Prețurile la imobile au sărit în aer! Un apartament în Chișinău costă mai scump decât unul pe malul mării în Italia

19 Iun. 2024, 16:38
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
19 Iun. 2024, 16:38 // Actual //  Lupu Eduard

Prețurile pe piața imobiliară din Chișinău au atins niveluri record, iar specialiștii prevăd că această tendință de creștere va continua. În centrul Capitalei, prețurile apartamentelor au ajuns să depășească costul unor locuințe situate pe malul mării în Italia.

Potrivit anunțurilor de mică publicitate, un apartament cu patru camere situat pe strada Tricolorului din inima Chișinăului costă 700.000 de euro, ceea ce înseamnă un preț de 4.936 euro pe metru pătrat. Locuința, cu o suprafață de 141 metri pătrați, este complet mobilată și include dotări de lux, precum rezistență seismică de 10 grade, fațadă ventilată cu ceramogranit, izolație cu vată minerală de 100 mm, coloane de apă din țevi din inox, geamuri din aluminiu, lobby cu serviciu concierge 24/24, spații comune placate cu marmură și parcare subterană.

În comparație, un apartament în Toscana, zona Follonica din Italia, cu o suprafață de 230 metri pătrați, cinci dormitoare și patru băi, este disponibil pentru 650.000 de euro. Diferența de preț ilustrează cât de mult au crescut costurile locuințelor în Chișinău.

Economistul Veaceslav Ioniță a declarat că piața imobiliară din Chișinău a înregistrat o creștere semnificativă a prețurilor în primul trimestru al anului 2024, marcând cea mai mare majorare din ultimii 16 ani. În perioada ianuarie-martie 2024, prețurile locuințelor au avut o creștere estimată de 9,8%.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

27 Sept. 2024, 16:25
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
27 Sept. 2024, 16:25 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Liderul de anul trecut, Gazprom, cea mai mare companie de gaze din Rusia, nu doar că și-a pierdut poziția de frunte în 2024, dar nici măcar nu a reușit să intre în primele 100 de companii. Pentru prima dată în 25 de ani, Gazprom a încheiat anul 2023 cu o pierdere de 629 de miliarde de ruble, în contrast cu profitul de 1,23 trilioane de ruble obținut cu un an înainte. Conform unui raport intern destinat conducerii companiei, se estimează că exporturile de gaze nu vor reveni la nivelurile anterioare în următorii zece ani, iar până în 2035, volumul exporturilor va fi în medie de doar 50-75 miliarde de metri cubi pe an, aproximativ o treime din volumul de dinaintea invaziei Rusiei în Ucraina.

Principala cauză a pierderilor Gazprom a fost scăderea drastică a producției de gaze și a livrărilor către Europa, cauzată de sancțiunile impuse Rusiei în urma atacului asupra Ucrainei. În 2023, producția de gaze a companiei s-a redus la 404 miliarde de metri cubi, cel mai mic nivel din 1990. Exporturile au atins doar 69 de miliarde de metri cubi, cel mai scăzut nivel din 1985. Către Europa au fost livrate doar 28 de miliarde de metri cubi de gaze, echivalentul nivelurilor de la sfârșitul anilor 1970. Cota Gazprom pe piața europeană s-a redus de trei ori, de la 45% la 15%.

În contextul scăderii livrărilor rusești, Azerbaidjanul își crește exporturile de gaze către Europa, înlocuind Rusia pe o piață unde aceasta a dominat timp de aproape jumătate de secol. Începând cu 1 august, gazele din câmpul Shah Deniz din Marea Caspică au început să fie livrate în Slovenia. Anterior, Azerbaidjanul a început să livreze gaze către Italia, Grecia, Bulgaria, România, Ungaria și Serbia. În plus, Azerbaidjanul exportă gaze în Georgia și Turcia. În 2024, doar Ungaria, Slovacia și Austria vor mai primi gaze rusești prin conducte.

Pe 13 septembrie, s-a anunțat că unul dintre ultimii clienți majori ai Gazprom din Uniunea Europeană, compania austriacă Wien Energy GmbH, va înceta complet achizițiile de gaze rusești începând cu 2025. Compania, care furnizează energie pentru peste 2 milioane de consumatori din Viena și împrejurimi, a încheiat contracte pentru livrări de gaze din Africa de Nord, Marea Nordului și pentru achiziția de gaze naturale lichefiate (GNL), acoperind astfel 12% din necesarul Austriei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău