei. Majoritatea livrărilor de gaze ruseşti ajung în Europa prin conducte şi va fi greu de găsit alternative la aceste cantităţi mari de gaze naturale livrate de Rusia.

În ultima săptămână, preţul gazelor naturale a înregistrat o evoluţie extrem de volatilă. Luni, prețul la gazul natural în Europa a atins maxime istorice.

Amintim că, SUA şi Marea Britanie au decis să interzică importurile de petrol din Rusia însă autorităţile de la Londra nu au inclus şi gazele naturale pe lista produselor vizate de sancţiuni.

Realitatea Live

26 Iul. 2024, 15:19
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
26 Iul. 2024, 15:19 // Actual //  Lupu Eduard

În șase luni ale anului 2024, veniturile totale ale bugetului de stat au constituit cca 31,3 miliarde de lei, înregistrând o creștere de peste 2,3 miliarde de lei sau cu 8,2% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Date publicate de Ministerul Finanțelor arată că veniturile din impozitul pe venit s-au redus cu 297,5 milioane de lei, la 6,1 miliarde de lei în șase luni le anului 2024 față de perioada similară a anului precedent. Încasările din impozitul  pe proprietate s-au comprimat cu 530 milioane de lei, la 4,7 miliarde de lei.

Totodată, taxa din comerțul exterior s-a redus cu 147,6 milioane de lei, la 1,1 miliarde de lei.

Granturile externe s-au comprimat cu 213,5 milioane de lei, la 500 milioane de lei.

Încasările din veniturile administrate de către Serviciul Fiscal de Stat reprezintă 14,4 miliarde de lei, iar din cele administrate de către Serviciul Vamal – 17,7 miliarde de lei.

Cheltuielile bugetului de stat au constituit 37,5 miliarde de lei. Comparativ cu perioada similară a anului 2023, acestea sunt mai mari cu 2% sau cu 749 milioane de lei.

Executarea bugetului de stat, la finele lunii mai s-a încheiat cu un deficit în sumă de 6,2 miliarde de lei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău