Prima Casă în Moldova: Există riscul stopării finanțării cererilor acceptate în Program

09 Iun. 2021, 11:40
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
09 Iun. 2021, 11:40 // Actual //  MD Bani

Ministerul Finanțelor propune spre aprobare, în regim de urgență, un proiect ce vizează niște riscuri legate de „Prima Casă”. Se întâmplă când avem un Guvern al cărui mandat a încetat. Este vorba despre alocarea mijloacelor financiare a programelor de compensații demarate de stat, pentru că cele care au fost alocate „practic sunt executate”, asta în timp ce numărul de beneficiar este în creștere, scrie Realitatea.md.

În urma analizei cererilor de compensare aprobate pentru finanțare, doar pentru luna iunie 2021 se atestă o insuficiență în sumă de circa 4 000,0 mii lei , ceea ce poate determina stoparea finanțării cererilor acceptate în Program și crearea condițiilor de neonorare de către beneficiari a obligației de plată către creditori și respectiv creșterea riscului de declarare a creditelor neperformante.

„Epuizarea alocațiilor pentru finanțarea programelor de compensare, atrage după sine stoparea definitivă a acestora și creșterea riscului de apariție a creditelor neperformante în cadrul Programului de stat „Prima casă”, din cauza incapacității de plată a unor beneficiari. Totodată apare riscul activării garanțiilor și transferul din bugetul de stat către băncile finanțatoare din program a acestora. Recuperarea mijloacelor financiare, transferate în calitate de garanții către băncile partener, va fi posibilă doar după executarea dreptului de ipotecă de către banca comercială, și vânzarea imobilului ipotecat, procedura respectivă fiind una îndelungată și creează premise pentru blocarea temporară a mijloacelor financiare ce pot fi utilizate în finanțarea altor cheltuieli prioritare. Având în vedere că numărul beneficiarilor de credit ipotecar „Prima casă” este în creștere, în urma analizei dinamicii de depunere a cererilor pentru acordarea compensațiilor s-a estimat că până la finele anului 2021 de programele de compensare vor beneficia 5873 beneficiari de credite”, a explicat Ministerul Finanțelor.

Astfel, Ministerul Finanțelor a elaborat un proiect prin care cere alocarea mijloacelor din fondul de rezervă al Guvernului în sumă de 9500,0 mii lei în vederea asigurării parțiale cu mijloace financiare pentru finanțarea programelor de compensații demarate în cadrul Programului de stat „Prima casă”, cu restabilirea acestora la o ulterioară modificare a Legii bugetului de stat pentru anul 2021.

Poate un Guvern cu mandat încetat să aprobe un asemenea proiect?

„Considerăm că acest proiect de act normativ poate fi aprobat de un Guvern al cărui mandat a încetat”, au punctat cei de la Ministerul Finanțelor.

Potrivit acestora, proiectul cade sub incidența alin. (1) a art.15 din Legea nr. 136/2017 cu privire la Guvern, conform căruia Guvernul al cărui mandat a încetat îndeplinește numai atribuții de administrare a treburilor publice, inclusiv și prin prisma analizei de către Curtea Constituțională a noțiunii de „administrare a treburilor publice”.

„Acest proiect de hotărâre poate fi atribuit la „treburile în curs, care au fost inițiate de Guvernul plenipotențiar și trebuie finalizate” și se referă la principiul necesității administrării treburilor publice, identificat de către Curtea Constituțională, ca unul egal cu principiul legitimității politice a Guvernului… Aprobarea proiectului în cauză de către Guvernul mandat al căruia a expirat nu încalcă echilibrul între principiul legitimității politice a Guvernului al cărui mandat a expirat și principiul necesității, descrise în Hotărârea Curții constituționale nr.7 din 4 martie 2021”, se mai explică în documentul proiectului.

Cele mai recente date despre Prima Casă

Suma totală a creditelor acordate de către bănci este de 3,16 miliarde lei, iar valoarea totală a garanțiilor active constituie 1,58 miliarde lei. Suma compensațiilor acordate din bugetul de stat pentru acoperirea parțială a cheltuielilor pe care le suportă beneficiarii pentru achitarea creditului ipotecar în cadrul Programului de stat „Prima casă” constituie 52,3 milioane lei.

Din numărul total al beneficiarilor, 1058 persoane beneficiază de compensații din bugetul de stat în cadrul programului Prima Casă 2, 2571 – în cadrul programului Prima Casă 3, 890 – în cadrul programului Prima Casă 4, iar 17 – în cadrul programului Prima Casă 5.

Din 6127 beneficiari, 4210 sunt familii, iar 1917 sunt tineri necăsătoriți. Vârsta medie a solicitanților este de 31,4 ani. Valoarea medie a locuințelor procurate este de 616,92 mii lei. Din numărul total de locuințe procurate, 5729 sunt amplasate în zonele urbane, iar 398 – în zonele rurale. 5593 locuințe procurate sunt apartamente, iar 534 – case de locuit individuale.

Menționăm că, beneficiar al Programului guvernamental „Prima Casă” poate fi cetățeanul Republicii Moldova, cu vârsta cuprinsă între 18 și 50 de ani, care este angajat oficial la o instituție de stat sau companie privată din țară și dispune de venituri din surse oficiale. Cota participației proprii inițiale constituie 5% din prețul de procurare a locuinței.

Pentru mai multe detalii, accesați pagina oficială a Programului www.primacasa.gov.md sau să apelați la Info line: 022 22 60 65; 022 22 60. 53.

Realitatea Live

17 Ian. 2025, 16:33
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
17 Ian. 2025, 16:33 // Actual //  bani.md

Conducerea Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM) a avut, pe 16 ianuarie 2025, o întrevedere oficială cu noul ambasador al Republicii Islamice Pakistan în Republica Moldova, E.S. Muhammad Arshad Jan Pathan, cu prilejul vizitei de prezentare.

În cadrul întâlnirii, Sergiu Harea, președintele CCI a RM, a evidențiat importanța extinderii cooperării economice între cele două țări, punând accent pe agricultura și industria alimentară. Harea a subliniat deficiența semnificativă a exporturilor moldovenești către Pakistan și a menționat oportunitățile de dezvoltare ale acestui sector.

„Acesta reprezintă o oportunitate deosebită pentru companiile pakistaneze de a identifica parteneri de afaceri din Republica Moldova. În acest context, cele două state ar trebui să colaboreze pentru a găsi un cadru optim de schimb de informații și pentru a sprijini finanțarea proiectelor comune, punând în valoare potențialul economic al ambelor țări. De asemenea, există oportunități semnificative în domenii economice, în care Republica Moldova se remarcă, cum ar fi industria textilă, sectorul agro-alimentar, tehnologia informației și telecomunicațiile, care pot contribui substanțial la aprofundarea relațiilor bilaterale’’, a declarat Sergiu Harea, potrivit unui comunicat al Instituției Camerale.

Președintele CCI a RM a invitat Ambasada Pakistanului și Camera de Comerț și Industrie din Pakistan să participe la Expoziția Națională „Fabricat în Moldova”, care va avea loc între 29 ianuarie și 2 februarie 2025. Harea a declarat că acest eveniment va facilita identificarea partenerilor de afaceri din Moldova și va sprijini colaborarea economică bilaterală.

Ambasadorul E.S. Muhammad Arshad Jan Pathan a apreciat invitația și a evidențiat oportunitățile semnificative pentru antreprenorii pakistanezi în sectorul agricol, subliniind interesul pentru extinderea colaborării și în alte domenii, cum ar fi apărarea și energia.

În continuare, Sergiu Harea a prezentat activitatea CCI a RM și a propus semnarea unui Memorandum de Colaborare între camerele de comerț pentru a intensifica colaborarea bilaterală, incluzând informarea reciprocă privind evenimentele economice și comerciale și facilitarea oportunităților comune de afaceri.

Relațiile diplomatice dintre Republica Moldova și Republica Islamică Pakistan au fost stabilite la 16 februarie 1992. În timp, Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova a organizat mai multe evenimente, printre care: întrevederea din februarie 2019 cu E.S. Dl. Safdar Hayat, Ambasador al Republicii Islamice Pakistan în R. Moldova și Forumul Economic Moldova-Pakistan, organizat în martie 2017 la Chișinău, cu participarea a 44 de companii moldovenești și 12 companii pakistaneze.

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală