Prețurile mondiale la alimente s-au redus la cel mai mic nivel din ultimii doi ani în luna mai

02 Iun. 2023, 16:21
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
02 Iun. 2023, 16:21 // Actual //  Lupu Eduard

Indicele prețurilor mondiale la alimente s-a redus, în mai, la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani urmare a diminuării prețurilor la uleiuri vegetale și  cereale, arată raportul FAO.

Indicele de prețuri al Organizației pentru Alimentație și Agricultură (FAO), care urmărește cele mai comercializate mărfuri alimentare la nivel global, a înregistrat o medie de 124,3 puncte în mai față de 127,7 luna precedentă.

Indicele din luna mai a marcat cel mai scăzut din aprilie 2021 și a fost cu 22% sub nivelul istoric atins în martie 2022 după începerea invaziei Rusiei în Ucraina.

Indicele FAO al prețurilor cerealelor a scăzut cu aproape 5% în mai față de luna anterioară, influențat de perspectivele ample de aprovizionare și de extinderea inițiativei pentru exportul cerealelor din Marea Neagră, care permite transporturile din Ucraina.

Prețurile internaționale la orez au continuat să crească în luna mai, parțial din cauza aprovizionării mai reduse în unele țări exportatoare, se mai spune în publicația FAO. Agenția și-a exprimat luna trecută îngrijorarea cu privire la creșterea prețurilor a produsele de bază.

Indicele FAO al prețurilor la uleiurile vegetale a scăzut cu aproape 9% în comparație lunară, reflectând rezervele mari de semințe oleaginoase și cererea slabă de ulei de palmier, în timp ce prețurile globale la lactate au scăzut cu peste 3% pe fondul unei creșteri sezoniere a producției de lapte din emisfera nordică, a spus agenția.

Prețurile zahărului, în schimb, au înregistrat o creștere de 5,5% față de aprilie, deoarece există îngrijorări legate de riscurile aprovizionării la nivel mondial, a spus FAO.

Cu toate acestea, îmbunătățirea condițiilor meteorologice din Brazilia și prețurile scăzute ale țițeiului au temperat piața zahărului, a adăugat FAO. Contractele futures de zahăr au încheiat luna mai în scădere, după un maxim de 12 ani la sfârșitul lunii aprilie.

Într-un raport separat privind oferta și cererea de cereale, FAO a estimat că producția mondială de cereale va fi de 2,813 miliarde de tone în acest an, o creștere de 1% față de 2022, care a reflectat în principal o creștere așteptată a producției de porumb.

Se estimează că stocurile globale de cereale în sezonul 2023/24 vor crește cu 1,7% anual, la un record de 873 de milioane de tone, reflectând stocurile așteptate mai mari de porumb, orez și orz.

Totuși, stocurile de grâu au fost prognozate să scadă, deoarece producția a fost estimată în scădere, în timp ce cererea era de așteptat să fie stabilă.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

24 Sept. 2024, 11:16
 // Categoria: Slider // Autor:  Lupu Eduard
24 Sept. 2024, 11:16 // Slider //  Lupu Eduard

Guvernul Rusiei se pregătește să crească din nou semnificativ cheltuielile bugetare pentru armată, acoperind costurile războiului din Ucraina, care a ajuns deja să îi coste pe contribuabilii ruși 22 trilioane de ruble.

În 2025, bugetul federal va aloca un record de 13,2 trilioane de ruble (aproximativ 142 miliarde de dolari) pentru apărarea națională, conform unui proiect de lege privind bugetul, citat de Bloomberg. Aceasta reprezintă o creștere de 22% față de 2024 și de două ori mai mult față de 2023, când cheltuielile militare au fost de 6,8 trilioane de ruble. Comparativ cu anul 2021, înainte de război, cheltuielile au crescut de aproape patru ori.

Bugetul militar va reprezenta 6,2% din PIB-ul național, un nivel similar cu cel al dictaturilor militare din Africa, cum ar fi Sudanul de Sud. Aproximativ 30% din bugetul federal va fi direcționat către armată, un procent fără precedent de la sfârșitul Uniunii Sovietice.

De asemenea, aproape fiecare al treilea ruble din buget – 12,9 trilioane în total – va fi cheltuit pe capitole clasificate, al căror volum va crește cu 16% față de anul curent. În plus, 3,5 trilioane de ruble vor fi alocate pentru „securitatea națională”, incluzând bugetele pentru poliție, Rosgvardia, comitetele de investigație și alte agenții de forță. În total, armata și forțele de ordine vor consuma 40% din bugetul federal, adică 16,7 trilioane de ruble.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău